Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: 5D i obiektywy

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pabik Zobacz posta
    z tych trzech proponowanych jedynie najtanszy wchodzi w gre, z oczywistych powodow... nawet jesli beda kupowane w nizszej cenie w stanach...
    Ogniskowa ta sama ale swiatlo 2.8??? Ten Canon (20mm f/2.8 ) naprawde lepiej wypada od Sigmy (20mm f/1.8 )???
    Nie rozumiem, dlaczego tak się trzymasz tych 20mm? Rzeczonej Sigmy używałeś na małej matrycy, więc rozsądek sugeruje, aby do 5D wybrać obiektyw o ogniskowej 28-35mm (już o tym było parę razy w tym wątku).
    Skoro ograniczenia finansowe nie pozwalają Ci na zakup 24L lub 35L, to zainteresuj się Canonem EF 28/1.8 USM.

Ponadto zwróć uwagę, że używając Sigmy na cropie brałeś z niej to co najlepsze czyli środek kadru; natomiast większość winiety i najsilniejsze dystorsje leciały sobie w kosmos :-)
    Aby uzyskać coś takiego w przypadku 5D musiałbyś wziąć jakis obiektyw 30-35mm od średniego formatu, ale po pierwsze będzie on miał światło nie lepsze niz f/3.5 a po drugie zapewne będzie rybim okiem :-) więc nie widzę innej możliwości niż ta, by z pewnymi zjawiskami fizycznymi po prostu się pogodzić.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pabik Zobacz posta
    czy ktos moze mial okazje robic zdjecia zestawem Canon 5D + Sigma 20mm f/1.8 ?? mozna prosic o sample? dokladnie chodzi mi o winiete

pozdrawiam
    Mialem okazje pstryknac takim zestawem kilka fotek na 5D znajomego, niestety bylo to bardziej focenie przy "piwku" wiec sampli nie posiadam. Sigma 20/1.8 DG to obiektyw projektowany pod pelna klatke, co za tym idzie po odkreceniu go ze swojego 40D i podlaczenia pod 5D zaczal zupelnie inaczej pracowac, czym bardzo pozytywnie mnie zaskoczyl. Z 40D uzywam go raczej sporadycznie i to do widoczkow, ze wzgledu na problemy z trafnoscia Af. Na pewno zauwazysz super szeroki kat. Subiektywnie odczulem nawet poprawe dzialania autofocusa - jakby zaczal byc bardziej celny, gdzyz z 40D moj egzemplaz sigmy ma tendencje do ustawiania ostrosci ciut przed celem. Z niecierpliwoscia czekam na swoje 5D, ktore powinienem miec za pare dni, wowczas na bank sigma pojdzie na ostre testy, gdyz w tej chwili barkuje mi ultra szerokosci - wiec bede mogl wowczas cos wiecej napisac.

Domyślnie eos 5D + no właśnie jakie objektywy?

Witam
    Jestem nowy na forum i chciałbym się przywitać i od razu zadać pytanie.
    Otóż zajmują się fotografią studyjną i krajobrazową - pracuję na Mamiya rz67, zdjęcia wykorzystuję w aranżacji wnętrz (które to wnętrza również projektuję )
    Ze względu na małą poręczność średnioformatowej lustrzanki , drogą i kłopotliwą (trzeba ciągle jeździć do labów - wywoływać i skanować) eksploatację w stosunku do DSLR postanowiłem zainwestować w system cyfrowy. Wybór mój padł na Eos 5D, ze względu na pełną klatkę i właściwie w tej cenie bezkonkurencyjną jakość obrazu. Mam natomiast rozterką dotyczącą obiektywów. Co mam kupić - bardzo proszę o opinie.

1.sigma 12-24/f 4.5-5.6 (nie można założyć fil.polar) i canon EF 24-105mmf/4L IS USM
    2.canon EF 17-40mmf/4.0L USM i EF 50mm/f1.4L i EF 70-200mmf/4L USM (wszystko bez IS)

Cenowo oba rozwiązania są prawie takie same .

Właściwie nie wykorzystuję długich ogniskowych - lecz przy drugiej konfiguracji 70-200 jest koniecznością. Co byście kupili na moim miejscu do krajobrazu-pejzażu i studia (martwa natura i macro, portret)?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za opinię.

Domyślnie

ja bym unikał kupowania szkieł gdzie zakresy ogniskowych na siebie nie zachodzą jak np 12-24 i 24-105
    dlaczego?
    zabieram czesto jedno szkło z body i wychodze z domu;

osobiście mam 17-40 24-105 i 50 1.4 a wiec mix tego co wymieniłeś - do portretów (?) wykorzystuje 50mm choć mysle na 85/135 (portrety to na wyrost powiedziane z reguły cała sylwetka lub od pasa w górę - zadnych ciasnych kadrów z 50 nie robie)

24-105 jest baaardzo uniwersalnym szkłem - musze powiedzieć że jak mam go na body a 17-40 w torbie to zadko zmieniam; czesto 24mm starcza
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Bramka nr1 + ew. 85mm 1.8.

Sigma na 12mm w-y-m-i-a-t-a, jesli chcesz to moge Ci wyslac sample

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroff Zobacz posta
    zajmują się fotografią studyjną i krajobrazową - pracuję na Mamiya rz67, zdjęcia wykorzystuję w aranżacji wnętrz (które to wnętrza również projektuję )
    postanowiłem zainwestować w system cyfrowy. Wybór mój padł na Eos 5D, Mam natomiast rozterką dotyczącą obiektywów. Co mam kupić -
    dziwne pytanie, jak na użytkownika średniego formatu.

Po prostu uswiadom/przypomnij sobie (lub się dowiedz) jakie kąty widzenia mają posiadane przez Ciebie obiektywy i dobierz podobne dla małego obrazka.
    albo patrząc na ogniskowe - dla małego obrazka trzeba by wybrać około dwukrotnie krótsze od używanych w MF6x7.

bardzo proszę o opinie.
    1.sigma 12-24/f 4.5-5.6 (nie można założyć fil.polar) i canon EF 24-105mmf/4L IS USM
    2.canon EF 17-40mmf/4.0L USM i EF 50mm/f1.4L i EF 70-200mmf/4L USM (wszystko bez IS)
    dobór obiektywów wygląda jakbyś się przesiadał z hybrydki zoom x18 a nie MF.

Co byście kupili na moim miejscu do krajobrazu-pejzażu i studia (martwa natura i macro, portret)?
    ze trzy/cztery stałki: szeroką (~24mm), portretową (85-135mm), macro (100mm 1:1) oraz ewentualnie standard 50mm.
    ponadto zastanowiłbym się czy nie przydałby mi się jakiś obiektyw z korekcją perspektywy - tutaj mamy w systemie do wyboru trzy ogniskowe: 24, 45 oraz 90mm.
    Pozdrowienia, Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bejrut Zobacz posta
    chyba sie nie zrozumielismy.na cropie czyli 30d musi przemnozyc sobie wartosc ogniskowej o 1,6 na 5D nie.
    wiadomo ze ogniskowa samego obiektywu nie zmieni sie ale w wyniku kropa wyglada to tak jakby uzyl obiektywu o innej ogniskowej niz podana na obudowie.
    zreszta to informacje z tego forum wiec chyba raczej do herezji nie moga nalezec
    to powtórze za kolegami: nie zmieni się ogniskowa obiektywu
    i dodam od siebie: ani kąt widzenia :-)
    to są zdaje sie fizyczne paramtry szkła?

na apsc zobaczymy jedynie cropa z pełnej klatki
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Domyślnie

dziękuję za odpowiedzi.

Wybór już zapadł.
    Sigma 17-35
    EF 50 f1.4
    EF 85 f1.8
    sigma 150 f2.8 makro.

Co zaś się tyczy korekcji perspektywy to znalazłem takie coś:
    http://arax-foto.com/specials/tilt-shift-35/ - czy ktoś może coś wie na temat tego rozwiązania?

Domyślnie

Wybór już zapadł.
    Sigma 17-35
    EF 50 f1.4
    EF 85 f1.8
    sigma 150 f2.8 makro.
    Bardzo rozsądny. Zaraz to inaczej wygląda

Co zaś się tyczy korekcji perspektywy to znalazłem takie coś:
    http://arax-foto.com/specials/tilt-shift-35/ - czy ktoś może coś wie na temat tego rozwiązania?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=7335
    Pozdrowienia, Tomek

Dopiero zaczyna Awatar Gotch
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Canon 5D, jakie szkła?

Witam

Planuje zakup, Canona 5D i kilka szkieł.
    Zakres tego, co fotografuje obejmuje reporterkę, fotografię wnętrz, potraw, krajobrazów. Na razie nie robię portretów, ale pewnie będę

Do tej pory chyba najczęściej używanymi ogniskowymi były 24mm, 50mm. 120mm

Ostatnio miałem okazję się pobawić Canonem 40D + 50mm f/1.8 oraz 85mm f/1.8 i zakochałem się w stałkach.

Jakie szkła byście mi polecili?

Ja na razie wymysliłem coś takiego:

Canon EF 14mm f/2.8L II USM (ktoś wie ile może kosztować to szkło?)

Canon EF 35mm f/1.4 L USM ok. 3838,00 zł

Canon EF 50mm f/1.4 USM ok.1025,00 zł

Canon EF 70-200mm f/4,0 L IS USM – ok. 3369,00 zł

I kiedyś tam
    Canon EF 85mm F1.2 L USM (II)
    Te zdjęcia kopią tyłek http://www.pbase.com/transcending_hi...image/69263384

Najlepiej byłoby jakby mógł sobie popodpinać te szkła i trochę z nimi polatać, ale to raczej nie realne Na razie opieram się tylko na tym, co widzę w necie i opiniach innych użytkowników.
    Zależy mi na opinii ludzi, którzy mieli do czynienia z tymi szkłami

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów