Vitez - udzieliłeś chyba najsensowniejszej odpowiedzi - dzięki. Przy RAWach to rzeczywiście nie powinno mnie interesować. Ale pomijając RAWy - dlaczego jest tam LOW ??
Niektórzy to mają fantazję - 32K i RAWy, eh.. Domyślam się, że masz na myśli wartość ISO Value, która widnieje poniżej Sharpness - nie ma to nic wspólnego z faktycznym ISO jaki stosuje. Ze względu na późniejszą obróbkę zdjęć stosuje MAX iso 100. Nie wiem skąd ten wpis - nie znam się na filozofii exifa.
Witam!
Mnie tez to zainteresowało, sprawdziłem w swoim 40D no i w exif: low sharpnes.
Pomyślałem że to dlatego że picture style w ustawieniu standard zmieniłem sharpnes na 0, po przywróceniu ustawien fabrycznych dla standard czyli +3 w exif nadal widnieje sharpnes low...contrast itd jest normal...Od czego zależy żyby przy sharpnes uzyskać napis normal?
7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
fotki
Generalnie EXIF to standard który ewoluował w różne strony i jest bardzo swobodnie interpretowany przez producentów aparatów. Canon, tak jak i większość producentów część parametrów zapisuje we własnej strukturze (Canon Makernote). Część z nich dubluje się z pozycjami w standardzie EXIF (np. wartość ISO może być zapisana i tu i tu), niektóre parametry nie są w ogóle zapisywane, a inne przewidziane w specyfikacjach w ogóle odstają od dzisiejszych standardów (np. w specyfikacji Makernote Canona jest opis parametru, gdzie zapisywany jest aktywny punkt AF podczas robienia zdjęcia - do wyboru lewy/prawy/środkowy - widać specyfikacja jest z czasów D60)
EN57D DIGITAL.
A ja czytałem że lepiej jest zostawić sharpness na 0 i wyostrzać w ps. Rada z pisma foto z recenzji aparatu.