Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 92

Wątek: 450d - szumy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

XGrzesX : czytając Twoje pytania, rozterki i reakcje na porady forumowiczów doszedłem do wniosku, że chyba poprostu C-450D Tobie "nie leży". Jak nie jesteś pewien co do prawidłowości działania aparatu, to udaj się z nim do serwisu - "na szybko" go sprawdzą i jak zauważą coś podejrzanego, to poddadzą go badaniu bardziej gruntownemu. A jak masz możliwość zwrócenia go sprzedawcy to zrób to. Kup wtedy np Fuji S100FS - ten zaawansowany kompakt powinien być odpowiedni dla Ciebie. Chyba, ze dasz sobie jeszcze "szansę" i spróbujesz się przekonać do C-450D. Oczywiscie wybór należy do Ciebie. Fotografowanie ma przynosić zadowolenie a nie stresować. A do poznawania tajników pstrykania fotek trzeba cierpliwości. Więc jak masz szczere chęci, to jak napisał jeden z forumowiczów "w teren i rób zdjęcia". Początkowymi niepowodzeniami nie stresuj się - kiedyś będziesz się z nich śmiał. Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale biorąc pod uwage Twoje umiejętności, to raczej byś nie wychwycił wad fabrycznych aparatu (te zaprezentowane przez Ciebie raczej do nich nie należą). Błędy raczej leżą po Twojej stronie a nie sprzętu. Jednak to ty je musisz znaleźć i wyeliminować. Forumowicze mogę w tym celu dać podpowiedzi (co zresztą już poczynili). Ponadto musisz znaleźć odpowiedź na jeszcze jedno pytanie: jeszcze kompakt czy już cyfrówka !!??
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 01-05-2008 o 00:28
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale biorąc pod uwage Twoje umiejętności, to raczej byś nie wychwycił wad fabrycznych aparatu (te zaprezentowane przez Ciebie raczej do nich nie należą). Błędy raczej leżą po Twojej stronie a nie sprzętu.
    A mógłbyś mi podpowiedzieć jaki błąd popełniam i co powoduje, że zdjęcia z AF ustawionym w trybie detekcji fazy są nieostre natomiast jak ustawie AF w trybie detekcji kontrastu jest żyleta ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo jak na razie pomysłów mi brak

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    A mógłbyś mi podpowiedzieć jaki błąd popełniam i co powoduje, że zdjęcia z AF ustawionym w trybie detekcji fazy są nieostre natomiast jak ustawie AF w trybie detekcji kontrastu jest żyleta ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo jak na razie pomysłów mi brak
    Moze dlatego ze w trybie live wiev aparat dziala bardziej automatycznie??
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Moze dlatego ze w trybie live wiev aparat dziala bardziej automatycznie??
    Nie działa bardziej automatycznie zresztą wszystkie parametry zdjęcia w obu przypadkach były takie same.

Początki nałogu

Domyślnie

Zanim odpowiem zadam pytanie... Grześ - zdjęcia robisz JPG czy RAW? Tryb Live view można odpalać w trybach automatycznych czy tylko M,AV,TV,P? To pomoże mi odpowiedzieć na twoje rozterki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Zanim odpowiem zadam pytanie... Grześ - zdjęcia robisz JPG czy RAW? Tryb Live view można odpalać w trybach automatycznych czy tylko M,AV,TV,P? To pomoże mi odpowiedzieć na twoje rozterki
    Zdjęcia robiłem w RAW+JPG i w obu plikach ostrość wygląda podobnie.
    LiveView działa tylko w trybach M, AV, TV, P i zdjęcia w obu przypadkach były robione w trybie AV.

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

Oj Grzesiu! Odnoszę wrażenie, że w trzy dni chcesz być profesorem i natychmiast chcesz aby Twoje zdjęcia ( po kupnie przyzwoitego aparatu) były idealnie OK. Ja też nie jestem zaawansowanym użytkownikiem lustrzanki ale dałem sobie trochę czasu ( oczywiście czytając porady na różnych forumach) żeby pojąć tą piękną i niełatwą sztukę focenia. Jak pisali powyżej doświadczeni już jednak "fociarze" własne doświadczenie jest najlepszą nauką. Nie gorączkuj się zatem ( aparat jest naprawdę przyzwoity) powolutku zaczniesz robić takie zdjęcia na jakie ja nieraz także patrzę z zazdrością ( wklejane przez usherów np. tego forum) Pozdrawiam i życzę więcej cierpliwości.

Domyślnie

Przykład z ustawieniem ostrości tradycyjnie i za pomocą detekcji kontrastu dobitnie pokazuje, że szkiełko stać na wiele więcej niż osiągasz ustawiając ostrość tradycyjnie. Jeżeli parametry zdjęć były takie same to Ty masz rację i masz problemy z AF. Rozwiązaniem jest wymiana szkła lub wymiana body lub kalibracja body i szkła na Żytniej.

Jeśli parametry zdjęcia były różne to wina jest po stronie operatora.

Nie przejmuj się, 20% fotografujących rwałoby włosy z głowy mając taką jakość zdjęć. Pozostałe 80% nigdy się do rwania włosów nie przyzna.
    Smiena 8M

Początki nałogu

Domyślnie

Jak jest możliwość zrób zdjęcie przy słonecznej pogodzie na f8 35mm czemuś co jest oddalone o min 8m (hiperfokalna). ISO max 400 (najlepiej 100/200) i czas min 1/125 jak robisz z ręki (mała szansa że poruszysz) i najlepiej ze statywu lub postaw aparat na czymś sztywnym. Wszystko w RAW i raz ustaw ostrość na LV raz na normalnym AF. Wrzuć rawy w neta i daj link.

Wtedy będzie wszystko jasne.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Przykład z ustawieniem ostrości tradycyjnie i za pomocą detekcji kontrastu dobitnie pokazuje, że szkiełko stać na wiele więcej niż osiągasz ustawiając ostrość tradycyjnie. Jeżeli parametry zdjęć były takie same to Ty masz rację i masz problemy z AF. Rozwiązaniem jest wymiana szkła lub wymiana body lub kalibracja body i szkła na Żytniej.

Jeśli parametry zdjęcia były różne to wina jest po stronie operatora.

Nie przejmuj się, 20% fotografujących rwałoby włosy z głowy mając taką jakość zdjęć. Pozostałe 80% nigdy się do rwania włosów nie przyzna.
    Wyczerpałeś 100% frustratów, ale wśród ogółu focących zostaje jeszcze spory procent, który sam potrafi pokręcic śrubką i skalibrować sobie AF, albo potrafi skompensować mały FF w czasie focenia, albo nawet nie wiedzą, że mają problem bo robią ********e zdjęcia w ogladalnych formatach, a nie drą z głowy włosów na widok cropów 100%

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów