Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Autofocus i kadrowanie

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Cytat
    Zabieg taki ma sen jeżeli obiekt który chcemy uwiecznić po przekadrowaniu jest w praktycznie takiej samej odległości od obiektywu co obiekt na którym ustawialiśmy ostrość. Jeżeli obiekty te będą miały różną odległość względem obiektywu (jeden z nich będzie na pierwszym planie a drugi na dalszym) to oczywistym faktem jest iż po przekadrowaniu i wykonaniu zdjęcia obiekt który chcieliśmy uwiecznić po przekadrowaniu będzie nieostry.[/QUOTE]

Trochę tu namieszałeś, przekadrowanie ma na celu zachowanie ostrości na pierwszym obiekcie. Przy wciśniętym spuście do połowy w czasie zmiany kadru ostrość na pierwszym obiekcie będzie zachowana.
    Ostatnio edytowane przez szandor ; 26-04-2008 o 09:04
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Spróbujcie zrobić to samo co niby ja zrobiłem ,ustawicie ostrość na obiekt,następnie popuście delikatnie przycisk i zróbcie fotkę. Niestety nie da się zrobić fotki bez potwierdzenia autofocusa.

Jedynie co mi przychodzi na myśl to chyba źle kadrowałem, zamiast przesuwać wzdłuż poziomu aparatu to ja go kierowałem przekręcając w lewo lub prawo.
    Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 26-04-2008 o 11:30

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
    Spróbujcie zrobić to samo co niby ja zrobiłem ,ustawicie ostrość na obiekt,następnie popuście delikatnie przycisk i zróbcie fotkę. Niestety nie da się zrobić fotki bez potwierdzenia autofocusa.
    Jak to popuśćcie przycisk? Robisz tak (AF ma być na ONE SHOT !! nie na servo): wyostrzasz na obiekt, przycisk cały czas trzymasz do połowy wciśnięty (starasz się niczego nie popuścić ), przekadrowujesz trzymając wciśnięty przycisk i po ustawieniu kadru wciskasz do końca - przy takim kadrze jak na zdjęciu i przysłonie w granicach 4 powinieneś bez problemu trafić
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Piotrek73
    Guest

Domyślnie

Jedynie co mi przychodzi na myśl to chyba źle kadrowałem, zamiast przesuwać wzdłuż poziomu aparatu to ja go kierowałem przekręcając w lewo lub prawo.
    Witam
    Po ustawieniu ostrości na obiekcie nie "popuszczamy" przycisku po przekadrowaniu. Po zablokowaniu AF (naciśnięciem sustu migawki do połowy) n obiekcie przekadrowujemy zdjęcie cały czas trzymając przycisk wciśnięty do połowy i dopiero po przekadrowaniu wciskamy go do końca żeby cyknąć fotkę. Na Twoim zdjęciu ostrość ustawiona jest na tło, więc nie było mowy o blokadzie AF - musiałeś puścić spust migawki po przekadrowaniu a później jeszcze raz go nacisnąć i dlatego aparat ustwił ostrość na tło.
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a jeżeli masz problem z utrzymaniem spustu do polowy to wejdz w Menu -> Funkcje indywidualne -> Spust migawki/Przyc. blok. AE i wybierz pozycje 3 (AE/AF, bez blokadz AE) ... w tym momecie spust kontroluje tylko parametry ekspozycji a AF oblsugujesz przyciskiem *. Po wcisieciu * ostrosc jest ustawiana i zachowana, do kolejnego wcisniecia * ...

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Cytat

... przekadrowanie ma na celu zachowanie ostrości na pierwszym obiekcie. .
    Przekadrowanie ma na celu wykonanie prawidłowo naświetlonego zdjęcia. Ostrość owszem jest ważna jednakże zaletą przekadrowania jest możliwość wykonania poprawnie naświetlonego i ostrego zdjęcia w trudnych warunkach oświetleniowych. Wydaje mi się iż definicja "pierwszy obiekt" jest niepoprawna. Jeżeli np. wykonujemy zdjęcie 3 przedmiotów, wszystkie są takie same oraz ustawione są w jednej płaszczyźnie pozionej blisko siebie. Który w taki przypadku będzie pierwszy? Żaden. Chodzio o to na którym planie (bliższym, dalszym) względem obiektywu znajduje się dany obiekt.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 26-04-2008 o 12:25
    EOS + Speedlite

Coś już napisał
    Miasto
    węgierska górka

Domyślnie

Ja też mam problemy z ostrością. Głównie kiedy chce zrobic zdjęcie tak żeby ująć w kadrze całą osobe. Ustawiam ostrość, przytrzymuje spust migawki przesuwam aparat na odpowiedni kadr i cyk. Patrze na fote - mydło Dodam że mam 400d i sigme 17-70. Zdarza się to głównie w kiepskich warunkach oswietleniowych. Zazwyczj ustawaim paramatry na ISO 400, przysłona 4,5 czas: to w zależności od tego jak jest ciemno, ale nie krótszy niż 1/100 żeby nie ruszyć. Może coś poradzicie???

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prezes81 Zobacz posta
    Może coś poradzicie???
    Może:
    - w trakcie przekadrowania idąca osoba przemieszcza się na tyle, że wychodzi poza płaszczyznę ostrości?
    - może focisz w AF ustawionym na serwo albo AI
    - może przekadrowujesz na tyle, że obracając płaszczyznę ostrości przestajesz obejmować obiekt GO? Było to już wyjaśnione w którymś z wątków. Przy 4,5 GO już rewelacyjnie szeroka nie jest.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    węgierska górka

Domyślnie

osoba zazwyczaj jest nieruchoma, foce na one shot, a co do 3 to możliwe...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie autofcusa, jak to w końcu z nim jest, bo instrukcja nic nie mówi na ten temat.

Chodzi o to ,że jak złapiemy ostrość powiedzmy na oku i przekadrujemy ,to wedle tego co wyczytałem na forum , fotka ma duże prawdopodobieństwo iż będzie nieostra.Mnie się to chyba potwierdza jak oglądam moje fotki,a jak jest w rzeczywistości w zestawieniu z instrukcją.Jestem nieco rozczarowany ostrością
    fotek ,a wcześniej miałem Fuji 6500 i ostrość była jak dla mnie super ,tylko szumy mi się nie podobały.Proszę was o prostą receptę jak z tego kita wycisnąć maksymalną ostrość i jak kadrować ,aby nie tracić ostrości.:-( :-( :-(
    To bardzo proste nie ustawiaj ostrości na oku tylko na oko i po problemie. Ja bym dał jeszcze przysłonę 8
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez prezes81 Zobacz posta
    Ja też mam problemy z ostrością. Głównie kiedy chce zrobic zdjęcie tak żeby ująć w kadrze całą osobe. Ustawiam ostrość, przytrzymuje spust migawki przesuwam aparat na odpowiedni kadr i cyk. Patrze na fote - mydło Dodam że mam 400d i sigme 17-70. Zdarza się to głównie w kiepskich warunkach oswietleniowych. Zazwyczj ustawaim paramatry na ISO 400, przysłona 4,5 czas: to w zależności od tego jak jest ciemno, ale nie krótszy niż 1/100 żeby nie ruszyć. Może coś poradzicie???
    To nie ruszaj! Ile masz wzrostu?
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 26-04-2008 o 16:19 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów