Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Ekspozycja, różne ustawienia wartości EV, czasu, przysłony...nie rozumiem tej tabeli

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Przykładowo dwóch fotografów rozmawiając o warunkach oświetleniowych nie musi posługiwać się wartościami czułości/przysłony/czasu. Mówią np. o 15EV w danej scenie, a każdy z nich wie, na podstawie takiej tabelki, jak ustawić aparat żeby było dobrze (w zależności od preferencji jeden ustawi f2,8 i 1/4000, a drugi f8 i 1/500 - w obu przypadkach wartość EV = 15).
    Często zdarza Ci się prowadzić tego typu rozmowy? Tabelkę znasz na pamięć, przeliczasz w pamięci, czy wyciągasz z kieszeni?
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 23-04-2008 o 17:42
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Często zdarza Ci się prowadzić tego typu rozmowy? Tabelkę znasz na pamięć, przeliczasz w pamięci, czy wyciągasz z kieszeni?
    A co to ma do rzeczy?
    Biegam, bo lubię

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Hmm...trochę nie na miejscu tutaj są uwagi pewnej osoby. Dlaczego mam ignorować niektóre rzeczy skoro są integralna częścią fotografii? Skoro uczę się robić zdjęcia, tym bardziej analogiem, to chce wiedzieć jak co działa a nie strzelac na oślep a moze tym razem się uda. Juz dawno zauwazylam, ze tryby pomiaru po pierwsze trzeba umiec stosowac, a po drugie nie sa niezawodne...dlatego tez zglebiam ten temat i pytam i nie życze sobie tego typu odpowiedzi. Nie lubie iśc na łatwiznę jeśli coś mnie pochłania i interesuje.

Oczywiscie, ze nie bede znala na pamiec wszystkich tych liczb i tabel ale bede wiedziala jakie sa zaleznosci miedzy tymi liczbami, w ktorym kierunku szukac swiatla i nastaw.

Ja nie zauwazylam roznic w traktowaniu wobec plci a jedynie wobec sposobu wystosowanego zapytania. Moze po prostu wystarczy umiec zapytac, przyznac sie do bledu, przeprosic itp :/ Juz kilk razy moje watki byly zamykane lub przenszone i nie czuje sie faworyzowana.

Wracajac do meritum sprawy
    Tak tez wlasnie zrobilam jak koledzy radza Wypisalam sobie liczby i badam zaleznosci Swoja droga to fajna zabawa Przegladam zdjecia i analizuje jakie mialam nastawy czy sie sprawdza z tym co jest w tabelkach tzn czy natezenie EV zgadza sie z dana sceneria i okazuje sie ze nawet jest nieźle...dlatego licze na to, ze obecna klisza bedzie dobrze naswietlona

Ewa Trzeba sobie jakoś radzić Na poczatku to dla mnie magia byla teraz juz sie lepiej w tym poruszam ale watpie zebym dotarla do etapu zebym jak koledzy byla w stanie porad udzielać, jeszcze mi doswiadczenia i praktyki brak.

BTW ja sobie przepisalam tabelke i nosze w notesiku w torbie z aparatem
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 23-04-2008 o 20:16
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Bywalec Awatar jedrucha
    Miasto
    Warszawka

Domyślnie

A co to ma do rzeczy?
    A to, że mało prawdopodobne wydaje się operowanie tymi jednostkami, nawet przez doświadczonych fotografów. Myślę, że EV używa się na codzień tylko w przypadku kompensacji ekspozycji, a więc +/- x EV od pomiaru światłomierza.
    Jędrek

BYKOM-STOP

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co to ma do rzeczy?
    A bo wydaje mi się, że argument trochę chybiony bo przynajmniej w moim odczuciu przedstawiłeś sytuację czysto teoretyczną i na codzień niespotykaną. Ciekaw byłem, czy rzeczywiście miewasz takie rozmowy, że stoisz sobie z kumplem, robicie razem zdjęcia i mówicie "hmm, teraz to tak świeci jakieś z 14 EV".

Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

A bo wydaje mi się, że argument trochę chybiony bo przynajmniej w moim odczuciu przedstawiłeś sytuację czysto teoretyczną i na codzień niespotykaną. Ciekaw byłem, czy rzeczywiście miewasz takie rozmowy, że stoisz sobie z kumplem, robicie razem zdjęcia i mówicie "hmm, teraz to tak świeci jakieś z 14 EV".
    Cała ta dyskusja to czysta teoria, bo takie było pytanie.
    A w życiu jak to w życiu...
    Biegam, bo lubię

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Hmm...trochę nie na miejscu tutaj są uwagi pewnej osoby.
    Paenka, niepotrzebnie się unosisz. Poruszyłaś temat ekspozycji. Każdy ma do tego trochę inne podejście i sobie rozmawiamy. Nie ma w tym nic złego. To wspaniałe, że potrafimy się tak pięknie różnić

A w temacie, to moje zdanie jest takie, że w praktyce ważniejsze od sprawnego posługiwania się tabelkami ekspozycji, w dzisiejszych czasach jest umiejętne i świadome korzystanie ze światłomierza. A świadomość jego ograniczeń jest bardzo istotna, szczególnie jeśli mówimy o światłomierzu wbudowanym. Teorię zostawiam fotografom-teoretykom.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 23-04-2008 o 21:45

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

nie uniosłam się tylko stwierdzam, że uwagi typu "po co sobie utrudniac skoro nie trzeba...<w domysle bezsnesu>" sa wlasniebezsensu bo pytam tak jak piszesz o teorie i wg mnie teoria jest kluczem do zrozumienia praktyki, mozna rowniez zaczac od praktyki ale jednak nie da sie ominac w jakis sposob teorii przetrwaionej i obrobionej po swojemu. Te druga mozliwosc daje cyfra, analog rowniez jesli sie ma kase na spartaczone klatki.

Mnie po prostu tak jest latwiej i nei uwazam sie za toertyka. W takim razie po co w ogole np studiowanie, i szkola....bezsensu..po co sobie zycie utrudniac...do wszystkiego mozna dojsc przeciez po swojemu....tylko ze straty i koszty sa wieksze i niejednokrotnie traca na tym rowniez inni...w fotografii na szczescie co najwyzej fotograf...ufff
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Znajomość teorii z pewnością nie przeszkadza, natomiast, o ile dobrze jest rozumieć istotę sprawy i jej logikę, to zapamiętywanie np. 1/200s i f/5,6 przy ISO200 ile to jest EV, jest zbędne a nawet zaryzykowałbym tezę, że szkodliwe.

Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

A w temacie, to moje zdanie jest takie, że w praktyce ważniejsze od sprawnego posługiwania się tabelkami ekspozycji, w dzisiejszych czasach jest umiejętne i świadome korzystanie ze światłomierza. A świadomość jego ograniczeń jest bardzo istotna, szczególnie jeśli mówimy o światłomierzu wbudowanym. Teorię zostawiam fotografom-teoretykom.
    Fajnie, ale jak chcesz sprawnie posługiwać się światłomierzem i pamiętać o jego ograniczeniach (myślisz zapewne o "robieniu na szaro") bez znajomości teorii? Przecież bez tabelek ciężko pojąć np. zasady systemu strefowego.
    Biegam, bo lubię

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów