Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: CANON EOS 40D jak sprawuje się w automacie?

Pabllo
    Guest

Talking CANON EOS 40D jak sprawuje się w automacie?

Witam.

Na początku proszę nie zabijajcie za to pytanie bo lustrzankę kupuje się nie po to żeby robić zdjęcia w automacie. Na razie mam Sony A100 a planuję zakup CANONA EOS 40D+obietkyw 17-85 IS. Czasem zdjęcia robi żona i korzysta z ustawień auto (Sony pod tym względem radzi sobie). A jak Canon? Czy to tylko lustro dla myślących, czy czasem pomaga fotografowi Z góry wielkie dzięki za info. Aaaa...użyłem opcji szukaj Nic nie znalazłem.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Pomiar swiatla 40d ma bardzo dobry wiec i tryby automatyczne powinny odpowiednio naswietlac.

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Pomiar swiatla 40d ma bardzo dobry wiec i tryby automatyczne powinny odpowiednio naswietlac.
    Popieram. Tak jak w 400D przy obróbce rawów zawsze kręciłem suwakiem korekty ekspozycji, to w 40D prawie wszystkie wychodzą dobrze naświetlone (90% zdjęć robię w trybie Av)
    EN57D DIGITAL.

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A dlaczego zmieniasz aparat? Co chcesz osiągnąć?
    W automacie przy dobrym świetle jest OK ale dużo lepiej jest w Manualu
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

To jest jak z samochodem. Automat jest wygodny ale nie daje takiej frajdy(no i kontroli ) jak manual
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Awatar bogunio
    Miasto
    Wodzisław Śląski

Domyślnie

Wiem, że wchodzę w lekki off topic ale akurat porównanie do samochodu jest imho chybione. Automatyczna skrzynia biegów to genialny wynalazek. Większość którzy skosztowali już nie chcą auta z manualem. Wracając do porównania - w samochodzie automat chodzi bezbłędnie, w aparacie często się myli.

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Ja też pozwolę sobie na mały OT.
    Akurat porównanie samochodu z aparatem jest właściwe. Z tą nieomylnością automatyki aparatu bym sie kłócił, jest dokładnie tak jak w aucie Niby szybciej zmieniają się biegi, niby brane są pod uwagę moment i moc, a jednak przyspieszenie różni się od manuala... dlatego w sporcie manual jest górą, bo to kierowca z doświadczenia wie lepiej, jaki bieg w danej chwili pozwoli mu osiągnąć odpowiednią prędkość, moment i moc. Automat w aparacie to też genialny wynalazek, czy jednak daje pełnię kontroli ?
    Bawiłem się 400D w trybie automatycznym, spisywał sie nieźle, nie sądzę by 40D był gorszy, porówniania z A100 Sony nie miałem. Myślę jednak, że Sony, Canon, Fuji czy Nikon, to firmy z wystarczająco długim doświadczeniem, by oferować użytkownikowi tryb automatyczny na podobnym poziomie.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Sony akurat ma guzik doświadczenia w kwestii foto :-P Bazują na wykupionej konice-minolcie(kiedyś 2 osobne firmy...) także uważałbym z tym doświadczeniem sonego :-P Poza tym z autoamtyki w apracie też trzeba umiec korzystac. Jak się źle mierzy ekspozycję to czego by się tu spodziewac?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

O XX lat klepania kompaktow i innej, w sumie podobnej elektroniki to zapominamy?: P Lustro to nie satelita czy reaktor jadrowy

Bywalec Awatar Marek69
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogunio Zobacz posta
    Wiem, że wchodzę w lekki off topic ale akurat porównanie do samochodu jest imho chybione. Automatyczna skrzynia biegów to genialny wynalazek. Większość którzy skosztowali już nie chcą auta z manualem. Wracając do porównania - w samochodzie automat chodzi bezbłędnie, w aparacie często się myli.
    Nie wiem jak w samochodzie dla mnie automatyka działa w porównaniu z tym, co ten aparat potrafi po prostu beznadziejnie. Ma to jednak dobre strony po zakupie tego aparatu po dwóch tygodniach zapomniałem o ustawieniach w automacie.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów