Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
Grzesiu, myślę, że na tym etapie rozsądnie bedzie przyjąc, że to sprzęt ma problem z Tobą, a nie Ty ze sprzętem, więc nie narzekaj, tylko pstrykaj i się ucz. Takie odblaski są normalne jesli w kadrze znajdują się silne źródła swiatła. Jeśli chodzi o szumy, to do ich oceny potrzebne jest poprawnie naswietlone zdjęcie. Twoje takim raczej nie jest, chyba, ze masz w pokoju takie brudne, szare sciany. Niedoświetlone zdjęcia zwykle są bardziej zaszumione, to normalne. Jest już nowy dzień, ładna pogoda. Weź ze sobą na spacer aparat, instrukcję obsługi i działaj
dzięki za słowa pocieszenia :smile: Szczerze mówiąc trochę spanikowałem, tym bardziej, że mało mam czasu na sprawdzenie sprzętu bo ewentualny zwrot mogę zrobić w poniedziakek gdyby okazało się, że jest coś nie tak. Przez tak krótki okres czasu (1 dzień) oczywiste jest, że nie opanuje się obsługi sprzętu ani tym bardziej sztuki fotografii. A czy jeśli robiłem zdjęcia w trybie automatycznym to one nie powinny być poprawnie naświetlone ? Pierwsze zdjęcie, które jest niedoświetlone było robione z lampą.