Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: wytrzymałośc

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Zgadzam sie z przedmówcami w sprawie jakości wykonania Canon-ów. Są to naprawdze porządne konstrukcje (przynajmniej serii xxxD z którymi miałem styczność).

W pierwszym poście podło pytanie o to ile "aparat potrafi wykonac zdjęć zanim zaczna dolegać mu objawy zużycia". Elementem który wykazuje oznaki zużycia jest migawka (nie wliczając wbudowanej lampy błyskowej). W seriach xxxD producent deklaruje jej żywotność na poziomie 100000 cykli. Oczywiście jak to zwykle bywa i od tej wartości są wyjątki. Czytałem o przypadkach uszkodzenia migawki po ok. 20000 cykli, jednakże z drugiej strony czytałem także opinie osób które po 130000 cykli nie stwierdzali jej uszkodzenia. Tak więc wszystko zależy od konkretnego modelu jak i od szeregu innych czynników. Moja migawka jak narazie przeżyła 10500 "klapnięć" i jak narazie nic jej nie dolega.

Moim zdaniem przy "zwyczajnym" użytkowaniu aparatu (nie zawodowym) raczej nie ma się co martwić o zużycie aparatu ponieważ postępuje ono naprawdę wolno.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 26-04-2008 o 18:21
    EOS + Speedlite

Początki nałogu

Domyślnie

@Mac

Naprawde nie mam zastrzezen do 40d jako tak, w zasadzie to on chyba jest z jakiegos stopu magnezu jednak jak sie go wezmie w dlonie to nie robi tak pozytywnego wrazenia jak 10d ... jesli to obniza cene to ok, byleby nie przedobrzyli jak kiedys cola gruboscia swoich puszek napoju

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Elementem który wykazuje oznaki zużycia jest migawka (nie wliczając wbudowanej lampy błyskowej).
    I lustro (a raczej cały ten mechanizm z lustrem pomocniczym itp.). To też element mechaniczny, który może się zużyć. Canon chyba nie podaje nigdzie jakichś danych na ten temat.

Miasto
    SK

Domyślnie

Na oficjalnej stronie Canon-a żadnych informacji na temat trwałości mechanizmu lustra nie ma, widocznie czas jego życia jest dłuższy od czasu życia migawki.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 26-04-2008 o 19:07
    EOS + Speedlite

Miasto
    Mielec

Domyślnie

a jak jest z ta naprawa migawki jaki to koszt ?

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

~600 zł
    Pozdrawiam,
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Jesli migawka nie padnie podczas gwarancji to jest spore prawdopodobienstwo przy odpowiednim uzywaniu(unikanie brudu) ze do tych 100tys pociagnie, kiedy juz wystrzelasz taka ilosc to na rynku bedzie 550d i 70d wiec raczej Cie to nie zmartwi...

Bywalec
    Miasto
    kraków

Domyślnie

jeszcze nie kupiłeś aparatu a już interesujesz się ceną wymiany migawki
    wbrew opiniom wielu osób, jest to aparat wykonany solidnie plastikowy - ale na pewno nie słaby... nie musisz się bać o to
    ja piszę o 400d którego sam posiadam

dobra rada przed kupnem pierwszego lusterka - im dłużej się zastanawiasz tym jest trudniej, bo się tylko mętlik robi w głowie..

Miasto
    SK

Domyślnie

Jeżeli już dochodzi do wymiany migawki należy sie zastanowić czy warto inwestować w "ratowanie" obecnie używanego egzemplarza czy też dołożyć trochę i kupić wyższy model. Należy mieć także na uwadze fakt iż serwis Canon-a daje na wymianę migawki 6-cio miesięczną gwarancję. To niezbyt długo.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

OT choć niekoniecznie:
    z czego są robione bolidy formuły 1 ??
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów