Nie słuchaj unicorna78 - chyba cie nie lubi :-)
popmart ma absolutną rację. Jak na początek foty są całkiem przyzwoite.
I nie poddawaj się, rób zdjęcia, rób, rób... bo tylko tak się nauczysz więcej.
Nie słuchaj unicorna78 - chyba cie nie lubi :-)
popmart ma absolutną rację. Jak na początek foty są całkiem przyzwoite.
I nie poddawaj się, rób zdjęcia, rób, rób... bo tylko tak się nauczysz więcej.
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
Heja! allgsm.pl kopę latwidzę że z żoną nie wyszło ... i na "granie" cię wzięło ...
w pierwszej chwili jak zobaczyłem twoją nową galerie to pomyślałem dokładnie to co Unicorn ... ale po chwili ochłonąłem ...
niestety wszystkie "mądre" słowa które m.in ja i koledzy na temat warsztatu fotograficznego w wątku o portretach ci podsunęli, poszły na marne ...
zacznę nudzić jak stary dziadek, ale przypominają mi się polskie przysłowia i idiomy "z motyką na Księżyc ", "nie od razu Kraków zbudowali", wcześniej cytowane: "grochem o ścianę", "zastaw się a postaw się"
widzę że potrzeba pochwalenia się nowymi pstrykam, jest większa niż chęć nauki czegokolwiek ... co będzie następne ? zdjęcia podwodne, akty?, zdjęcia astronomiczne ?
naprawdę coraz bardziej mnie rozczarowujesz... systematycznie OLEWASZ zasadę złotego podziału i jakiekolwiek wskazówki odnośnie kompozycji, zasuwasz kolejne przypadkowe pstryki + jakieś nieudolne eksperymenty z zoom'owaniem ...
pewnie to nie zrobi na tobie żadnego wrażenia ale to mój ostatni wpis w twojej galerii - po prostu szkoda czasu ...
na koniec jedno zdanie które powiedział mi mój mentor: prawie każdy jest w stanie zrobić dobre zapierające dech w piersiach zdjęcie ... tylko dobrym fotografom nie wychodzą one przez przypadek ...
Van murder to nie chodzi o to ,ze nie wyszl oz portretem i wziolem sie za koncert. Ja wcale sie nie poddalem z portretem, ale ostatnio zadziej "widujemy" sie z zona ,no i brak czasu, praca 7 dni w tygodniu od 8 do 19 (bron boze nie tlumacze sie) dlatego nie robilem ostatnio portretow. Znajomi grali na tym koncercie i zaprosili mnie ,wiec pomyslalem ,ze pstrykne fotki dla treningu. Wkoncu wiekszosc pisze "pstrykaj pstrykaj i jeszcze raz pstrykaj" wiec pstrykam ;-) Co do waszych rad oczywiscie czytam wyciagam wnioski, najwidoczniej trzeba mi wbic 100 razy do glowy zebym zapamietal ;-) Van podwodnych zdjec napewno nie bedzie ;-) ale inne pewnie tak ,niestety tak jak pisalem brak czasu wymusza na mnie focenie w roznych warunkach i roznych rzeczy. Ktos napisal w watku "pierwsze kroki z portretem" "po cholere sie wzioles za oswietlenei studyjne" no wlasnie chyba juz wiadomo dlaczego. Wiem ,ze czesc zdjec jest poruszona, dosyc ciemno bylo iso 1600 a ja mam chyba trzesawke ;-) Tym bardziej ,ze wszystkie byly robione po 4 pivkach![]()
Wrzucam jesccze kilka ,zebyscie mogli sobie pojezdzic ;-)
Aha i jesli to mozliwe oczywiscie, prosil bym jak zwykle o uwagi i sugestie jak zrobic jak skadrowac, a nie co mam sprzedac a czego nie![]()
Ostatnio edytowane przez allgsm ; 26-04-2008 o 09:54
http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.
Kilka zdjęć mi się podobatylko szkoda, że wszystkie są podobne... Robione z tego samego miejsca, praktycznie ten sam kadr.
Nie ma zdjęciach ludzi. Na ostatnim miałeś zamyślonego mężczyznę i muzyka można było to wykorzystaćtakie jest moje zdanie
ktoś może mieć inne
![]()
A co do piwek to albo pstrykanie albo piwka![]()
VanMurder! Gdyby nauczanie było takie proste, gdyby wystarczyło napisać lub powiedzieć, co i jak - świat byłby pełen dobrze nauczonych, a nie jest. Uczenie ludzi to trudna rzecz, uczenie się - też trudna. Allgsm się uczy, kombinuje, zapomina, próbuje, a przy tym nie uraża się. Kiedyś zrobi dobre zdjęcie, trochę przypadku, trochę szczęścia - uwierzy w siebie i dalej już łatwiej mu pójdzie. Nauczy się, jestem pewna. Nie skreślajcie go.
Nie szkoda VanMurder! Nas także uczono, też zapominaliśmy lub nie docenialiśmy dobrych rad, ale próbowaliśmy i na własnych błędach, a także dzięki cierpliwości naszych nauczycieli - czegoś się nauczyliśmy jednakpewnie to nie zrobi na tobie żadnego wrażenia ale to mój ostatni wpis w twojej galerii - po prostu szkoda czasu ...
Prawda! Ale na to trzeba dużej wiedzy i praktyki, wiedzę można zdobyć dość szybko, ale na praktykę czyniącą mistrza trzeba lat. Ja zaczęłam dwa lata temu, zdjęcia - o ile mi w ogóle wychodzą - to wciąż dzięki szczęśliwym przypadkom... A Allgsm dopiero zaczął...na koniec jedno zdanie które powiedział mi mój mentor: prawie każdy jest w stanie zrobić dobre zapierające dech w piersiach zdjęcie ... tylko dobrym fotografom nie wychodzą one przez przypadek ...
Domyślam się, że wydajesz swoją opinie na podstawie tej jednej wypowiedzi, a temat miał miejsce w innym wątku tego forum, proponuję poczytać a dopiero później wydawać opinię!
Co do braku kultury... no miło mi, nie twierdze, jednak to kwestia braku cierpliwości a nie kultury, każdy zasługuje na drugą szanse, jednak nie w nieskończonośc tym bardziej, jeśli dana osoba usilnie demonstruje podążanie złą ścieżką i kompletnym brakiem chęci do jej zmiany??:
Z tym, że są żałosne to się zgodze ale tym samym adekwatne do postępowania "pewnej" osoby, ja w każdym razie odpuszczam (wrzucam na luz). Dobrze jest wiedzieć, że są jeszcze ludzie, którzy nie boją się napisać o tym co myślą, i może mniej drastyczne ale wyrażają swoją opinie obiektywnie, z tego miejsca wielki szczacunek do AdamaM![]()
Ta.... trzęsawke po czterech piwachWiem ,ze czesc zdjec jest poruszona, dosyc ciemno bylo iso 1600 a ja mam chyba trzesawke Tym bardziej ,ze wszystkie byly robione po 4 pivkachnie pij tyle to może zdjęcia nie beda poruszone?:>
Life is a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get.
ooo i ala janosz od jajecznicy się znalazła
allgsm proszę chociaż przebirz zdjęciatu akurat się zgodze z kolegami ze wrzucasz co popadnie. No sam przeleć te zdjęcia, niektóre może i z innym nuemrem masz w komputerze ale ewidentnie się powtarzają. Wyrzucaj nieostre (np te gdzi eten pan rece sklada), te ktore sie powtarzaja (te z nasluchwianiem publiki (sam wybierz ktory kadr lepszy).
Myślę, że gdybyś je przebrał, ułożył jakoś potęgując np emocje u głównego aktora tych zdjęć to zdjęcia zostałyby zupelnie inaczej odebrane. A teraz uciszam się..ide skanować moje jedyne foty koncertowe zrobione jeszcze zenitem okolo 8 lat temu....i teraz po mnie pojadą![]()
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się