Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Ekspozycja, różne ustawienia wartości EV, czasu, przysłony...nie rozumiem tej tabeli

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to od poczatku (2 linijka tabeli)
    Dla natezenia swiatla 1EV jezeli masz szklo i ustawisz na nim f1.4 to zeby prawodlowo naswietlic czas musi sie rownac 1s (i tak dalej i tak dalej). Oczywiscie Iso 100 - zwiekszajac iso zmniejszasz czas (mowimy o standardowych ISO - 100, 200, 400, 800, 1600,3200 - nie posrednich)

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    No to od poczatku (2 linijka tabeli)
    Dla natezenia swiatla 1EV jezeli masz szklo i ustawisz na nim f1.4 to zeby prawodlowo naswietlic czas musi sie rownac 1s (i tak dalej i tak dalej). Oczywiscie Iso 100 - zwiekszajac iso zmniejszasz czas (mowimy o standardowych ISO - 100, 200, 400, 800, 1600,3200 - nie posrednich)
    No własnie skad mam wiedziec jakie jest natezenie swiatla?

Patrze na matwóke, celuje nia np pfff...w jakis wazonik no i na drabince pokazuje mi sie np +1EV i co dalej? Ustawiam wlasnie np f1,4 i 1s i wtedy drabinka wyrowna sie do 0EV?

Czy to o to chodzi?

A uscislajac chodzi moze o powiazanie swiatla odbitego np z jasnej skory ktorej odbijalnosc to prawi +1EV i dlatego moge od razu przyjac ze naswietlenie przy ustawach f1,4 i 1s bedzie prawdilowa ekspozycja?
    W ogole to przy tak duzej dziurze tak dlugi czas to jest dla mnie dziwne? CHyba nei rozumiem kompletnie jednak calego tego swiatla
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 22-04-2008 o 16:00
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta

Patrze na matwóke, celuje nia np pfff...w jakis wazonik no i na drabince pokazuje mi sie np +1EV i co dalej? Ustawiam wlasnie np f1,4 i 1s i wtedy drabinka wyrowna sie do 0EV?

Czy to o to chodzi?

A uscislajac chodzi moze o powiazanie swiatla odbitego np z jasnej skory ktorej odbijalnosc to prawi +1EV i dlatego moge od razu przyjac ze naswietlenie przy ustawach f1,4 i 1s bedzie prawdilowa ekspozycja?
    W ogole to przy tak duzej dziurze tak dlugi czas to jest dla mnie dziwne? CHyba nei rozumiem kompletnie jednak calego tego swiatla
    Źle kombinujesz. Drabinka pokaże Ci że masz (w tym przykładzie) prześwietlone o 1 EV. Czyli np światła jest 15 EV a Ty ustawiłaś ekspozycję jak dla 14 EV. Rozumiesz?
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    np. ze wskazań zewnętrznego światłomierza, który może wyświetlać wartość w jednostkach EV
    A czemu to służy...
    Przykładowo dwóch fotografów rozmawiając o warunkach oświetleniowych nie musi posługiwać się wartościami czułości/przysłony/czasu. Mówią np. o 15EV w danej scenie, a każdy z nich wie, na podstawie takiej tabelki, jak ustawić aparat żeby było dobrze (w zależności od preferencji jeden ustawi f2,8 i 1/4000, a drugi f8 i 1/500 - w obu przypadkach wartość EV = 15).
    Bardzo polecam poczytać to:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
    Biegam, bo lubię

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Przykładowo dwóch fotografów rozmawiając o warunkach oświetleniowych nie musi posługiwać się wartościami czułości/przysłony/czasu. Mówią np. o 15EV w danej scenie, a każdy z nich wie, na podstawie takiej tabelki, jak ustawić aparat żeby było dobrze (w zależności od preferencji jeden ustawi f2,8 i 1/4000, a drugi f8 i 1/500 - w obu przypadkach wartość EV = 15).
    Często zdarza Ci się prowadzić tego typu rozmowy? Tabelkę znasz na pamięć, przeliczasz w pamięci, czy wyciągasz z kieszeni?
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 23-04-2008 o 17:42
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Często zdarza Ci się prowadzić tego typu rozmowy? Tabelkę znasz na pamięć, przeliczasz w pamięci, czy wyciągasz z kieszeni?
    A co to ma do rzeczy?
    Biegam, bo lubię

Bywalec Awatar jedrucha
    Miasto
    Warszawka

Domyślnie

A co to ma do rzeczy?
    A to, że mało prawdopodobne wydaje się operowanie tymi jednostkami, nawet przez doświadczonych fotografów. Myślę, że EV używa się na codzień tylko w przypadku kompensacji ekspozycji, a więc +/- x EV od pomiaru światłomierza.
    Jędrek

BYKOM-STOP

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co to ma do rzeczy?
    A bo wydaje mi się, że argument trochę chybiony bo przynajmniej w moim odczuciu przedstawiłeś sytuację czysto teoretyczną i na codzień niespotykaną. Ciekaw byłem, czy rzeczywiście miewasz takie rozmowy, że stoisz sobie z kumplem, robicie razem zdjęcia i mówicie "hmm, teraz to tak świeci jakieś z 14 EV".
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    A bo wydaje mi się, że argument trochę chybiony bo przynajmniej w moim odczuciu przedstawiłeś sytuację czysto teoretyczną i na codzień niespotykaną. Ciekaw byłem, czy rzeczywiście miewasz takie rozmowy, że stoisz sobie z kumplem, robicie razem zdjęcia i mówicie "hmm, teraz to tak świeci jakieś z 14 EV".
    Cała ta dyskusja to czysta teoria, bo takie było pytanie.
    A w życiu jak to w życiu...
    Biegam, bo lubię

Uprawnienia umieszczania postów