Czy stare Tokiny nie mają syndromu Sigmy i nie sprawiają kłopotu przy współpracy z nowymi Canonami?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Niektóre niestety ten syndrom mają.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
A czy możecie mnie ostrzec, na czym polega syndrom Sigmy?
Na zawieszaniu, po domknięciu przysłony, nowszych cyfrowych i analogowych body (w cyfrze jest to słynny error 99).
Zaznaczam jednak że nie wszystkie starsze Tokiny tak mają, ale zdarza się, więc trzeba sprawdzić.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Otrzymałem linka ze stroną poświęconą szkłom Nikona.
Jednak na stronie tej, pod koniec są również obiektywy producentów niezależnych.
http://www.photozone.de/active/surve...tar%20AF%27%22
Wśród nich są dwie podobne Tokiny AT-X Pro i AT-X I II. Czy możecie mi pomóc w rozszyfrowaniu, którą to ja Tokinę mam do kupienia (zdjęcie w pierwszym poście)? I jak oceniają te szkła użytkownicy z zamieszczonego linka. Częściowo rozumiem, ale niektóre rubryki są dla mnie nie do końca zrozumiałe: Gdyby ktoś dopisał, co to znaczy, byłbym wdzięczny.
little distortions (****+)
little vignetting (w/o) (****+)
Vignetting WIDE - little vignetting (w/o) (****+)
little flare (****)
Build Quality superb (*****)
Ostatnio edytowane przez terenowiec ; 23-04-2008 o 17:32
O jednej z Tokin użytkownicy z powyższego linka piszą, że AF jest wolny. Czy Waszym zdaniem jest on wolniejszy niż w zoomie Tamrona 200-500?