Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: CANON EOS 40D jak sprawuje się w automacie?

Uzależniony

Domyślnie

Primo-offtopic A w jakim to sporcie są jeszcze skrzynie manualne??? To, że kierowca naciskając guzik zmienia bieg nie znaczy, że to manual
    Secundo-topic: Ja w 40d 90% zdjęć robię w P, posiłkując się kółkiem i ew. korekcją eksp jeśli mi się histogram nie podoba. Korekcji b rzadko muszę używać. Ale jeśli Pabllo o 'fajność' zdjęć a nie o ekspozycję pytałeś, to 40d ma do wyboru kilka ustawień do 'podkręcania' zdjęć w aparacie, a i tryb zielony dla amatorów ma. Ba, po ustawieniu kółka na biegnącego ludzika to nawet ładnie sport można robić

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Primo-offtopic A w jakim to sporcie są jeszcze skrzynie manualne??? To, że kierowca naciskając guzik zmienia bieg nie znaczy, że to manual
    Tak, to są w pełni manualne skrzynie. A to, że sterowane hydraulicznie, a nie za pomocą linki lub drążka nie ma żadnego znaczenia. Automatyczna skrzynia biegów zawsze będzie gorsza od automatu i nie ma na to siły.

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    Popieram. Tak jak w 400D przy obróbce rawów zawsze kręciłem suwakiem korekty ekspozycji, .....
    myslalem ze tylko ja tak mam.....
    S45 user

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pabllo Zobacz posta
    Witam.

Na początku proszę nie zabijajcie za to pytanie bo lustrzankę kupuje się nie po to żeby robić zdjęcia w automacie. Na razie mam Sony A100 a planuję zakup CANONA EOS 40D+obietkyw 17-85 IS. Czasem zdjęcia robi żona i korzysta z ustawień auto (Sony pod tym względem radzi sobie). A jak Canon? Czy to tylko lustro dla myślących, czy czasem pomaga fotografowi Z góry wielkie dzięki za info. Aaaa...użyłem opcji szukaj Nic nie znalazłem.
    Mam podobna sytuacje tylko ze z 350D - zona maniakalnie robi na zielonym kwadraciku. Fakt ze ISO ustawia sie na 400 (domyslnie) - bezpieczny czas (1/60) ale efekty zadowalajace. Moim zdaniem sa OK (dla niej super - szczegolnie teraz po zakupie 24-105L) no i jeszcze 1 zaleta. Zona po zrobieniu zdjec chce je widziec od razu tak jak sa (aparat-karta-czytnik-zdjecia!!!!!) ja natomiast (Aparat - karta - czytnik- lightroom-sekekcja-eksport-zdjecia-ocena-"podrasowanie cconiektorych"-zdjecia!!!!). W 40D trylko lepiej bedzie - smialo bedzie O.K.

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    Automatyczna skrzynia biegów zawsze będzie gorsza od automatu i nie ma na to siły.
    Pora doby chyba nie służy a co do tematu to tak jak każdy automat - w dobrych warunkach radzi sobie dobrze, w gorszych to już loteria, czasem kompakty radzą sobie lepiej

Bywalec Awatar Marek69
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Mam podobna sytuacje tylko ze z 350D - zona maniakalnie robi na zielonym kwadraciku.
    Niestety moja nawet a tym kwadraciku nie chce robić. Kurcze a najgorsze to to że robi na jakimś hp z dolnej półki i zmusza mnie do obrabiania żeby były ładne jak z mojego. Więc cieszcie się że żony robią wasze lustrzankami. Najbardziej na manualu wkurzało mnie wybór przez aparat punktów AF dwie fotki różnica sek i różne punkty wybrane przez aparat.

Uzależniony

Domyślnie

Skoro wątek jest z 'bigsmilem' to ja se offtopa pociągne:wink:
    Bo że to niby jak se kierowca ręcznie bieg wybiera to manual, a jak się automatycznie samo wybiera to automat, tak? Tzn taki już nie pierwszej młodości tiptronic to jest raz manual_dużo_lepszy_i_w_ogóle, a raz blee_automat? Z drugiej strony zawsze wiedziałem, że te wredne inżyniery robią wszystkich w konia opracowując coraz to nowsze wersje automatów, z góry wiedząc że nigdy nie uda im się dojść do perfekcji manuala. A może oni tego nie wiedzą???

Sorry, nie mogłem się powstrzymać

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

W sporcie samochodowym stosowane są półautomatyczne skrzynie - zmiana biegu odbywa się bez sprzęgła (wysprzęglenie oraz położenie przekładni odbywa się i za pomocą układów hydraulicznego, bądź szybszego pneumatycznego jak np. w WRC czy F1). Chodzi tylko o skrócenie czasu zmiany a nie o wybieranie za kierowcę. Skrzynia Audi Tiptronic to automat z możliwością pracy w trybie półautomatycznym, ale kobiety zmieniają szybciej biegi niż ona To zupełnie jak w aparacie, włączasz i naciskasz spust... jednak chcąc mieć jakiś wpływ, używasz trybu manualnego, lub szybszego półautomatycznego np. Av

Uzależniony

Domyślnie

Tak, ale skrzynia sekwencyjna w aucie cywilnym ma też tryb automatyczny czyli niezależnie od rodzaju układu sprzęgła jest automatem. Tak jak Av i Tv to tryby auomatyczne tylko, że z preselekcja jednej z wartości
    EOT

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Ta dyskusja nie ma sensu Automat nie ma sprzęgła, półautomat ma jedno lub dwa. Automatem steruje komputer, półautomatem nie... tam mikroprocesor steruje tylko pneumatyką żeby było szybciej. Automat z trybem półautomatu jest automatem, półautomat nie jest automatem
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Automat...rzynia_biegów
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Półauto...rzynia_biegów

zaraz mnie jakiś mod upomni

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów