Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 40D: Sharpness - Low

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    jeżeli robisz na iso-32k to nie powinieneś oczekiwać wyjątkowej ostrości
    To taki żart był?
    EN57D DIGITAL.

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    To taki żart był?
    Super żart.
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Vitez - udzieliłeś chyba najsensowniejszej odpowiedzi - dzięki. Przy RAWach to rzeczywiście nie powinno mnie interesować. Ale pomijając RAWy - dlaczego jest tam LOW ??

Niektórzy to mają fantazję - 32K i RAWy, eh.. Domyślam się, że masz na myśli wartość ISO Value, która widnieje poniżej Sharpness - nie ma to nic wspólnego z faktycznym ISO jaki stosuje. Ze względu na późniejszą obróbkę zdjęć stosuje MAX iso 100. Nie wiem skąd ten wpis - nie znam się na filozofii exifa.
    Ostatnio edytowane przez woyd ; 26-04-2008 o 11:13

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Domyślnie

Witam!

Mnie tez to zainteresowało, sprawdziłem w swoim 40D no i w exif: low sharpnes.
    Pomyślałem że to dlatego że picture style w ustawieniu standard zmieniłem sharpnes na 0, po przywróceniu ustawien fabrycznych dla standard czyli +3 w exif nadal widnieje sharpnes low...contrast itd jest normal...Od czego zależy żyby przy sharpnes uzyskać napis normal?
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lokowaty Zobacz posta
    Witam!

Mnie tez to zainteresowało, sprawdziłem w swoim 40D no i w exif: low sharpnes.
    Pomyślałem że to dlatego że picture style w ustawieniu standard zmieniłem sharpnes na 0, po przywróceniu ustawien fabrycznych dla standard czyli +3 w exif nadal widnieje sharpnes low...contrast itd jest normal...Od czego zależy żyby przy sharpnes uzyskać napis normal?
    Generalnie EXIF to standard który ewoluował w różne strony i jest bardzo swobodnie interpretowany przez producentów aparatów. Canon, tak jak i większość producentów część parametrów zapisuje we własnej strukturze (Canon Makernote). Część z nich dubluje się z pozycjami w standardzie EXIF (np. wartość ISO może być zapisana i tu i tu), niektóre parametry nie są w ogóle zapisywane, a inne przewidziane w specyfikacjach w ogóle odstają od dzisiejszych standardów (np. w specyfikacji Makernote Canona jest opis parametru, gdzie zapisywany jest aktywny punkt AF podczas robienia zdjęcia - do wyboru lewy/prawy/środkowy - widać specyfikacja jest z czasów D60)
    EN57D DIGITAL.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Vitez - udzieliłeś chyba najsensowniejszej odpowiedzi - dzięki. Przy RAWach to rzeczywiście nie powinno mnie interesować. Ale pomijając RAWy - dlaczego jest tam LOW ??
    Gdzieś w menu Picture Style siedzi to ustawienie. Zapisuje się do exifa ale na RAWa nie wpływa.

JackTheRipper
    Guest

Domyślnie

A ja czytałem że lepiej jest zostawić sharpness na 0 i wyostrzać w ps. Rada z pisma foto z recenzji aparatu.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów