Zamieszczone przez
C80
Mam świadomość zalet RAWów i bardzo chętnie bym robił w nich sport. Ale raw w sporcie to ryzyko.
Po pierwsze ilość klatek w serii mocno spada z kilkudziesięciu do kilku-kilkunastu zdjęć, a potem aparat się zamyśla i robi może 2kl/s. To dość istotne gdy fotografuje się faul lub akcję po której ma paść gol. Zdjęcia 148 i 149 to seria kilkunastu zdjęć od przyjęcia piłki, przez przepychanie z zawodnikami po uderzenie na bramkę. Do tego nie zrobiłem już zdjęć z radości.
Po drugie zawsze mam ponad 200 zdjęć z meczu, a często mam po dwa lub trzy mecze na weekend, łatwo policzyć ile miejsca trzeba mieć na hdd. Wiadomo, potem robi się selekcję, ale czasami na to nie ma czasu. A po roku czegoś takiego zaczyna się robić problem.
Teoretycznie można robić nie w pełnych 18 MPix a sRAW, tyle że zrobi się problem jak pojawi się propozycja kupna zdjęcia w pełnej rozdziałce. A taką już miałem gdy chcieli ode mnie kupić fotę mającą na długim boku minimum 40 cm. 40D wypluwał "tylko" 32 cm.
Ja jednak dążę do tego żeby wszystko poustawiać na aparacie, zamiast potem kombinować na kompie.