Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 122

Wątek: Canon 450D + KIT 18-55 IS problem z ostrością ?

AnitaKraft
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talu Zobacz posta
    Witam, Od około tygodnia czasu stałem się szczęśliwym a może i nieszczęśliwym posiadaczem 450d. Jest to poje pierwsze lustro. Wcześniej robiłem minoltą A200. Nowym aparatem zrobiłem około 200 zdjęć dopiero. Ale mam problem, z ustawieniem ostrości przez AF. Aparat ostrzy pięknie ale tylko w wizjerze, zdjęcia oglądane na kompie nie są aż takie piękne. Dużo lepiej robiło mi się portrety kompaktem ( A200 ) niż tym... Są bardziej ostre !! tak samo jest z krajobrazami, coś na pierwszym planie jeszcze jeszcze, ale z tyłu lipa... Co to może być? ma do dyspozycji jeszcze jeden obiektyw canon ef 75-300 i jest to samo. Trzeba się dobrze namęczyć żeby zrobić ostre zdjęcie. Czym to może być spowodowane? może o czymś nie wiem? Może ktoś wie jak to obejść??? Przy ręcznym ustawianiu ostrości jest tak samo. NIe jest to jakaś wielka tragedia, ale minolta robiła dużo bardziej ostre zdjęcia. A jak chcę zrobić zdjęcie na szybko to w ogóle o ostrości mogę zapomnieć Jak tak dalej będzie to będę zmuszony wrócić do starego aparatu a tego po prostu sprzedam. Bo dlaczego on ma robić takie zdjęcia jak chce, a nie jak chcę ja. Proszę o porady może ktoś wie co jest tego przyczyną??
    Bez obejrzenie zdjęć i poznania ich parametrów trudno coś stwierdzić ale wiedz, że z aparatami 450d są w ogóle jakieś problemy. Ja też wcześniej kupiłam 450d, potem wymieniałam i było to samo, aż w końcu go zwróciłam. Poczytaj sobie na forum dpreview tam jest mnóstwo na ten temat.
    Ostatnio edytowane przez AnitaKraft ; 18-05-2008 o 19:12

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jak znam życie, to przyzwyczaiłeś się do gigantycznej głębi ostrości w cyfrowym kompakcie (nota bene rzecz z powodu której mam totalny wstręt do tych urządzeń). Temat do zgłębienia to głębia ostrości moim zdaniem.

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talu Zobacz posta
    ...Dużo lepiej robiło mi się portrety kompaktem ( A200 ) niż tym... Są bardziej ostre !! tak samo jest z krajobrazami, coś na pierwszym planie jeszcze jeszcze, ale z tyłu lipa... Co to może być?...
    mowiac w skrocie to glebia ostrosci (DOF z ang.), na wikipedi znajduje sie krotka definicja tego co to jest, tutaj. podejrzewam że twój problem polega właśnie na tym, wizjer jest mały i jeszcze pewnie nie nauczyłeś sie zwracać uwagi na rozkład DOF, jak chcesz miec ostre zdjecia od pierwszego planu az do tła to polecam przestawić aparat na tryb Av i pokrętłem na spustem migawki zmien przesłone w okolice f/16 ogniskowa np. 18 i ustaw ostrosc (za pomoca AF) na obiekt oddalony o jakies 5m.

takie ustawinie powinno ci ukazac roznice dosyc znaczna wobec tego jak dotychczas robiles zdjecia.

pamietaj ze aparaty kompaktowe (nawet hybrydy) maja matryce czesto mniejsze niz polowa/cwiartka znaczka pocztowego, stad ich wymagania odnosnie przeslony sa mniejsze zeby uzyskac idealne DOF juz od metra (stad tez tryb makro od np. 5cm w kompaktach)
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

talu
    Guest

Domyślnie

Nic to, pozostaje mi zabawa i testowanie. Mam nadzieje, że się czegoś nauczę. Dziękuje wszystkim za rady...

Początki nałogu

Domyślnie

>>z aparatami 450d są w ogóle jakieś problemy

Wiekszosc problemow dotyczy 450D i kita.
    Co do reszty to sa spekulacje, choc wszyscy czekaja na test na dpreview, a testu ciagle niet. Ja robilem fotki juz paroma obiektywami i nie zauwazylem konkretnych wad. Lustrzanka robi sie zdjecia nieco inaczej, dlatego ja zawsze polecam kompakty jako "jakis aparat".
    Misiaque ma racje w tym co pisze - jak ktos lubi wszystko na ostro to kompakt tez jest najlepszy.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

coś tam juz się pojawiło:
    http://www.dpreview.com/previews/canoneos450d/
    od Smieny przez Zenitha do Canona

Początki nałogu

Domyślnie

Preview to bylo dawno, wszyscy czekaja na pelny test.
    Dpreview ma w zwyczaju wyjasniac problemy z producentem jesli pojawia sie w testach. I wiele osob obstawia ze to wlasnie dotknelo 450D. Poczekamy i zobaczymy czy podadza powod opoznienia testu czy tez test bez wyjasnien.

Domyślnie

Pełny test na dpreview juz się pojawił. Niestety nie pojawiło się żadne wytłumaczenie odnośnie opóźnienia testu. Co dziwne nie ma też nic na temat problemów z AF.

Coś już napisał Awatar emilus100
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Problemy z AF? Kurcze ja w moim 450d nie zauważyłem zadnych problemów... A większość zdjęć robie właśnie z AF.
    EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie mam tak same odczucia jak ty ;)

ale ....
    Wcześniej fociłem Canonem S2 (zoom 12x z dość dobrym jak na kompakta jasnym obiektywem z IS)
    i tam faktycznie ze startu zawsze jest duża głębia ostrości ...
    większość fotografowanych obiektów jest dość ostra ... w całym kadrze ... ale tylko dość ostra (1:1 na cropie już tak ostra nie jest)

po zakupie 450D .. i zrobieniu pierwszych fotek .... też popadłem w lekką rozpacz .....
    w cropie 1:1 mydło ..... ale ...
    po wielu próbach, przeczytanych wątkach .... art. o GO, hiperfokalnych i innych "świnstwach" wkońcu doszedłem do ładu
    450D + kit da się zrobić ładne fotki ...
    Rób zawsze w RAW'ach ....
    i teraz jedna uwaga .... robisz Raw 12 M .... który na kropie czasem jest średnio ostry ale w praktyce i tak nawet pomniejszenie o 50% daje obraz jakby z aparatu 3 MP (z tego nawet wydruki A4 wychodzą super) ...
    i taka fotka w rozdziałce około 2100x1400 wygląda wyśmienicie (po małych korektach w Rawie). Oglądaj takie fotki - naprawdę robią wrażenie !
    Nie wiem po co rozpaczać za tym że na kropie jest lekkie mydło jak na 50% które i tak jest bardzo duże obraz jest super ....

Co do samego KIT'a 18-55 IS ... to rób fotki w zakresie przesłony 7 8 9 ... i zdjęcia wyjdą dość dobrze (GO akurat na długości około 2-3 metrów od wyostrzonego obiektu nie za odległego) jeśli focisz osoby to całość po obróbce wygląda naprawdę dobrze ....

a tak ogólnie to pobaw się ...
    zrób jedną fotkę w wielu kombinacjach przesłona/czas + plus różne punkty ostrzenia .... i wyjdzie Ci gdzie twój KIT robi najlepiej dla danej kombinacji obiektów

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów