Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Canon 30D + Sigma 18-200 OS - czy sprawiają problemy?

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Misiaque
    Ja tam i tak widzę puszkowe wyostrzanie, ale może się mylę?
    W puszce wyostrzenie na +2 o ile się nie mylę, czyli standard.

Pozdrawiam

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    Po prostu zamiast stabilizacji trzebabyło sobie kupić lepszy obiektyw + statyw
    Za tą kase co kupiłem 18-200 niczego lepszego bym nie kupił a statyw mam.
    Statyw nie mydli ;p
    A tu sie mylisz. Jeżeli robisz zdjęcie na statywie obiektywem z włączona stabilizacją wówczas żyroskop zaczyna wariować, przynajmniej w Sigmach. Gościu z serwisu twierdzi że w innych obiektywach też. Nie sprawdzałem, więc nie wiem ale co do Sigmy to potwierdzam doświadczalnie.
    Dobrze,że ja się Was na forum słucham i kupiłem L Co żyleta to żyleta Poniżej zdjęcie.
    Nie ma to jak ONANIZM sprzętowy!
    POZDRAWIAM

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

A tu sie mylisz. Jeżeli robisz zdjęcie na statywie obiektywem z włączona stabilizacją wówczas żyroskop zaczyna wariować, przynajmniej w Sigmach. Gościu z serwisu twierdzi że w innych obiektywach też. Nie sprawdzałem, więc nie wiem ale co do Sigmy to potwierdzam doświadczalnie.
    Skoro używamy statywu to automatycznie powinno się IMO wyłączyć stabilizacje. Bo jaki jest sens IS na On i statywu? Ale juz all wyjaśniłeś i to nie statyw mydlił tylko IS Więc ty byłeś w błędzie.

Nie onanizm sprzetowy tylko opinia. Po prostu nie sam obiektyw mnie kęci tylko fotki po zgraniu na kompa. W końcu widzę taki efekt - inaczej - w końcu te zdjęcia wyglądają tak jak chciałem aby wyglądały. Czyli są ładne, ostre i pełne kolorów i co ważne AF trafia tam gdzie chcę.

A to,że obiektyw ma jasny kolor i obwódke czerwoną - to pomijam i nie zwracam na to uwagi.
    A co do samego sprzetu...widzisz ja takiego wątku nie mogę założyć. Bo jakość obiektywu nie pozwala.
    A jeżeli chodzi o wybór hehe to troszke w tym moja żonkiś maczała - bo mi nakazała kupić L'kę i powiedziała jak kupować to raz,a porządnie.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 28-04-2008 o 16:56

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A gdzie to ja napisalem drogi Panie, że statyw "mydli"? Zresztą nie mogłem tego napisać bo sam nie rozumiem idei "mydlącego statywu" (o co kaman?). Przeczytaj uważnie pierwszy wątek.

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Nigdzie nie pisałeś - to ja napisałem ,że statyw nie mydli, a Ty pisałeś :

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta

Więc to IS,a nie staty - poźniej zajarzyłem o co chodziło.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Jeżeli robisz zdjęcie na statywie obiektywem z włączona stabilizacją wówczas żyroskop zaczyna wariować, przynajmniej w Sigmach. Gościu z serwisu twierdzi że w innych obiektywach też. Nie sprawdzałem, więc nie wiem ale co do Sigmy to potwierdzam doświadczalnie.
    Sigma dopiero raczkuje w tym temacie, 18-200 to dopiero jej drugie szkło ze stabilizacją.

Canon natomiast doświadczył tego dużo wcześniej i nowsze obiektywy radza sobie z tym problemem:
    http://canon-board.info/showpost.php...75&postcount=8

Cytat Zamieszczone przez offramp Zobacz posta
    Pamiętasz o wyłączaniu stabilizacji podczas robienia zdjęć na statywie??
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Pamiętasz że o tym trzeba pamiętać tylko w przypadku stabilizacji starszej generacji (2EV - np 100-400 4.5-5.6 IS L) natomiast dwie nowsze generacje (3EV - np 70-200 2.8 IS L i 4EV - 70-200 4 IS L czy 17-55 2.8 IS L) bez problemów działają na statywie?
    (sprawdzone)
    o ewentualne źródło (oprócz autopsji) zapytaj Viteza.

POZDRAWIAM
    Jak widzisz powyzej - lepszy sprzęt to niekoniecznie musi być kwestia onanizmu.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    o ewentualne źródło (oprócz autopsji) zapytaj Viteza.
    Źródło: Instrukcje do obiektywów 70-200 2.8 IS L (3 EV IS) i 100-400 4.5-5.6 IS L (2EV IS).

W instrukcji do 100-400 piszą o nie używaniu na statywie. W instrukcji do 70-200 nie. Więc wpakowałem oba na statyw i sprawdziłem - już w wizjerze widać że przy 100-400 na statywie stabilizacja wariuje a 70-200 bez problemu - może być włączona.
    Do 17-55 (najnowszy, 4 EV IS) instrukcji nie mam ale z autopsji wynika że też bez problemu może być włączona na statywie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów