odnośnie postów 29 i 30 pierwsze co przychodzi mi do głowy to sytuacja, w której w trybie One Shot AF nie daje rady się zablokować na obiekcie. Wtedy wciskanie spustu migawki nie przynosi efektu. Zablokowanie AF w punkcie ostrości dla One Shot sygnalizuje zaświecenie się zielonej kropki w wizjerze. To raczej temat z zakresu podstaw obsługi sprzętu.
Jak ktos ma wlaczony dzwiek to jeszcze chyba aparat dwa razy pipnie. Mowie chyba bo ja akurat mam wylaczony.
.
1: Sorry, po prostu myślałem że to nie jest problem który związany jest z "zablokowanym lustrem" i nikt na to nie zareagował (wiem nie czekałem dosyć długo)....
2: wiem że nie powtarza się wątków, ale j/w
3: wiem także że forum to nie "piekarnia" i że na odp. trzeba poczekać, ale czasu to Ja mam troszkę mało - jeżeli okaże się że to wina sprzętu , będę zmuszony kontaktowac się z serwisem, a mam jeszcze "małe" foto zobowiązanie
Jeżeli poczułeś się urażony moim nachalnym pisaniem postów to -PRZEPRASZAM
Postaram się żeby to się nie powtórzyło - ale z drugiej strony powinieneś wykazać jakąś delikatną wyrozumiałość, zrozum desperację fotografa bez aparatu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie no, jeżeli chodzi o "podstawową obsługę aparatu" to nie jest to moja pierwsza lustrzanka w życiu:rolleyes: , ale spoko dzięki za radę...
Ostatnio edytowane przez esoho ; 19-05-2008 o 19:26 Powód: Automerged Doublepost
bez obrazy, po prostu to tak już jest. Ludzie często stosujący Servo potrafią o tym zapominać nawet po latach fotografowania.
esoho i marcusp maiłem podobny bardzo problem i to podczas zlecenia na ślubie. Tylko, że u mnie nawet ostrości nie chciał aparat ustawic, tak jakby kompletnie się zwiesił. Pomogło dopiero wyciągnięcie akumulatora. Za trzecim razem tego samego wieczora pojawił się dodatkowo komunikat o błędzie karty. Z moich dociekań wynikło, że dzieje się tak w momencie gdy karta nie jest sformatowana przed robieniem fot ale usuwamy foty ręcznie(tak tego dnia byłem zmuszony zrobic gdyż cyknąłem fotki i dopiero spostrzegłem, że karta nie sformatowana to zacząłęm namiętnie kasowac ręcznie) Może u was też tak jest, że nadpisujecie fotki na skasowanych a nie na sformatowanej karcie? Od tamtego momentu zrobiłem już masę fot i u mnie to się nie powtórzyło. Ponadto problem dokładnie taki jak u was zauważyłęm jak robiłem 30D ale tylko na spuście gripa, coś nie kontaktowało do końca - może u was to też w gripie leży przyczyna?
Pozdrawiam.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Dzięki Goomis,
Spróbuję , może rzeczywiście wina leży w nadpisywanych fotkach.
Faktem jest, że ja też usuwałem ręcznie zdjęcia, nie formatowałem karty.
Oby to był tak prozaiczny problem.
Jak trochę popstrykam na sformatowanej karcie - to dam znać na forum,czy problem został rozwiązany.
Zaobserwowałem, że zjawisko blokowania lustra, czy podobnego zawieszania się aparatu podczas wciśnięcia spustu migawki, ma miejsce w wypadku robienia zdjęć w wysokiej temperaturze, gdzie aparat jest np. narażony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Problem mija po schłodzeniu puszki.
Witam!
Nie wiem czy już było, ale zaobserwowałem taką rzecz:
Naciskałem samo wyostrzanie w ten sam punkt, tak szybko pikałem jak potrafiłem ruszać palcem. Punkt ostrości tylko środkowy, zapalał sie + pip, zapalał się + pip, lecz miedzy tym naciskaniem było parę "ślepaków". Robiłem to tak szybko, że musiałem się przyjrzeć czego brakuje...Okazało się że co jakiś czas jest tylko potwierdzenie świetlne w wizjerze ale brakuje pip i w momencie jak brakuje pip to nie ma możliwości zdjęcia.
Tak jakby w magazynku 40D co jakiś czas był ślepak...
7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
fotki
powiem wam ciekawszą sytuację jaka mnie przytrafiła własnie z lustrem mam 40d od 6 dni i właśnie ostatnio chciałem zrobić zdjęcie i zonk lustro tak jakby podniosło się do połowy i lekko opadło ale już nie do końca , przy następnym nastawieniu ostrości i wciśnięciu spustu lustro wogule się nie podniosło...
Wkurzenie maksymalne i jedyne co zostało Żytnia... dziś dowiedziałem się że lustro razem z mechanizmem do wymiany koszt 370 zł o tyle mnie to zdziwiło że miałem już lustrzankę Canona i nic takiego wczeniej się nie przytrafiło a tu po 4 dniach i koniec jazdy ;/
Canon 40D+BG-E2N | EF 17-40 4L USM|EF 70-200 4L |SpeedLite 580EXII |SanDisk 2 GB| Case Logic SLR4 | to dopiero początek uzależnienia ;D