Witam, wlasnie kupilem 40D. Podpialem kita 18-55 by sprawdzic czy wszystko ok i niby tak ale gorny punkt AF gdy zlapie ostrosc to nad nim pojawia sie czerwona "poswiata". Na innych punktach AF tego nie ma.. to normalne ?
to wynika chyba z konstrukcji aparatu, a dokładniej kąta ustawienia lustra - ja sprawdziłem i też mi się pojawia kropa ponad AF-em i tylko ponad górnym (zauważyłem to dopiero jak opisałeś - bo wcześniej nie miałem nigdy górnego włączonego)
40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...
studioad.pl - projektowanie stron internetowych
serwery www bez limitów
uffffff a juz myslalem , ze cos nie takw takim razie zostawie to
przy okazji kiedys tam zajde do Czapskich niech zerkna
pozdrawiam
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
A ja nawet tego nie zauważyłem, mimo że mam oko do takich szczegółów... może dlatego, że w ogóle nie korzystam z górnego![]()
EN57D DIGITAL.
Ustaw ostrzenie na centralny i po temacie![]()
...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
(40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)
posiadam 400D
mam następujący problem jak patrzę przez wizjer widzę tam 9 czarnych kropek w kwadracikach (dziwne prawda ) :P ale koniec żartów, do rzeczy problem polega na tym że podczas łapania ostrości podświetlają się owe kropki na czerwono ....a ja mam tak że jedne punkty (kropki) świecą słabo a inne nie tylko sama kopka ale wszystko w koło łącznie z kwadratem i nawet poza nim jakby ktoś rozlał czerwonego kleksa.... pytanie czy może to być wywołane przez zanieczyszczenia jeżeli tak to czy można to wyczyścić alkoholem? czy można w ogóle samemu to naprawić a jeżeli nie to czy naprawią to w ramach gwarancji bo takową posiadam?