Cytat Zamieszczone przez jaroff Zobacz posta
zajmują się fotografią studyjną i krajobrazową - pracuję na Mamiya rz67, zdjęcia wykorzystuję w aranżacji wnętrz (które to wnętrza również projektuję )
postanowiłem zainwestować w system cyfrowy. Wybór mój padł na Eos 5D, Mam natomiast rozterką dotyczącą obiektywów. Co mam kupić -
dziwne pytanie, jak na użytkownika średniego formatu.

Po prostu uswiadom/przypomnij sobie (lub się dowiedz) jakie kąty widzenia mają posiadane przez Ciebie obiektywy i dobierz podobne dla małego obrazka.
albo patrząc na ogniskowe - dla małego obrazka trzeba by wybrać około dwukrotnie krótsze od używanych w MF6x7.

bardzo proszę o opinie.
1.sigma 12-24/f 4.5-5.6 (nie można założyć fil.polar) i canon EF 24-105mmf/4L IS USM
2.canon EF 17-40mmf/4.0L USM i EF 50mm/f1.4L i EF 70-200mmf/4L USM (wszystko bez IS)
dobór obiektywów wygląda jakbyś się przesiadał z hybrydki zoom x18 a nie MF.

Co byście kupili na moim miejscu do krajobrazu-pejzażu i studia (martwa natura i macro, portret)?
ze trzy/cztery stałki: szeroką (~24mm), portretową (85-135mm), macro (100mm 1:1) oraz ewentualnie standard 50mm.
ponadto zastanowiłbym się czy nie przydałby mi się jakiś obiektyw z korekcją perspektywy - tutaj mamy w systemie do wyboru trzy ogniskowe: 24, 45 oraz 90mm.