Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Eos 400D tryby ręczne pomieszane z programowymi

Mariuso
    Guest

Domyślnie

Niechcieli stawiać diagnozy i wyceny przez telefon. Po świętach zawiozę do nich.

bwicher
    Guest

Domyślnie

Witam!
    Żeby mieć pewność, że to nie hardware spróbuj przekręcić pokrętło programów z jednego skrajnego położenia w drugie. Jeśli można przekręcić tak, żeby zamiast programu wskazane było puste miejsce na kółku to masz nauczkę, że aparatu nie pożycza się, a puszkę do serwisu. Jeśi zabieg o kótrym pisałem jest niemożliwy to jest to kwestia softu i na gwarancji pewnie zrobią to od ręki. Jest jeszcze możliwość, że uszkodzony został impulsator od pokrętła.

Poza tym sprawdź czy program ustawiony na kółku zgadza się z tym pokazywanym na wyświetlaczu.

Pozdrawiam BW

Mariuso
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bwicher Zobacz posta
    Witam!
    Żeby mieć pewność, że to nie hardware spróbuj przekręcić pokrętło programów z jednego skrajnego położenia w drugie. Jeśli można przekręcić tak, żeby zamiast programu wskazane było puste miejsce na kółku to masz nauczkę, że aparatu nie pożycza się, a puszkę do serwisu.
    Pozdrawiam BW
    Niema takiego pustego miejsca. Pokrętło niewydaję sie żeby było przekręcone. Kłopot jest tylko z trybami AUTO, P, Tv, Av, M, A-DEP a reszta trybów jest wporzadku.

Początki nałogu

Domyślnie

Co do oprogramowania, może wrzuć starsza wersję a potem znów nowszą, ale może zrób przedtem reset aparatu, ten pomysł z serwisem jest chyba jednak najbardziej trafiony.

WAŻNE:
    Partykułę "nie" piszemy rozdzielnie:

- z czasownikami (np. "nie ma"),
    - z osobowymi formami czasownika użytymi w funkcji bezosobowej (np. "nie wypadałoby"),
    - gdy wyraz jest użyty w formie czasownika (np. "nie wolno"),
    - z liczebnikami (np. "nie raz", "nie dwa"),
    - z zaimkami (np. "nie ja", "nie ty"),
    - z przymiotnikami i przysłówkami w stopniu wyższym i najwyższym (np. "nie najsprytniejszy"),
    - z przymiotnikami, rzeczownikami i przysłówkami[wyrażenie przeciwstawne] (np. "nie szybki, lecz bardzo wolny"),

Partykułę "nie" piszemy łącznie:

- z rzeczownikami (np. "nieprzyjaciel"),
    - przymiotnikami (np. "nieważny"),

Dopiero zaczyna Awatar utente

Domyślnie

Próbowałeś resetować jak radził piast 9?
    Ja miałem taki problem z 400d, że kółko nastaw kręcąc nim w dwie strony działało tylko w jedną. np. ustawiając czas można było go tylko zwiększyćdo bulb i ni w ząb go cofnąć nie mogłem.
    reset tak jak tadzi Piast9 był trafny.

Mariuso
    Guest

Domyślnie

Tak wyjmowałem akumulator a także małą bateryjkę gdzieś na 4 godz. Nic niepomogło.
    Przeleciałem forum jest kilka podobnych tematów ale nie rozwiązujących problemu tutaj i tutaj.

Pz
    Ale jestem ogólnie zadowolony dzięki josif podciągnę gramatykę

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ortografię raczej. Zastosuj się do porad, proszę, bo w oczy kłują Twoje posty.

Ten problem jest problemem sprzętowym. Skoro reset nie pomaga to żaden firmware nie pomoże. W serwisie zapłacisz coś z 300 PLN. Sama część to drobiazg, tyle mniej-więcej serwis bierze za operację na 3-cyfrowej lustrzance (rozkręcenie, skręcenie itp).
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

dziimi
    Guest

Domyślnie

I jak sie zakończyła sprawa?? Co winne i jakie koszta ??? Mam identyczny problem i czekam na odp

Coś już napisał Awatar RyszardSwiderski
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez utente Zobacz posta
    Próbowałeś resetować jak radził piast 9?
    Ja miałem taki problem z 400d, że kółko nastaw kręcąc nim w dwie strony działało tylko w jedną. np. ustawiając czas można było go tylko zwiększyćdo bulb i ni w ząb go cofnąć nie mogłem.
    reset tak jak tadzi Piast9 był trafny.
    U mnie czasami występuje taki problem, ale to wtedy jak mam włączony grip. Jak wyłączę grip, to wszystko jes ok, nawet aparatu nie trzeba wyłączać. Dodaję, że mój grip to nie oryginał Canona, ale jakiś zastępczy...
    40D, 50 f/1.8 II, 17-50 f/2.8, 70-200 f/4L, 8 f/3.5, 580EX II

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Potwierdzam!Przy włączonym gripie (nie oryginalny) mam ten sam problem.
    fotografia
    akwarystyka

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów