Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Szumy na zdjęciach z 5D

Mieszany widok

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A nie chodzi Ci przypadkiem o paprochy na matrycy? :] (Szumow na miniaturce troche nie widac...)
    5D

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Wrzuć rawa wołanego na domyślnych ustawieniach najlepii z DPP. Na tym co wstawiłeś nic nie widać. Pozatym już je odszumiłeś. 5 zresztą znane są z małych szumów raczej.
    Ostatnio edytowane przez WaldekA ; 11-12-2008 o 17:28
    Kiedyś tu była stopka:-)

Zablokowany

Domyślnie

Toysta - ja cię przepraszam, ale chyba zdrowo przesadzasz ze swoim ,,problemem'' w oparciu o to zdjęcie. Mnie taki ,,szum'' kompletnie nie robi. Bo go nie widzę. Widzę zdjęcie.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Teoysta - podłączę się do himi: jak sobie przedmuchasz matrycę będzie dobrze, bo na podstawie TEGO ZDJĘCIA można stwierdzić, że masz brudną.
    Nie przesadzasz z szumami? Ja jestem (byłem) szumofobem, ale wyleczyłem sie. Natomiast ty tu serwujesz jakąś schizę... przynajmniej przy tej fotce

jakubpol
    Guest

Domyślnie Canon 5D | szumy w RAW

Wtam,

Niedawno kupilem C5D. Kiedy testowalem go w plenerze, na zdjeciach wyszly potezne szumy. W zwyczaju mam robienie 3 naswietlen jednego ujecia i zaskoczylem sie obrabiajac w LR testowe foty. W linku zamiescilem przykladowe cropy z 3 naswietlen jednego ujecia. Zdjecia byly wrzucone do LR i niczego w nich nie zmienialem oprocz ekspozycji. I tu pojawilo sie owo zaskoczenie. Zmniejszylem ekspozycje 2 najjasniejszych kadrow tak zeby wszystkie byly rowne najciemniejszemu. Okazalo sie, ze na zdjeciu, gdzie ekspozycje zmniejszylem "programowo" w LR az o 2 podzialki nie ma praktycznie zadnych szumow, natomiast na dwoch pozostalych byly dosyc duze. Najgorzej wypadlo zdjecie oryginalne (bez zandych zmian w LR), na którym ekspozycja byla kontrolowana "sprzetowo" poprzez skrocony czas otwarcia migawki.

Wszystkie zdjecia byly robione na ISO 100 oraz F/9. Czasy otwarcia migawki to odpowiednio: 1/125s, 1/250s oraz 1/500s.

Czy cos jest nie tak z moja matryca? Zawsze myslalem, ze im dluzszy czas otwarcia migawki tym wieksze szumy (tu wyglada to na odwrot).

oryginal (bez zmian w LR, najwieksze szumy)

ekspozycja w LR -1 (mniejsze szumy)

ekspozycja w LR -2 (najmniejsze szumy)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Coś tu mi śmierdzi. Ekspozycja -1 i -2, a zdjęcia wyglądają tak samo.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

jakubpol
    Guest

Domyślnie

Ujme to inaczej. W plenerze zrobilem bracketing z 3 ujec (-1, 0, +1). W LR sprowadzilem wszystkie te nasweitlenia do najciemniejszego ujecia poprzez obnizenie EV (odpowiednio 0 -1, +1 -2)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A w DPP jak to wygląda ?

jakubpol
    Guest

Domyślnie

Wywołanie w DPP wygląda podobnie (cały czas najwiekszy szum jest na oryginale).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

3 razy przeczytałem, zanim zrozumiałem. Czyli wybrałeś ekspozycję tę z minusem i do niej podciągnąłeś 2 bardziej naświetlone zdjęcia. Więc wszystko się zgadza - największe szumy masz na niedoświetlonym, a te które były bardziej naświetlone są lepsze.

Jak by było odwrotnie - czyli do najjaśniejszego, to największe szumy miałoby to najciemniejsze podciągnięte na +.

A co do samego poziomu ziarna, to jutro w dzień sprawdzę jak to u mnie jest.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów