Hmm...trochę nie na miejscu tutaj są uwagi pewnej osoby. Dlaczego mam ignorować niektóre rzeczy skoro są integralna częścią fotografii? Skoro uczę się robić zdjęcia, tym bardziej analogiem, to chce wiedzieć jak co działa a nie strzelac na oślep a moze tym razem się uda. Juz dawno zauwazylam, ze tryby pomiaru po pierwsze trzeba umiec stosowac, a po drugie nie sa niezawodne...dlatego tez zglebiam ten temat i pytam i nie życze sobie tego typu odpowiedzi. Nie lubie iśc na łatwiznę jeśli coś mnie pochłania i interesuje.
Oczywiscie, ze nie bede znala na pamiec wszystkich tych liczb i tabel ale bede wiedziala jakie sa zaleznosci miedzy tymi liczbami, w ktorym kierunku szukac swiatla i nastaw.
Ja nie zauwazylam roznic w traktowaniu wobec plci a jedynie wobec sposobu wystosowanego zapytania. Moze po prostu wystarczy umiec zapytac, przyznac sie do bledu, przeprosic itp :/ Juz kilk razy moje watki byly zamykane lub przenszone i nie czuje sie faworyzowana.
Wracajac do meritum sprawy
Tak tez wlasnie zrobilam jak koledzy radzaWypisalam sobie liczby i badam zaleznosci
Swoja droga to fajna zabawa
Przegladam zdjecia i analizuje jakie mialam nastawy czy sie sprawdza z tym co jest w tabelkach tzn czy natezenie EV zgadza sie z dana sceneria i okazuje sie ze nawet jest nieźle...dlatego licze na to, ze obecna klisza bedzie dobrze naswietlona
EwaTrzeba sobie jakoś radzić
Na poczatku to dla mnie magia byla
teraz juz sie lepiej w tym poruszam ale watpie zebym dotarla do etapu zebym jak koledzy byla w stanie porad udzielać, jeszcze mi doswiadczenia i praktyki brak.
BTWja sobie przepisalam tabelke i nosze w notesiku w torbie z aparatem
![]()