Tak jak w temacie. Byłbym wielce wdzięczny gdyby mi ktoś no najlepiej policzył albo wytłumaczył jak to policzyć. Kadr pełny.
Obrączka ma 21 mm zewnetrznej średnicy
ps. zdjęcie nie jest artystyczne tylko poglądowe tak jak i syfy na matrycy![]()
Tak jak w temacie. Byłbym wielce wdzięczny gdyby mi ktoś no najlepiej policzył albo wytłumaczył jak to policzyć. Kadr pełny.
Obrączka ma 21 mm zewnetrznej średnicy
ps. zdjęcie nie jest artystyczne tylko poglądowe tak jak i syfy na matrycy![]()
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
niech:
x - szerokosc (w 3D poprawnie zwana srednica) faktyczna obraczki
y - szerokosc obraczki na zdjeciu
w - szerokosc klatki zdjeciowej (przyjmujemy 15mm dla APS-C)
y obliczasz jako: k * w
gdzie k to procentowa szerokosc obraczki w kadrze. na oko tutaj 70%. czyli z podstawienia y = 10,5mm
skala odwzorowania = y/x = 10,5/21 = 1/2, co w tym wypadku zapisuje sie jako 1:2
odp.: skala odwzorowania wynosi 1:2
rozanski, numer 25 (w dzienniku)![]()
dzięki...bo właśnie szykam czegoś z najwikszą skalą odwzorowania w moich i nie moich szafkach...tym co mam teraz podpiete to mi się obrączka w kadrze nie mieści :P
wyszło mi lekko ponad 1:1 a to jeszzce mało![]()
Ostatnio edytowane przez mattnick ; 24-04-2008 o 00:21
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Hmmm... Sporo zaokrągleń i przybliżeń, panie Różański, trzy!
Obliczenia poprawne, aczkolwiek dostrzegam pewne braki w wiedzy ogólnej.
Już starożytni Rzymianie wiedzieli, że zamiast w należy wstawić 22mm!![]()
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
Lubicie komplikować sprawy. Jesli obrączka ma 21mm to można przyjąć, że przy skali odwzorowania 1:1 wypełni równo cały kadr na cropie. Inne przypadki, to proste proporcje![]()
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
jezu, Ty to chyba po technikum jestes, albo inny praktyczny? przeciez to jest tylko liczba, o 1 w te czy we wte to pikus. zreszta, wynik jest dobry ze wspolczynnikiem 0,95 a to jest znakomita jakosc z punktu widzenia inzynierskiego
z punktu widzenia matematyki to to jest po prostu jakies c ze zbioru liczb wymiernych dodatnich, a paskudnym wstawieniem tam cyferek szanujacy matematyk sie nie brudziznizylem sie do tego poziomu a tu jeszcze kalumniami we mnie ciskaja... ech... zostawilby wzor ogolny, jakas calke w srodku strzelil i by bylo dobrze. to nie, musial jak zwykle chciec pomoc...
jeszcze
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Dla niematematyków: w tym przypadku skala odwzorowania = 1 : (ilość średnic obrączek mieszczących się w dłuższym boku kadru)
Czyli na załączonym obrazku jest to ok. 1 : 1,5
Ostatnio edytowane przez fret ; 24-04-2008 o 09:27