Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
Więc o to chodzi. To akurat mogę łatwo wyjaśnić, mam problemy z kolanami i nie mogę klękać.
zawsze można na pośladkach, na małym krzesełku... byle nie stojąc... zdjęcia stojąc robi się w specyficznych kadrach.

Na piłce nożnej nie mogę siedzieć na krzesełku bo przeważnie piszę relacje z meczu (równocześnie robię zdjęcia) i w pozycji siedzącej nie widać na jakim metrze dzieje się akcja. Nie chcę pisać że ktoś strzelał z 16 metra, a strzelał z np. 30.
no albo rybka alb pipka... jak coś jest od wszystkiego to zazwyczaj jest do niczego...

58 inaczej się nie da wykadrować. Moim zdaniem dwaj zawodnicy z lewej są integralną częścią zdjęcia bo uczestniczą pośrednio w akcji. Również zawodnicy z prawej pokazują gdzie stali, to była szybka kontra i to zdjęcie ma to oddać.
widzisz mylisz pojęcia... ja nie mówię o kadrowaniu jako ingerowaniu w to co masz, tylko o kadrowaniu podczas robienia zdjęcia - trzeba myśleć co chce się uzyskać a nie patrzeć co wyszło... jak bys nie miał aparatu na wysokości głowy zawodników zdjęcie nabrało by dynamizmu strzelone zupełnie z ziemi byłoby dużo lepsze...

Dodatkowo jeżeli "zbliżę" zawodnika w powietrzu jakość obrazu znacznie spadnie, na hali było ciemno i zdjęcia były robione na ISO 1600 a to oznacza mocny szum. Już i tak zdjęcie nie wygląda najlepiej.
iso 1600 to nie jest tragedia ( wręcz na większości hal w kraju to codzienność...)

Co do 59. To kwestia gustu, moim zdaniem centralną i najważniejszą postacią jest rozciągający się zawodnik. Z lewej strony nic nie było, a z prawej była podstawa kosza w formie wielkiej błękitnej ściany. Nawet widać jej fragment. Leżąca koło zawodnika piłka "wzbogaca" kadr.
to, że najważniejszą postacią na zdjęciu jest zawodnik nie oznacza, że musi być on na środku kadru... tu wszystko jest pocięte i wszystko odwraca uwagę od zawodnika... można było poczekać aż miły pan przejdzie... można było zrobić zdjęcie pionowe zaczynające się kadrem na pięcie zawodnika a kończące się na jego włosach... i było by dużo ciekawsze... przez bałagan wygląda to jak zdjęcie strzelone na zasadzie od podszedłem nacisnąłem i poszedłem...

moim zdaniem nie udane.