Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 92

Wątek: 450d - szumy

Początki nałogu

Domyślnie

Primo: zdjęć nie ogląda się na kompie w skali 1:1 - chyba, że chcesz zostać onanistą sprzętowym i pod lupą szukać martwych pikseli.8mpx w skali 1:1 to A4 (a 450D ma bodajże 12 więc jeszcze więcej) więc nie ma to większego sensu. Przepuść przez Photoshopa, wyostrz lekko, pomniejsz i wtedy się zastanawiaj czy jest tragedia.

secundo: Nocne zdjęcia robi się na ISO100 a nie ISO500 i domyka się przysłonę do ok f5.6-f8 a nawet więcej (do f11-13 - limit dyfrakcyjny). Dlaczego? Jak to zrobisz to się zorientujesz dlaczego

ultimo: Rób zdjęcia, aparat masz sprawny

Początki nałogu

Domyślnie

gdyz byly robione w sloneczny dzien

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ale te które oglądałeś były pewnie prawidłowo naświetlone ... na niedoświetlonych niestety tak będzie - sam mam 400d i wiem o czym mówie.

Dla przykładu fotka strzelona moim 400d na ISO1600 - jak widzisz szumu są małe (czarne niebo) - a ISO1600 (ostrość w tym momencie pomijamy ). Ważne żeby prawidłowo naświetlić zdjęcie...

czarny aparat z białym obiektywem ...

Coś już napisał
    Miasto
    Barlinek

Domyślnie

Nie mam za bardzo jakich zdjęć dać dla przykładu, ale szumy naprawdę są na bardzo dobrym poziomie w tym aparacie. Powiększając fragment zdjęcia nawet na 1D są szumy.
    Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II

Domyślnie

Zrobiłem dzisiaj kilka zdjęć testowych w celu porównania fotek z włączoną jak i wyłączoną redukcją szumów (obie opcje) i powiem szczerze, że różnicy nie widzę.

Zdjęcie (crop 1:1) ISO 1600, 1/30s, Wyłączona redukcja szumów

Zdjęcie (crop 1:1) ISO 1600, 1/30s, Włączona redukcja szumów

Jak jeszcze można sprawdzić czy działa odszumianie ?
    Ostatnio edytowane przez XGrzesX ; 28-04-2008 o 22:02

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Działa. Nie obraź się, ale tym razem, to masz problem na forum okulistyczne. Redukcja wyeliminowała szum chromatyczny, najbardziej nieprzyjemny dla oka. Odpuść sobie testowanie sprzętu. Skup się na swoich umiejętnościach.

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Czy Ty czytasz, co poprzednicy napisali??
    Wyjdz z domu w dzien i zrob zdjecia okolicy, bo testy w ciemych pomieszczeniach nigdy nie beda wiarygodne, szczegolnie robione przez amatora.

Zdrowko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    W!

Czy Ty czytasz, co poprzednicy napisali??
    Wyjdz z domu w dzien i zrob zdjecia okolicy, bo testy w ciemych pomieszczeniach nigdy nie beda wiarygodne, szczegolnie robione przez amatora.

Zdrowko
    Na zdjęciach robionych na dworze szumów oczywiście nie widać. Chyba sensowniejsze jest testowanie w domu niż na dworze.
    Mam jeszcze jeden problem a mianowicie spora część zdjęć jest nieostra. Może to jest kwestia czasu naświetlania, nie wiem tego ...
    Robiąc kompaktem bez stabilizacji zdjęcia 1/30s wychodziły najczęściej nieporuszone natomiast w tym przypadku przy włączonej stabilizacji jeśli czas jest dłuższy od 1/60s to jest duża szansa, że zdjęcie będzie poruszone.

Domyślnie

Jesteś pewny, że tam znajdę informacje na temat szumów w Canonie 450d oraz informacje dotyczące ostrości zdjęć zrobionych obiektywem 18-55mm IS ?

A tak na poważnie. Podstawy cały czas poznaję ale raczej człowiek nie opanuje wszystkiego w przeciągu tygodnia dlatego cały czas próbuje się kształcić w tym temacie i od czasu do czasu zadaje głupie pytania na tym forum.

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów