Niedoświetlić czy podwyższyć iso?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez Vadim Zobacz wpis
    Mam 5D i naprawdę, pomimo ogromnej życzliwości do tego body, szczególnie matrycy, nigdy nie pokusiłbym się o jakiekolwiek stwierdzenie, że jest lepszy na ISO 3200 od D3. Nawet nie odważyłbym się napisać, że jest porównywalny, bo po prostu nie jest.
    Albo Cię fantazja poniosła, albo widziałeś schrzanione zdjęcia.
    Tak, fantazja, albo mam jakiś niesamowity egzemplarz 5D który daje porównywalną jakość nawet na ISO6400 a na 3200 jest spokojnie lepszy.

jpg

full size jpg

RAW
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez MMM Zobacz wpis
    Tak, fantazja, albo mam jakiś niesamowity egzemplarz 5D który daje porównywalną jakość nawet na ISO6400 a na 3200 jest spokojnie lepszy.

ISO6400
    jpg

full size jpg

RAW
    ISO5000
    jpg 50%

RAW

Więc jak ktoś zamienia 5D na D3 tylko z powodu rzekomo lepszej jakości obrazu to niech się zastanowi czy warto :-)
    Ostatnio edytowany przez MMM; 4761. Powód: Automerged Doublepost
    Digart

Komentarz

• Vadim
      Coś już napisał
      • 2007
      • 76

...
      Więc jak ktoś zamienia 5D na D3 tylko z powodu rzekomo lepszej jakości obrazu to niech się zastanowi czy warto :-)
      Hmm,... Tylko że ja tutaj nie widzę porównania do D3 :-?

Pozdrawiam

Komentarz

• CFR
        Bywalec
        • 2007
        • 133

Kazdy z nas ma bardzo subiektywne odczucie oceny, wiec spotkajcie sie obaj, ustawcie 5D o D3 obok siebie i zrobicie zdjecia w tych samych warunkach, wtedy bedziemy oceniac.
        BTW, ta dyskusja zaczyna nabierac oddzwieku kobiet sprzedajacych na targu

PZDR
        PZDR

Komentarz

• Vadim
          Coś już napisał
          • 2007
          • 76

Zamieszczone przez CFR Zobacz wpis
          Kazdy z nas ma bardzo subiektywne odczucie oceny, wiec spotkajcie sie obaj, ustawcie 5D o D3 obok siebie i zrobicie zdjecia w tych samych warunkach, wtedy bedziemy oceniac.
          BTW, ta dyskusja zaczyna nabierac oddzwieku kobiet sprzedajacych na targu

PZDR
          He,he,he... Jest sporo racji w tym co piszesz, tylko że jak już wspomniałem, mam 5D i miałem możliwość porówania z D3.
          Więc spotkać to się możemy na dobrej wódeczce, o ile kolega reflektuje...:grin:
          Zresztą, jakie to ma znaczenie? Jak komuś pasuje 5D nawet na ISO 3200, to tylko się cieszyć. Ja generalnie jestem bardzo zadowolony z obrazków, jakie generuje ten Canon, te z D3 też są znakomite, reszta to sprawa potrzeb i bogactwa kieszeni :-D

Pozdrawiam

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Hmm,... Tylko że ja tutaj nie widzę porównania do D3 :-?
            Tutaj masz obrazki z D3:
            Digart

Komentarz

• Vadim
              Coś już napisał
              • 2007
              • 76

Tutaj masz obrazki z D3:
              http://212.51.209.43/~fatman/D3/
              Chcesz wiarygodnie porównać obie puszki? No to niestety, ale trzeba zrobić bezpośrednie porównanie w tych samych warunkach i najlepiej przy tych samych szkłach. Skaknie po tak zróżnicowanych przykładach jest bez sensu.

Pozdrawiam

Komentarz

• habakuk
                Uzależniony
                • 2006
                • 575

Chcesz wiarygodnie porównać obie puszki? No to niestety, ale trzeba zrobić bezpośrednie porównanie w tych samych warunkach i najlepiej przy tych samych szkłach. Skaknie po tak zróżnicowanych przykładach jest bez sensu.

Pozdrawiam
                zgadza się. ja także porównywałem te puszki bezpośrednio i w pełni potwierdzam zdanie Vadima. 5d jest mocne, da sie spokojnie uzywać ISO 3200, nawet bez odszumiania, ale d3 jest na wysokich ISO bezsprzecznie mocniejszy.

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Chcesz wiarygodnie porównać obie puszki? No to niestety, ale trzeba zrobić bezpośrednie porównanie w tych samych warunkach i najlepiej przy tych samych szkłach.
                  Chętnie porównam, niech się ktoś zgłosi z D3 z Wawy, zrobimy 'quiz' (ostatnio tutaj taka moda :-) ) i wstawimy bez opisu i EXIFów na forum, zobaczymy co się będzie bardziej podobać.
                  Digart

Komentarz

• KMV10
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2320

Chętnie porównam, niech się ktoś zgłosi z D3 z Wawy, zrobimy 'quiz' (ostatnio tutaj taka moda :-) ) i wstawimy bez opisu i EXIFów na forum, zobaczymy co się będzie bardziej podobać.
                    Ta moda bywa nieco złudna -> "miliony much przecież nie mogą się mylić..."
                    Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

Pracuję...
                    X