Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Autofocus i kadrowanie

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie Autofocus i kadrowanie

Mam pytanie odnośnie autofcusa, jak to w końcu z nim jest, bo instrukcja nic nie mówi na ten temat.

Chodzi o to ,że jak złapiemy ostrość powiedzmy na oku i przekadrujemy ,to wedle tego co wyczytałem na forum , fotka ma duże prawdopodobieństwo iż będzie nieostra.Mnie się to chyba potwierdza jak oglądam moje fotki,a jak jest w rzeczywistości w zestawieniu z instrukcją.Jestem nieco rozczarowany ostrością
    fotek ,a wcześniej miałem Fuji 6500 i ostrość była jak dla mnie super ,tylko szumy mi się nie podobały.Proszę was o prostą receptę jak z tego kita wycisnąć maksymalną ostrość i jak kadrować ,aby nie tracić ostrości.:-( :-( :-(

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

a jaki to aparat ?

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Canon 400d +kit 18-55mmm

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
    Canon 400d +kit 18-55mmm
    Powodów może być kilka - pokaż jakieś przykładowe zdjęcie z exifem
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

Ogolnie z Kitem nie powinno byc problemu z przekedrowaniem po zlapaniu ostrosci, bowiem GO jest dosc duza. problem pojawia sie gdy GO zaczyna byc naprawde mala, szczegolnie tyczy to szkiel 1.4 1.8 wtedy lepiej uzywac poszczegolnych punktow AF, choc z drugiej strony te nie zawsze sa tak precyzyjne jak centralny.
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

nie mam tego aparatu, ale:

1. Instrukcja MUSI mówić o blokadzie ostrości (i innych parametrów), więc radzę ją uważnie przeczytać :-)
    2. jeżeli ustawisz ostrość na oku, a potem przekadrujesz na dalekie drzewa, to jasne, że nie będzie ostre. Ale możesz wtedy - jeśli chcesz, żeby AF cały czas "łapał" - zastosować AI Servo. Wtedy aparat ustawi ci ostrość na inny plan. To też znajdziesz w instrukcji.
    3. jeżeli z kolei masz włączone AI Servo, to przekadrowując aparat ustawi ci ostrość gdzieś indziej, a wspomniane oko będzie nieostre. Musisz wtedy przestawić na One Shot. I w tym przypadku kłania się instrukcja (na pewno jest taki rozdział, jak praca z autofokusem)

miłej lektury i dobranoc

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Powiem szczerze ,że większość nieostrych poszła do śmieci a teraz szperałem w rawach i znalazłem na razie jedną fotkę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f2e9737d6.html i zapewniam ,że celowałem na oczy z przekadrowaniem.

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

A czasami nie pusciles spustu po przekadrowaniu. Bo az w taki FF mi sie nie chce wierzyc...
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

W Canonach przycisk do blokady ekspozycji oznaczany jest gwiazdką (*). Po wyborze odpowiedniego pola AF "łapiemy" ostrość, następnie blokujemy ekspozycję (przycisk *) cały czas trzymając wciśnięty do połowy spust i dokonujemy przekadrowania. Oczywiście w wizjerze powinien wyświetlić się symbol (*) informujący o blokadzie ekspozycji.

Zabieg taki ma sen jeżeli obiekt który chcemy uwiecznić po przekadrowaniu jest w praktycznie takiej samej odległości od obiektywu co obiekt na którym ustawialiśmy ostrość. Jeżeli obiekty te będą miały różną odległość względem obiektywu (jeden z nich będzie na pierwszym planie a drugi na dalszym) to oczywistym faktem jest iż po przekadrowaniu i wykonaniu zdjęcia obiekt który chcieliśmy uwiecznić po przekadrowaniu będzie nieostry.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 26-04-2008 o 02:29
    EOS + Speedlite

Coś już napisał Awatar majcz
    Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

W Canonach przycisk do blokady ekspozycji oznaczany jest gwiazdką (*). Po wyborze odpowiedniego pola AF "łapiemy" ostrość, następnie blokujemy ekspozycję (przycisk *) cały czas trzymając wciśnięty do połowy spust i dokonujemy przekadrowania. Oczywiście w wizjerze powinien wyświetlić się symbol (*) informujący o blokadzie ekspozycji.
    Wydaje mi się że nie w tym rzecz, ekspozycja nie ma raczej nic do ostrości. Aby utrzymać ostrość należy przytrzymać tylko przycisk wciśnięty do połowy podczas przekadrowywania.Na zdjęciu ostrość. jest na drzewo tzn gdzieś około środka kadru i tak jak pisał Thunder pewnie został popuszczony spust podczas przekadrowywania, przy aktywnym centralnym punkcie AF.
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów