Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 85

Wątek: Nowy obiektyw KIT. Co sądzicie? 18-55 a 18-55 IS

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kit służy do ochrony body.
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    rozdajesz te nie-IS? mi ;-)
    Czemu nie, znasz jakiegos mlodego, biednego, utalentowanego, poczatkujacego, potrzebujacego fotografa z Czadu, Bangladeszu, Haiti itp. ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    !!! !!!
    A wracajac do znakomitego EF 18-55 IS, to szukalem go niedawno i okazalo sie ze zabraklo w moim ulubionym sklepie i paru innych.

Natomiast natknalem sie na zestaw z kitowym cialem Rebel XSi aka 450D za tylko dodatkowe $725, wiec czym predzej nabylem.

Myslalem, ze 450D pojdzie do szafy, ale okazalo sie, ze jak na kit jest calkiem niezly i nawet go uzywam.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 10-05-2008 o 08:56 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

A że tak zapytam, porównał już ktoś bezpośrednio oba modele, bo większość Panów w sklepach opowiada że IS jest optycznie lepszy ale może zrobił już ktoś może jakiś bezpośredni teścik i wrzucił na stronę?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ktoś porównał, dokładnie mówiąć photozone.de:
    18-55 IS
    18-55
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie wiem czy gdzieś już było.
    Test na optycznych: http://www.optyczne.pl//index.php?te...wu&test_ob=125
    system EOS

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

panowie o co chodzi z tym kitem???
    na photozne wyszło, że ostrośc lepsza niż 20/2,8 czy 17-85 a nawet 17-40!
    test na optyczne to potwierdza...
    czyli brac go zamiast 17-85 a 17-40 potraktowac tylko jako opłatę za czerwony pasek?

citypixer
    Guest

Domyślnie

Wimienilem kita na 17-85 i jestem bardzo zadowolony.
    Jest ostry i IS jest naprawde rewelacyjny,powiedzialbym ,ze lepiej dziala nic w 28-135 IS

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

tez myslelem nad 17-85 ale wjdze ze jednak kupie 18-55 IS, bo jest ostrzejszy. Wprawdzie trace USM i par milimetrów na długim koncu ale zyskuje dodatkowo 600 zł i mniejszą wagę. Co myslicie?

Dopiero zaczyna Awatar poko
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Ja wymieniłem kita na wersje z IS'em. Miałem wcześniej wersję USM (dodawaną do czarnych 300d). Zrobiłem to dlatego, że padło coś w sterowaniu przysłoną i generalnie obiektyw działał tylko przy pełnej dziurze. Z wstępnych pobieżnych obserwacji wynika:

- IS działa bardzo dobrze, przy wprawnej ręce można robić nieporuszone zdjęcia przy czasach ok. 1/4, 1/6 sek. na 18mm. Tutaj duży plus w stosunku do starej wersji.
    - ostrość w środku kadru na plus, zwłaszcza przy ogniskowych od ok. dwudziestu paru mm. Ostry już przy f5.6, starsze wersje podobno najbardziej przy f8
    - na 18mm gorszy jeśli chodzi o ostrość w rogach. Może to kwestia egzemplarza, wybierałem z trzech sztuk i każdy zachowywał się podobnie, jeden lepiej drugi gorzej.

Podsumowując jak na razie jestem zadowolony, biorąc pod uwagę obecną cenę tego szkła.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    A że tak zapytam, porównał już ktoś bezpośrednio oba modele, bo większość Panów w sklepach opowiada że IS jest optycznie lepszy ale może zrobił już ktoś może jakiś bezpośredni teścik i wrzucił na stronę?
    Miałem kita-a bez IS, miałem kit-a z IS, teraz mam 17-40/4L. Może ten kit z IS i jest ostrzejszy od wersji bez IS ale ma większe aberracje i moim zdaniem stary kit jakoś lepiej sobie z kolorem radził, zdjęcia robione w lesie jakoś bardziej mi leżały kolorystycznie. Ostrość to nie wszystko. Porównałem sobie kit-a IS-owego z 17-40/4L. W kwestii ostrości środek w jednym i drugim wychodzi dobrze, nie ma się do czego przyczepić, na brzegu eLka już jest dużo dużo lepsza. Aberracje to dwa różne światy, podobnie jak przenoszenie koloru, praca pod światło i AF, konstrukcję mechaniczną przemilczę. To tak w kwestii tego że niektórzy piszą o 17-40 jako drogim kicie w obudowie eLki nie wartym pieniędzy.

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów