Szczerze mówiąc tak małe szumy byłyby ostatnią rzeczą na jaką zwróciłbym uwagę na zdjęciu. Skoro na 100 szumi to co się dzieje przy 1600?![]()
"korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"
Wszyscy wróżą z fusów (nawet polecając odszumianie?! a macie pewność że trzeba? ) a danych brak...
1. Czym konwertowane na JPG? (jaki program, jaka wersja)
2. Czym oglądany RAW? (jaki program, jaka wersja)
3. Możesz zamieścić RAW (np na sendspace.pl ) ?
4. Jaki masz monitor? (konkretnie model)
Podejrzenia do rozwiania:
- może zdjęcie zrobione jako niedoświetlone (tak wysoka przysłona to by sugerowała) i program do RAW automagicznie podbija o kilka EV nawet podgląd RAWa a tym bardziej przy konwersji do JPG (naj naj najczęstsza przyczyna problemów "a mój Canon szumi nawet przy ISO 100 !!! ")
- może kiepski, marketowy LCD który też podbija zazwyczaj jasność i kontrasty (mam takie w pracy)
85L nie ma f18
co do szumow to mam kolege ktory podobnie, widzi rzeczy (moze i istniejace) ale zupelnie nie rzeszkadzajace w fotografii. Nie pozwala mu to zdjec robic, Ludzie dajcie spokoj...
Mam dla Ciebie rade, ktora wplynie pozytywnie na jakosc woich zdjec. kup sobie gorszy monitor... powaznie mowie
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
pamiętaj, że szum wzrasta wraz z temp matrycy - co potrafi w studiu przeszkadzać
ps. ja szumu też nie widzę
Witam!
Mam problem z szumem na tym zdjeciu, w sumie nie tylko na tym a na wiekszosci zrobionych w nocy. Nie moge sie go pozbyc w PSie. Uzylem filtra redukcji szomow o sile 6 wieszy wplywa bardzo negatywnie na ogolna jakosc zdjecia. Zdjecie wykonane w rawie. Bede wdzieczny za wszelakie wskazowki.
ds II 17-40 85 1.8
widocznie az takie szumy, ze zdjecia po prostu nie widac
czekamy na zdjecie...
550D, 50 f1.4, 15-85 f3.5-5.6 IS USM, 580EX II
polecam NoiseWare, przeznaczony do usuwania szumow. uzywam go, jest naprawde spoko
dwie puszki, dwa m42, s 70-300
Przepraszam za nieobecnosc. Prawdopodobnie byla awaria serwera. Zdjecie juz jest...
ds II 17-40 85 1.8