Co prawda mam 400D, ale i tak dorzucę 12 groszy.
Moim następnym szkłem będzie właśnie 24-105LIS.
Kiedyś na pewno zmienię puszkę na lepszą i będzie jak znalazł![]()
Co prawda mam 400D, ale i tak dorzucę 12 groszy.
Moim następnym szkłem będzie właśnie 24-105LIS.
Kiedyś na pewno zmienię puszkę na lepszą i będzie jak znalazł![]()
robilem takie testy i czasami faktycznie roznicy nie bylo miedzy tamronem a canonem na f4 , stad tez moje pytanie na forum i zastanowienie sie, ale wydaje mi sie ze zeby test byl miarodajny to trzeba by zrobic zdjecia porownawcze w roznych warunkach, znajomy ma taki obiektyw i widzialem wiele zdjec z roznych warunkow z tego obiektywu i wydaje mi sie ze moj tamron w podobnych wypada w wiekszosci gorzej, sadze to na podstawie swoich zdjec nim zrobionych w zblizonych warunkach do tamtych
inna sprawa ze znajomy ma 30d i na pewno ma to duzy wplyw na zdjecia
a co myslisz o 24-70 f2,8? nikt tutaj sie nie wypowiada na temat tego szkielka, ale w postach nt 24-70 a 24-105 jest zawsze niezla burza![]()
Repsol
Jakaś puszka, jakieś szkło, jakoś idzie
jesli potrzebujesz swiatla 2,8 to sprawa jest prosta.. ale to juz mozesz wiedziec tylko Ty a nie ktokolwiek na tym forum.. porob troche zdjec Tamronem od f4 i bedziesz wiedzial czy Ci takie swiatlo wystarcza czy nie :-)
jesli tak to IMHO lepiej jest miec wiekszy zakres, IS"a i lzejszy obiektyw do noszenia (ktory i tak juz swoje wazy) i dokupic jakas jasna stalke.. albo jak pisalem - zostac na razie przy tamronie bo optycznej rewolucji w takiej zamianie nie bedzie ;-)
Podejrzewam, że za 5 lat róznica między Tamronem a L-ką bedzie. Po prostu kwestia jakości wykonania
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
zdjecia robie w roznych warunkach, plenery , pomieszczenia , czasami cos do portretu itd, ale od czasu do czasu zdarzy mi sie jakis slub lub tez komunia, choc ta na szczescie rzadziej
wiadomo, za to mi placa wiec najbardziej zalezy mi tutaj na jakosci i zastanawiam sie czy f4 wystarczy, ale z drugiej strony mysle sobie ze po kosciele nikt nie biega wiec moze stabilizacja moglaby nadrobic brak swiatla
jak juz pisalem wiadomo ze najlepiej byloby kupic kilka obiektywow i po klopocie, ale w tej chwili stac mnie tylko na jeden
co myslicie o tej stabilizacji w kosciele?
Repsol
Na twoim miejscu zostawiłbym sobie tego Tamrona i dokupił 24-105.
Uważam że do ślubów a konkretnie do Ceremoni Kościelnej 24-105 da rade, jednak warunkiem jest dobrze doświetlony kościół "choć i tak ISO trzeba będzie podbić do około 400 może ciut więcej". Tamron napewno przyda się w ciemniejszych miejscach.
Hmmm, a nie myślałeś żeby do obecnego zestawu dokupić sobie np C 50mm 1.4 + C 85mm 1.8? Myślę że w ten sposób zyskasz nieporównywalnie lepsze efekty pracy...jedyne co stracisz to IS ale napewno na korzyść jakości i głębi
Pucha i słoki
myslalem zeby jakas stalke tez dokupic, ale to w pozniejszym terminie, na dzien dzisiejszy wydaje mi sie ze musialbym sie zaopatrzyc w solidna podstawe a w tej kategorii na pewno jest 24-105 lub 24-70![]()
Repsol
Repsol a co byś powiedział na dwa warianty ...
1) Wspominana stałka C 50mm 1.4 (lub coś z przedziału 20-35 przy świetle 1.8-1.4) + Tanron 17-50 f/2.8 do małej matrycy + ten Tamron który już masz - do kościoła masz świetną stałke + dwa obiektywy zapewniające przyzwoite parametry
2) ten obiektyw 24-105 IS (mam 28-105 i marzy mi sie ze na przyszłą wiosnę zamienię go na 24-105 IS który jest świetnym i uniwersalnym obiektywem) + stałke C 50mm 1.8 (ona kosztuje koło 300zł, pancerna i błyskawiczna nie jest ale w momencie jak by brakło światła a na siłe potrzeba by było mieć jasny obiektyw będzie ciekawym i tanim rozwiązaniem - a wraz z rosnącym portfelem pozbyć sie go nawet za 200zł i kupić coś innego)
Bardziej mi sie wydaje lepszy drugi wariant ...
Mówisz ze nie masz zbytnio za co zainwestować w kilka obiektywów, a w przyszłości to tez body będziesz raczej chciał sprzedawać - może body sprzedaż z obiektywami (np tym Tamromnem lub C 50mm 1.8 )
Ostatnio edytowane przez _Misio_ ; 27-04-2008 o 21:40
EOS 400D + C 18-55 kit + C 28-105 USM + C 70-300 IS + S 170-500 APO + Metz 40mz2
a ja caly czas zastanawiam sie dlaczego nikt nic nie wspomina o 24-70 f2,8 ?![]()
Repsol
Bo to badziewne szkłoktóre zamierzam i tak kupić
![]()
Mordo Ty moja !