Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 122

Wątek: Canon 450D + KIT 18-55 IS problem z ostrością ?

kris_sz2
    Guest

Domyślnie

No totalnym laikiem nie jestem. Chciałem się zorientować czy przypadkiem nie mam jakiegoś problemu z optyką. Mam wiele fotek zrobionych, z których jestem zadowolony. Mam tylko problem nad którym pracuje z robieniem zdjęć w plenerze. Następny wypad to będzie ze statywem i potestuje.

Dzięki wszystkim, nie pogniewacie się jak jeszcze Was pomęczę, kiedyś

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Najlepszym sposobem nauki jest eksperymentowanie :-)
    EOS + Speedlite

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Ale po kiego grzyba IS ON przy ogniskowej 18 w biały dzień?
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Może Kolega był po ciężkim, sobotnim wieczorze.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Miasto
    SK

Domyślnie

Zawsze jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie. Jeżeli aparat posiada IS to warto go używać przy każdym zdjęciu. To nic nie kosztuje a przynajmniej mamy 100% pewność iż zdjęcie nie będzie poruszone.
    EOS + Speedlite

Coś już napisał
    Miasto
    Namysłów

Domyślnie

te problemy z ostrością przy przysłonach rzędu 11 czy 16, to sprawa limitu dyfrakcyjnego. ten problem został opisany w ostatnim numerze DFV. inna rzecz, że ten Kit nie należy do rewelacyjnych

Miasto
    SK

Domyślnie

To prawda. Jakością oraz parametrami nie powala, ale za jego pomocą można zrobić naprawdę przyzwoite zdjęcia.
    EOS + Speedlite

kris_sz2
    Guest

Domyślnie

Oki ... dzisiaj zrobiłem sobie mały testing i no wyszło na to że trzeba pykać na F8. Zdjęcie w jpg jest bez rewelacji ale w raw na Sharpness +2 jest już zupełnie przyzwoicie +5 to bajka. Powyżej F8 jest już tylko gorzej. Dzięki za pomoc.

talu
    Guest

Domyślnie Canon 450D + 18-55 IS problem z ostrością...

Witam, Od około tygodnia czasu stałem się szczęśliwym a może i nieszczęśliwym posiadaczem 450d. Jest to poje pierwsze lustro. Wcześniej robiłem minoltą A200. Nowym aparatem zrobiłem około 200 zdjęć dopiero. Ale mam problem, z ustawieniem ostrości przez AF. Aparat ostrzy pięknie ale tylko w wizjerze, zdjęcia oglądane na kompie nie są aż takie piękne. Dużo lepiej robiło mi się portrety kompaktem ( A200 ) niż tym... Są bardziej ostre !! tak samo jest z krajobrazami, coś na pierwszym planie jeszcze jeszcze, ale z tyłu lipa... Co to może być? ma do dyspozycji jeszcze jeden obiektyw canon ef 75-300 i jest to samo. Trzeba się dobrze namęczyć żeby zrobić ostre zdjęcie. Czym to może być spowodowane? może o czymś nie wiem? Może ktoś wie jak to obejść??? Przy ręcznym ustawianiu ostrości jest tak samo. NIe jest to jakaś wielka tragedia, ale minolta robiła dużo bardziej ostre zdjęcia. A jak chcę zrobić zdjęcie na szybko to w ogóle o ostrości mogę zapomnieć Jak tak dalej będzie to będę zmuszony wrócić do starego aparatu a tego po prostu sprzedam. Bo dlaczego on ma robić takie zdjęcia jak chce, a nie jak chcę ja. Proszę o porady może ktoś wie co jest tego przyczyną??

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

najłatwiej będzie coś podpowiedzieć, jeśli pokażesz kilka przykładowych zdjęć z EXIF.
    www.imageshack.us
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów