Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: 40d dluzsze "zatrzymanie"lustra

Dopiero zaczyna
    Miasto
    wroclaw

Domyślnie 40d dluzsze "zatrzymanie"lustra

Witam

czy spotkaliscie sie z takim oto zachowaniem aparatu- dzis robilem zdjecia,zaraz po uruchomieniu aparatu wykonalem zdjecie (czas 1/250s) - lustro "pstryknelo" ale zatrzymalo sie tak na 1-1,5 sek-jakbym ustawil naswietlanie z takim wlasnie czasem... (efekt byl podobny do ustawiania ostrosci w trybie LiveView)
    cos sie znowu zaczyna dziać z aparatem? czy to normalne zjawisko?

pozdrawiam

ps obiektyw kit 17-85 is, karta sandiskextr IV
    Ostatnio edytowane przez kondziu ; 26-04-2008 o 23:44

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kondziu Zobacz posta
    Witam

czy spotkaliscie sie z takim oto zachowaniem aparatu- dzis robilem zdjecia,zaraz po uruchomieniu aparatu wykonalem zdjecie (czas 1/250s) - lustro "pstryknelo" ale zatrzymalo sie tak na 1-1,5 sek-jakbym ustawil naswietlanie z takim wlasnie czasem... (efekt byl podobny do ustawiania ostrosci w trybie LiveView)
    cos sie znowu zaczyna dziać z aparatem? czy to normalne zjawisko?
    Może masz włączone MLU? Zobacz w ustawieniach C.Fn.
    EN57D DIGITAL.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    wroclaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    Może masz włączone MLU? Zobacz w ustawieniach C.Fn.
    jest wylaczone(redukcja szumu itp tez wylaczona)

cos podobnego jak tu http://forums.dpreview.com/forums/re...irror+40d&qf=m
    Ostatnio edytowane przez kondziu ; 27-04-2008 o 00:32

Domyślnie

Też tak parę razy miałem, ale chyba wtedy gdy przytkał się bufor (kilka, może kilkanaście zdjęć pod rząd w jakości Raw+L). Generalnie tym się nie przejmuję.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    wroclaw

Domyślnie

u mnie bylo to o tyle dziwne ze nastąpiło to zaraz po wlaczeniu aparatu, i wykonaniu pierwszego zdjecia, wiec bufor nie mógł byc zapchany...

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Też tak parę razy miałem, ale chyba wtedy gdy przytkał się bufor (kilka, może kilkanaście zdjęć pod rząd w jakości Raw+L). Generalnie tym się nie przejmuję.

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

A moze coś Live View nie grzebałeś? Ja mam podobne objawy jak strzelam LV przy stałkach na M42. Jakby lustro było wstępnie podniesione potem tylko jakby przygotowywał się do kolejnej fotki w LV. Ogólnie jednak na czasy itp itd ustawienia to jakby nie miało wpływu.
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja się nie znam, bo nie miałem styczności z tym aparatem - ale czy nie może to być czyszczenie matrycy? Może aparat daje możliwość zrobienia foty od razu po włączeniu i ew. dopiero po tym zdjęciu czyści matryce? Oczywiście to moje gdybanie, poprawcie mnie jeśli źle myślę.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Dopiero zaczyna
    Miasto
    wroclaw

Domyślnie

nic nie grzebalem w LV
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    czyszzenie matryce jest zaraz po wlaczeniu i wylaczeniu; jednak chcemy zrobic fote czyszczenie jest przerywane;
    zadzwonie jutro na zytnia;

ps jeszcze jedna rzecz-
    jak robie zdjecia seryjne (6,5klatek/sek) praktycznie zawsze po 6-12 zdjeciach aparat jakby zwalnia (odnosze wrazenie ze lustro na dluzej zostaje podniesione-ulamek sekundy dluzej niz zwyle, wtedy tez IMO zdjecia nie sa ostre)...
    Ostatnio edytowane przez kondziu ; 27-04-2008 o 23:11 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kondziu Zobacz posta
    ps jeszcze jedna rzecz-
    jak robie zdjecia seryjne (6,5klatek/sek) praktycznie zawsze po 6-12 zdjeciach aparat jakby zwalnia (odnosze wrazenie ze lustro na dluzej zostaje podniesione-ulamek sekundy dluzej niz zwyle, wtedy tez IMO zdjecia nie sa ostre)...
    moim zdanie to właśnie zapycha się bufor, pewnie zależnie jaką wielkość zdjęć masz ustawioną.

Tak jak pisałem parę razy tez tak miałem i to niekoniecznie w serii, a np jak robiłem bardzo szybko następujące po sobie zdjęcia. To chyba normalne - lustro się podnosi i zanim opadnie bufor się oróżnia. Jeśli się mylę to ktoś doświadczony niech się wypowie. Ja w Canonie dopiero od kilku tygodni

Dopiero zaczyna
    Miasto
    wroclaw

Domyślnie

ok przy serii nie powiedzmy ze sie zgodze... zastanawiajace jest jednak , ze wystepuje to takze przy normalnym, "wolnym" fotografowaniu gdzie bufor nie ma prawa sie zapchac...

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    moim zdanie to właśnie zapycha się bufor, pewnie zależnie jaką wielkość zdjęć masz ustawioną.

Tak jak pisałem parę razy tez tak miałem i to niekoniecznie w serii, a np jak robiłem bardzo szybko następujące po sobie zdjęcia. To chyba normalne - lustro się podnosi i zanim opadnie bufor się oróżnia. Jeśli się mylę to ktoś doświadczony niech się wypowie. Ja w Canonie dopiero od kilku tygodni
    Ostatnio edytowane przez kondziu ; 29-04-2008 o 19:18

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów