Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 85

Wątek: Nowy obiektyw KIT. Co sądzicie? 18-55 a 18-55 IS

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

moim zdaniem nie warto wymieniać kita na kita z IS. Najlepiej by było poczekać chwile pozbierać więcej pieniędzy i kupić lepszy zamiennik kitowego obiektywu sigmy lub tamrona (które są w bardzo konkurencyjnej cenie) Sam aktualnie mam kitowy obiektyw i wiem że przymykając go do f6 f8 na szerokim kącie możemy otrzymać naprawdę poprawne obrazki.
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

dlaczego uważasz, że nie warto?
    przecie za 300-400 zł mamy porządną optykę i stabilizację. Sigma czy Tamron za 1000-1200 zł raz, że optycznie nie bedą lepsze, to bez stabilizacji i z gorszym AF. Wiec jak to nie warto?

Dopiero zaczyna Awatar Radus
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

z tym kitem problem jest jeden - jego budowa Kręcoąca sie przod denerwuje, plus krecenie nim dla zlapania ostrosci nie jest najciekawsze. Ale ogolnie chyba ogolnie w porownaniu cena/jakosc wypada bardzo dobrze

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

ludzie ostrosc to nie wszystko. a gdzie plastyka?

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

wiadomo ze ostrośc to nie wszystko. Ale ile mozna dac za tę plastykę (mocno subiektywne odczucie) i skad wiadomo ze 17-40 ma tę pastykę a 18-55is jej nie ma?
    Cena 2000 zł za plastykę to trochę dużo (pomijam jakosc budowy i AF)
    Przy jakosci 18-55is (z testo netowych) to ujął bym tak, że jesli kosztuje dajmy na to 400 zł, to 17-40 warte jest 700 zł (za obudowe i AF i tę "pastykę"), a Tamron, Sigmy 2,8 to raczej poniżej 400 zł. A jak jest każdy widzi...

Coś już napisał Awatar MIC_a
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

przy takim przeliczniku to jesli:
    ferrari enzo jest warte np. milion złotych - 1 000 000
    to bolid formuły pierwszej powinien być warty 1 400 000
    haha
    Canon 40D + 17-40L + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
    Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
    HAMA DEFENDER 200

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

haha, to jak porównanie kompakta to lustrzanki :P

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    wiadomo ze ostrośc to nie wszystko. Ale ile mozna dac za tę plastykę (mocno subiektywne odczucie) i skad wiadomo ze 17-40 ma tę pastykę a 18-55is jej nie ma?
    Cena 2000 zł za plastykę to trochę dużo (pomijam jakosc budowy i AF)
    Przy jakosci 18-55is (z testo netowych) to ujął bym tak, że jesli kosztuje dajmy na to 400 zł, to 17-40 warte jest 700 zł (za obudowe i AF i tę "pastykę"), a Tamron, Sigmy 2,8 to raczej poniżej 400 zł. A jak jest każdy widzi...
    Jaka plastyka?? Absurdalne pojęcie. Przerabiałem różne kity canonowe po kolei - 18-50II; 18-50IS; 17-85IS. Tu nie chodzi o jakąś tam plastykę która jest lub jej nie ma a o widoczne mierzalne parametry. 17-40/4L kosztuje sporo bo ma przyzwoitą ostrość na środku i na brzegach, najmniejsze zniekształcenia, najmniejszą winnietę, bardzo dobre powłoki co z tym idzie dobry kontrast i kolor, szkła fluorytowe i najmniejszą aberrację, USM, solidną budowę i nie hałasuje. Przy kupnie tego szkła nie przebiera się jak w skrzynce z gruszkami szukając takiego co nie ma luzów, błądzącego AF-a, mydła i innych mniej lub bardziej znanych przypadłości. Dla przykładu podam że miałem kiedyś Sigmę 18-50EX, poszła do serwisu bo miała wyraźne mydło po prawej stronie. Próba kupna 2 Tamronów 28-75 zakończyła się klęską, jeden ostrzył na buty na szerobim kącie, ustawiony ręcznie ostrzejszy był od 17-40, a drugi był mydlasty. Kilka mniej lub bardziej kosztownych eksperymentów i zostałem wyleczony z pomysłów przynoszących pozorne oszczędności. 17-40L daje mi pewność, stałą jakość, dla mnie jako amatora to produkt już chyba dożywotni. Z moimi dwoma szkłami z dzurą 4.0 opędzam cały potrzebny mi zakres.
    Ostatnio edytowane przez remol71 ; 10-02-2009 o 09:10

Domyślnie

a ja kupiłam wczoraj 40d z nowym kitem 18-55 iS moge tylko tylepowiedziec ze narazie jestem w aparacie zakochana obiektyw też na początrek niczego sobie i subiektywnie wydaje mi sie ze jest dużo fajniejszy od kita bez IS (miałam z nim do czynienia przy 400d), ale to pewnie moje subiektywne odczucie zakochanej w nowym sprzęcie
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Miasto
    Polska, Śląsk, Jastrzębie Zdój

Domyślnie

Ktoś kiedyś gdzieś powiedział:
    "nie aparat robi zdjęcie tylko fotograf" i uważam te słowa za święte.

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów