MisiaqueW puszce wyostrzenie na +2 o ile się nie mylę, czyli standard.Ja tam i tak widzę puszkowe wyostrzanie, ale może się mylę?
Pozdrawiam
MisiaqueW puszce wyostrzenie na +2 o ile się nie mylę, czyli standard.Ja tam i tak widzę puszkowe wyostrzanie, ale może się mylę?
Pozdrawiam
Za tą kase co kupiłem 18-200 niczego lepszego bym nie kupił a statyw mam.
A tu sie mylisz. Jeżeli robisz zdjęcie na statywie obiektywem z włączona stabilizacją wówczas żyroskop zaczyna wariować, przynajmniej w Sigmach. Gościu z serwisu twierdzi że w innych obiektywach też. Nie sprawdzałem, więc nie wiem ale co do Sigmy to potwierdzam doświadczalnie.
Nie ma to jak ONANIZM sprzętowy!![]()
POZDRAWIAM
Skoro używamy statywu to automatycznie powinno się IMO wyłączyć stabilizacje. Bo jaki jest sens IS na On i statywu? Ale juz all wyjaśniłeś i to nie statyw mydlił tylko ISA tu sie mylisz. Jeżeli robisz zdjęcie na statywie obiektywem z włączona stabilizacją wówczas żyroskop zaczyna wariować, przynajmniej w Sigmach. Gościu z serwisu twierdzi że w innych obiektywach też. Nie sprawdzałem, więc nie wiem ale co do Sigmy to potwierdzam doświadczalnie.Więc ty byłeś w błędzie.
Nie onanizm sprzetowy tylko opinia. Po prostu nie sam obiektyw mnie kęci tylko fotki po zgraniu na kompa. W końcu widzę taki efekt - inaczej - w końcu te zdjęcia wyglądają tak jak chciałem aby wyglądały. Czyli są ładne, ostre i pełne kolorów i co ważne AF trafia tam gdzie chcę.Nie ma to jak ONANIZM sprzętowy!
A to,że obiektyw ma jasny kolor i obwódke czerwoną - to pomijam i nie zwracam na to uwagi.
A co do samego sprzetu...widzisz ja takiego wątku nie mogę założyć. Bo jakość obiektywu nie pozwala.
A jeżeli chodzi o wybór hehe to troszke w tym moja żonkiś maczała - bo mi nakazała kupić L'kę i powiedziała jak kupować to raz,a porządnie.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez JiNN ; 28-04-2008 o 16:56
A gdzie to ja napisalem drogi Panie, że statyw "mydli"? Zresztą nie mogłem tego napisać bo sam nie rozumiem idei "mydlącego statywu" (o co kaman?). Przeczytaj uważnie pierwszy wątek.
Sigma dopiero raczkuje w tym temacie, 18-200 to dopiero jej drugie szkło ze stabilizacją.
Canon natomiast doświadczył tego dużo wcześniej i nowsze obiektywy radza sobie z tym problemem:
http://canon-board.info/showpost.php...75&postcount=8
o ewentualne źródło (oprócz autopsji) zapytaj Viteza.
Jak widzisz powyzej - lepszy sprzęt to niekoniecznie musi być kwestia onanizmu.
Źródło: Instrukcje do obiektywów 70-200 2.8 IS L (3 EV IS) i 100-400 4.5-5.6 IS L (2EV IS).
W instrukcji do 100-400 piszą o nie używaniu na statywie. W instrukcji do 70-200 nie. Więc wpakowałem oba na statyw i sprawdziłem - już w wizjerze widać że przy 100-400 na statywie stabilizacja wariuje a 70-200 bez problemu - może być włączona.
Do 17-55 (najnowszy, 4 EV IS) instrukcji nie mam ale z autopsji wynika że też bez problemu może być włączona na statywie.