Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: [akustyk] Holandia, 6:00 rano

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    tak?
    O taaak Trafiłeś idealnie. Może faktycznie nic specjalnego, ale u mnie ciężko znaleźć jakiś wiatrak, więc mimo wszystko mi się podoba.

EDIT: można by jeszcze pomyśleć o zdjęciu z poziomu wody (o ile jest tam taka możliwość) :]

oczywiscie, ze to jest manipulacja. i o tym, ze wielu szanujacych sie fotografow w tej dzialce to robi tez wiem. ale ja nie. mam taka zasade, ze nie tykam zdjecia ponad to co w ACR i ewentualne odplamkowanie. zupelnie dobrze mi sie z tym zyje.
    Chyba ciężko dziś znaleźć kogoś z takim podejściem.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 25-04-2008 o 10:52

Bywalec Awatar jedrucha
    Miasto
    Warszawka

Domyślnie

a tak ogolnie, takie manipulacje przez wiele lat nie mialy prawa bytu w fotografii krajobrazowej. jak sie robilo zdjecia na slajdach to zdjeciem koncowym byla naswietlona chemia i tam sie nie dalo robic sztuczek. i trzeba bylo umiec poslugiwac sie glowa i starannie naswietlac, bo inaczej nie bylo co z rzutnika puscic.

sztuka starannego naswietlania i przygotowania zdjecia na etapie ekspozycji dzisiaj ginie w natloku ludzi przeswiadczonych, ze cokolwiek sie sp... to zawse da sie wyszopowac. sek w tym, ze nie zawsze.
    pozdr
    Podpisuję się w 100% pod Twoimi słowami.
    Co do zdjęć: cała seria jest świetna. Najbardziej działa na mnie 6 i 3 (taczka tam była, czy ją ustawiłeś? ). 1 i 2 wydają mi się podobne kompozycyjnie i IMHO lepiej by wyglądały gdyby nie były ustawione jedna pod drugą.
    Jędrek

BYKOM-STOP

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

dla mnie 6,5,3 najjj

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta

Ja również mam takie podejście do fotografii jak akustyk. Nie ma co przekonywać. Tak lubię i przedewszystkim czuję fotografie.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dlaczego ?
    Manipulacje w PSie mordują fotografię pejzażową, równie dobrze można sobie poskładać zdjęcie z kilku innych, bo niebo nie wyszło a na pierwszym planie brakuje czegoś do zamknięcia kompozycji. Tyle że ma to już ie wiele wspólnego z fotografią.
    Jak zawsze w takich sporach pojawia się pytanie gdzie leży granica pomiędzy podstawową obróbką a manipulacją ale na to musi sobie odpowiedzieć sam fotograf, zwłaszcza gdy chce stworzyć własny styl, a nie wpisywać się w aktualne trendy, małpując pomysły innych.
    Fotografię Akustyka cenię właśnie za to że jest naturalna i nie kreuje nowej rzeczywistości tylko przedstawia istniejącą.

I jeszcze jedno, w nawiązaniu do slajdów: często, gdy w plener zabieram cyfrankę i kliszaka najlepsze zdjęcia mam z tego drugiego: przemyślane, starannie naświetlone, bez zbędnych kombinacji z kadrami, akurat takie żeby wprost z kliszy zarobić tradycyjną analogowa odbitkę.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

oczywiscie, ze to jest manipulacja. i o tym, ze wielu szanujacych sie fotografow w tej dzialce to robi tez wiem. ale ja nie. mam taka zasade, ze nie tykam zdjecia ponad to co w ACR i ewentualne odplamkowanie. zupelnie dobrze mi sie z tym zyje.

a tak ogolnie, takie manipulacje przez wiele lat nie mialy prawa bytu w fotografii krajobrazowej. jak sie robilo zdjecia na slajdach to zdjeciem koncowym byla naswietlona chemia i tam sie nie dalo robic sztuczek. i trzeba bylo umiec poslugiwac sie glowa i starannie naswietlac, bo inaczej nie bylo co z rzutnika puscic.

sztuka starannego naswietlania i przygotowania zdjecia na etapie ekspozycji dzisiaj ginie w natloku ludzi przeswiadczonych, ze cokolwiek sie sp... to zawse da sie wyszopowac. sek w tym, ze nie zawsze.

ja wiem, ze z mojego niewielkiego malokontrastowego wiatraka da sie w szopce zrobic 14-pietrowy hi-definition stojacy przy plazy w Dubaju. tylko, ze mnie to nie kreci mnie sie podoba jak to wyglada w rzeczywistosci i dobrze mi z tym, ze moje zdjecia sa malokontrastowe kontrast to cecha zdjecia, nie miara jego jakosci

pozdr
    żenada a ja myślałem że od ośmiu lat mamy nowe milenium ...

zasugerowałem Ci poprawki w post-pocesie bo nie dałeś sobie rady z tematem w procesie...

ja piszę o podstawach w obróbce a ty wypisujesz jakieś farmazony o 14-pietrowy hi-definition ... widzę że nadepnąłem na odcisk ...
    spadam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Dlaczego ?
    Manipulacje w PSie mordują fotografię pejzażową, równie dobrze można sobie poskładać zdjęcie z kilku innych, bo niebo nie wyszło a na pierwszym planie brakuje czegoś do zamknięcia kompozycji. Tyle że ma to już ie wiele wspólnego z fotografią.
    Jak zawsze w takich sporach pojawia się pytanie gdzie leży granica pomiędzy podstawową obróbką a manipulacją ale na to musi sobie odpowiedzieć sam fotograf, zwłaszcza gdy chce stworzyć własny styl, a nie wpisywać się w aktualne trendy, małpując pomysły innych.
    Fotografię Akustyka cenię właśnie za to że jest naturalna i nie kreuje nowej rzeczywistości tylko przedstawia istniejącą.

I jeszcze jedno, w nawiązaniu do slajdów: często, gdy w plener zabieram cyfrankę i kliszaka najlepsze zdjęcia mam z tego drugiego: przemyślane, starannie naświetlone, bez zbędnych kombinacji z kadrami, akurat takie żeby wprost z kliszy zarobić tradycyjną analogowa odbitkę.
    Dlaczego... nie wiem, tak sobie od czasu do czasu przeglądam różne galerie internetowe i do takiego doszedłem wniosku (mogę się mylić).
    Może to przez mój -czasami chyba aż nadmierny- fotograficzny konserwatyzm :smile: To pewnie skutki dwóch lat używania kliszy.
    Teraz nawet nie grzebię w ACR. Pierwsze n-set zdjęć poświęciłem na poznanie matrycy i tego co da się z niej wycisnąć. Poustawiałem optymalne parametry w konwerterze i jedyny moment, kiedy mogę wpłynąć na zdjęcie jest przed naciśnięciem spustu. Ale to cały ja :smile:
    Oczywiście nie powiem, że ta czy tamta technika jest lepsza. Każdy robi tak jak uważa za słuszne.

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    żenada a ja myślałem że od ośmiu lat mamy nowe milenium ...

zasugerowałem Ci poprawki w post-pocesie bo nie dałeś sobie rady z tematem w procesie...

ja piszę o podstawach w obróbce a ty wypisujesz jakieś farmazony o 14-pietrowy hi-definition ... widzę że nadepnąłem na odcisk ...
    spadam!
    Van, mysle ze Ty po prostu przeceniasz niezbednosc PSa w fotografii Z jednej strony mamy Akustyka, ktory woli zeby zdjecia wygladaly naturalnie, tak jak on to widzial, z drugiej takiego Marca Adamusa (vide ostatnia dyskusja o jego galerii). Obaj foca krajobrazy, ale w zupelnie inny sposob. I nie da sie ocenic ktory z tych sposobow jest lepszy. Sa inne i tyle
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dlaczego... nie wiem, tak sobie od czasu do czasu przeglądam różne galerie internetowe i do takiego doszedłem wniosku (mogę się mylić).
    Kwestia odbioru. Ludziska chcą oglądać komputerowo wygenerowane krajobrazy jak z bajki, więc niemal każdy, kto chce zaistnieć w necie, stara się im takowe dostarczyć. Szczerze mówiąc nie mam nic przeciw, technika umożliwia więc jeśli komuś to pasuje niech się bawi, ale mnie się taka "fotografia" po prostu nie podoba.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar jedrucha
    Miasto
    Warszawka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    [...] ale mnie się taka "fotografia" po prostu nie podoba.
    Pojęcia "fotografii" i "grafiki" się tu już chyba mocno przenikają.
    Jędrek

BYKOM-STOP

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów