Znalazłem w necie sklep w USA - cena 499$
Link tutaj
Ciekawe ile będzie u nas?
Znalazłem w necie sklep w USA - cena 499$
Link tutaj
Ciekawe ile będzie u nas?
Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX
Ciekawe jak zmieni sie cena gdy stanie sie available :wink:New item not available yet. Delivery expected to start Soon
30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki
Zapowiedź w cyfrowe.pl - 1345zł
Link tutaj
Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX
Głównym atutem Tamroników jest ich ostrość i tu chyba każdy się ze mną zgodzi. Jednak nowy T 10-24 f/3.5-4.5 ma bardzo mocnego przeciwnika, a mianowicie Tokine 11-16 f/2.8 - według testów jest równie ostra jak tamrony 17-50, 28-78 (photozone.de) i ma stałe światło co jest duzy atutem i wartym róznicy 300zl no przynajmniej jak dla mnie![]()
p.s pozostaje nam czekać na testy i fotki testowe z tamronika, aby wybrać ten bardziej odpowiedni dla siebie obiektyw..
To szkło moim zdaniem jest bezpośrednim konkurentem dla Canona 10-22 co zresztą widać po samych parametrach obu obiektywów... Do tego testy należy brać z przymrużeniem oka gdyż test na photozone.de wychwala tokine w wniebogłosy natomiast sample mówią zupełnie co innego (przynajmniej te z zakresu 2.8 - 4). Z drugiej strony od 4 mamy światło jak w C i rozdzielczość na porównywalnym poziomie...
Ja ten segment widzę tak:
-Jeżeli chce się mieć pewne i dobre szkło to C10-22... Zawsze to jednak ma USM (chodź moim zdaniem to akurat zbędny ficzer w tego typu szkle)
- Jeżeli chcemy mieć światło to zostaje nam Tokina jednak należy pamiętać że ona ma 11 a nie 10mm (patrząc przy zoomawniu w C to ten 1mm jest zauważalny)
-Jeżeli chcemy tanio i prawdopodobnie bardzo ostro to mamy Tamrona. Rożni się od C jakością wykonania na jego nie korzyść i brakiem USM. Jednak największą wadą tego szkła jest ... serwis tamrona
Jak by nie było to na pewno niedługo cena Canona 10-22 zacznie spadać....
jak sie nie myle sampelki z T 10-24
http://www.flickr.com/search/?s=int&...0-24%22&m=text
Ostatnio edytowane przez zuczek ; 06-10-2008 o 13:21
30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki
http://www.optyczne.pl/1349-nowość-T...o_dostawy.html
"
Firma Tamron rozpoczęła wczoraj w Japonii dostawy obiektywu SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II. Model ten na razie będzie dostępny jedynie na mocowaniu Nikon F, jednak producent postanowił już teraz uruchomić specjalną stronę poświęconą temu szerokokątnemu zoomowi.
Na witrynie, która dostępna jest pod adresem http://www.tamron.co.jp/en/lineup/b001/index.html, można znaleźć informacje dotyczące technologii zastosowanych w obiektywie, opis jego budowy, wyjaśnienie oznaczenia Di II oraz symulator zoomu, który pokazuje możliwości najmłodszego szerokokątnego dziecka Tamrona.
Nie wiemy jeszcze kiedy obiektyw pojawi się na innych mocowaniach, ani kiedy zobaczymy go na półkach polskich sklepów.
"
Witam
Dostałem dziś odpowiedź z jednego ze sklepów fotograficznych, że obiektyw z mocowaniem do canona będzie dostępny u dystrybutorów dopiero w grudniu..
jestem poważnie zainteresowany zakupem tego obiektywu... szczególnie biorąc pod uwagę jego cenę/światło/ogniskową ...
mam info z kilku sklepów ze Polski dystrybutor w drugiej połowie listopada ma dostać to szkło. wiec już niedługo. warto czekać?