Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: 350d + 24-105L

Coś już napisał

Domyślnie

na pewno z poczatkiem maja na jakis sie zdecyduje, tyle tylko ze nadal mam dylemat czy 24-105 czy tez 24-70
    pewnie jest to dylemat odwieczny sadzac po watkach na forum
    generalnie zalezy mi na dobrej jakosci zdjec na slubach, komuniach, czasami portretach wiec sam nie wiem... na razie stac mnie tylko na jedna sztuke szkielka wiec musze sie na cos zdecydowac, na pewno na jeden z tych powyzszych, ale na ktory jeszcze tak do konca nie wiem...
    z jednej strony IS i dluzsza ogniskowa a z drugiej f2,8 , ech
    mimo wszystko bardzo dziekuje za wszelkie porady, utwierdzily mnie one ze jednak warto...
    Repsol
    Jakaś puszka, jakieś szkło, jakoś idzie

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kupiłem w styczniu do 350ki 24-105 i naprawdę jestem zadowolony, bo zobaczyłem różnicę w jakości obrazu. Rozwodzić się nie będę, bo koledzy powyżej napisali to co i ja myślę. Jedynie chciałem tylko potwierdzić, że warto jeśli chodzi o jakość! Co do aspektu użyteczności w danych sytuacjach to już inna sprawa (w ciemnych kościołach może faktycznie światła brakować).
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Repsol Zobacz posta
    ....
    Na chwile obecna posiadam Tamrona 28-75 f/2,8
    co o tym myslicie,czy jakosc zdjec wyraznie sie poprawi...
    Jeśli masz dobrego tamrona to się nie poprawi a już na pewno nie wyraźnie... :-)
    Sam miałem podobny dylemat jakiś czas temu i albo mój tamron jest genialny :-) albo trafiałem na jakieś lewe egzemplarze canona...
    Nie wypowiadam się na temat wykonania, IS, USM bo tu nie ma o czym mówić, ale IMHO jak masz dobre szkło które nie mydli przy f2.8 to zamiana na ciemny f4 nawet z IS raczej nie ma sensu... to już lepiej pomyśl o 17-55/2.8 IS....
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Moim zdaniem obowiązuje tu zasada najsłabszego ogniwa i najlepiej gdy nie jest nim obiektyw.
    Dobra. Może nie do końca mnie zrozumiałeś. Wiadomo, że jak do 5D przypniesz eLkę, a wcześniej pracowałeś na cropie to jakość Cię zetnie (zakładamy brak ułomności), ale z drugiej strony gorsze szkło niż eLka będzie pracowało lepiej na FF niż na cropie. I tylko tyle chciałem napisać. Nic więcej.

A z najsłabszym ogniwem to oczywiście racja, tak jak z filtrem i tak jak z oponami czy hamulcami w samochodzie. Jak jest badziew to daleko nie zajedziesz.

A tak na marginesie. Miałem 400D. Nie żałuję. Fajny aparat. Sprzedałem, też nie żałuję bo kupiłem lepszy. I tyle.
    Mordo Ty moja !

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Repsol Zobacz posta
    witam
    jestem a wlasciwie bylem zdecydowany polepszyc sobie szkielko i do 350d dokupic sobie 24-105L, ale ostatnio zaczalem sie zastanawiac czy ma sens kupowanie tak dobrego szkla do 350d.
    Na chwile obecna posiadam Tamrona 28-75 f/2,8
    co o tym myslicie,czy jakosc zdjec wyraznie sie poprawi czy jednak body jest za slabe?
    pozdrawiam
    repsol

24-105 - to jedno ze znakomitych szkieł Canona, u mnie jest w użyciu przez 80% czasu. Na pewno odczujesz wielką różnicę, jeśli to szkiełko kupisz.
    Polecam!
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Muzyk
    Guest

Domyślnie

Co prawda mam 400D, ale i tak dorzucę 12 groszy.
    Moim następnym szkłem będzie właśnie 24-105LIS.
    Kiedyś na pewno zmienię puszkę na lepszą i będzie jak znalazł

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    24-105 - to jedno ze znakomitych szkieł Canona, u mnie jest w użyciu przez 80% czasu. Na pewno odczujesz wielką różnicę, jeśli to szkiełko kupisz.
    Polecam!
    Poczuje różnicę jeśli chodzi o szybkość AF, jakość wykonania i IS, ale tego na zdjęciach nie widać :-). Ja dalej twierdzę, że optycznie dobry tamron jest lepszy. Przymknij dobrego tamrona do 4 i porównaj z tym canonem. Ja się tak bawiłem przez 2 tygodnie (chciałem kupić tego canona) mając do dyspozycji 2 różne egzemplarze tego canona i w końcu zostałem przy tamronie....
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon Zobacz posta
    Przymknij dobrego tamrona do 4 i porównaj z tym canonem. Ja się tak bawiłem przez 2 tygodnie (chciałem kupić tego canona) mając do dyspozycji 2 różne egzemplarze tego canona i w końcu zostałem przy tamronie....
    i tak rzeczywiscie jest - zwlaszcza na dlugim koncu canona.. ja poswiecilem swiatlo i ostrosc tamrona bo potrzebowalem szybkiego af i stabilizacji.. i do tego mam 50 1,4 i 100 2,8 wiec w razie czego mam jasniejsze alternatywy.. 24-105 to swietne szklo ale prawda jest to co mowi mirhon - jesli jest sie zadowolonym z tamrona i mozna sie obejsc bez is'a i usm'a to nie warto zmieniac :-)

Coś już napisał

Domyślnie

robilem takie testy i czasami faktycznie roznicy nie bylo miedzy tamronem a canonem na f4 , stad tez moje pytanie na forum i zastanowienie sie, ale wydaje mi sie ze zeby test byl miarodajny to trzeba by zrobic zdjecia porownawcze w roznych warunkach, znajomy ma taki obiektyw i widzialem wiele zdjec z roznych warunkow z tego obiektywu i wydaje mi sie ze moj tamron w podobnych wypada w wiekszosci gorzej, sadze to na podstawie swoich zdjec nim zrobionych w zblizonych warunkach do tamtych
    inna sprawa ze znajomy ma 30d i na pewno ma to duzy wplyw na zdjecia

a co myslisz o 24-70 f2,8? nikt tutaj sie nie wypowiada na temat tego szkielka, ale w postach nt 24-70 a 24-105 jest zawsze niezla burza
    Repsol
    Jakaś puszka, jakieś szkło, jakoś idzie

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Podejrzewam, że za 5 lat róznica między Tamronem a L-ką bedzie. Po prostu kwestia jakości wykonania
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów