Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 122

Wątek: Canon 450D + KIT 18-55 IS problem z ostrością ?

Fotosnajper
    Guest

Domyślnie

http://img504.imageshack.us/img504/8990/img085qb4.jpg
    No więc tak wygląda ten kadr. Jest w takim rozmiarze jakby otworzyć w InfranView. czyli pełna rozdzielczość, ale mimo tego powinno być ostrzejsze.
    Ustawiłem w "Stylach Obrazów" w Standardzie Ostrość z [domyślnej] 3 na 7 (skala od 0 do 7). I jakby widać róznice, najlepiej zobacze jutro tzn. niedziela jak będzie widno.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Widzę, że obiektyw jest na 300mm, na przesłonie f/5.6 to może być mydlany (pamiętam swoje 70-300 IS). Przymknij go do f/8-11 i dopiero zrób zdjęcie. Na 99% nieostrość jest spowodowana właśnie przez to.
    To co pokazałeś po potraktowaniu USM 300, 1, 0 wygląda lepiej.

EDIT: Zerknij sobie na www.optyczne.pl na test swojego obiektywu i zobacz jak wygląda ostrość na 300mm w zależności od f, będziesz wiedział kiedy możesz uzyskać z obiektywu max detale.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 27-07-2008 o 00:25
    .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotosnajper Zobacz posta
    http://img504.imageshack.us/img504/8990/img085qb4.jpg
    No więc tak wygląda ten kadr. Jest w takim rozmiarze jakby otworzyć w InfranView. czyli pełna rozdzielczość, ale mimo tego powinno być ostrzejsze.
    Ustawiłem w "Stylach Obrazów" w Standardzie Ostrość z [domyślnej] 3 na 7 (skala od 0 do 7). I jakby widać róznice, najlepiej zobacze jutro tzn. niedziela jak będzie widno.
    I tak trzeba robić.

Mam 450D (pierwsza moja dSLR) kilka dni i po pierwszych fotach byłem nie tyle zaniepokojony co załamany ostrością zdjęć. Ale tu: http://www.canon-board.info/showthre...t=35651&page=6 zostałem uspokojony, że wszystko jest OK

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Widzę, że obiektyw jest na 300mm, na przesłonie f/5.6 to może być mydlany (pamiętam swoje 70-300 IS). Przymknij go do f/8-11 i dopiero zrób zdjęcie. Na 99% nieostrość jest spowodowana właśnie przez to.
    To co pokazałeś po potraktowaniu USM 300, 1, 0 wygląda lepiej.

EDIT: Zerknij sobie na www.optyczne.pl na test swojego obiektywu i zobacz jak wygląda ostrość na 300mm w zależności od f, będziesz wiedział kiedy możesz uzyskać z obiektywu max detale.
    Chyba mam jednak lepsze wyniki z mojego 70-300 IS USM, a to w ogóle jest z tego obiektywu?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Chyba mam jednak lepsze wyniki z mojego 70-300 IS USM, a to w ogóle jest z tego obiektywu?
    Z jakiegos X-300 pewnie. 70-300 IS USM nie jest zly, ja tylko odnioslem sie do 100-400L na 300
    .

ade
    Guest

Domyślnie czy to zdjecie jest ostre? 450d kit

Witam!

Na wstepie przepraszam za kolejny temat tego typu, ale naprawde juz sam nie wiem co mam o tym myslec...

przesiadlem sie z kompakta na 450d i jakby to powiedziec zdjecia z kompakta wydaja mi sie ostrzejsze...:/

moze sie czepiam i tak ma byc... moze ja cos zle robie... pomyslalem, ze uzyskam tutaj jakas odpowiedz...

wklejam wsumie jedno z bardziej ostrych zdjec, wiekszosc jest gorsza, ktore wyszlo na 55mm, na szerokiem kacie jest troche lepiej, FF ani BF raczej nie ma bo testy na linijkach, bilingach itp wychodza ok:]

jpeg jakos najlepsza, ostrosc ustawiona na 5, af one shot

IMG_4843.jpg

tutaj wyciete i zmniejszone zdjecie

doloze, jeszcze jedno zdjecie, tutaj jest typowa ostrosc jaka udaje mi sie uzyskac na 55mm

IMG_2810.jpg
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 27-08-2008 o 17:43 Powód: merge threads

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ade Zobacz posta
    Na wstepie przepraszam za kolejny temat tego typu,...
    A jaki problem był dopisać się do istniejącego?

moze ja cos zle robie...
    tak, nie ostrzysz po przeskalowaniu.

tu masz te co podlinkowałeś przejechane samym tylko UnSharpMaskiem (300; 0.3; 0) w PSE:

a to jest dopiero usunięcie rozmycia po filtrze AA.
    gdyby to jeszcze podostrzyć, to... (z tym, że w drugim ostrość wylądowała raczej na rękach).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nie jest.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

ade
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    A jaki problem był dopisać się do istniejącego?

tak, nie ostrzysz po przeskalowaniu.

tu masz te co podlinkowałeś przejechane samym tylko UnSharpMaskiem (300; 0.3; 0) w PSE:

a to jest dopiero usunięcie rozmycia po filtrze AA.
    gdyby to jeszcze podostrzyć, to... (z tym, że w drugim ostrość wylądowała raczej na rękach).
    czyli rozumiem, ze bezposrednio z aparatu takie zdjecia maja wychodzic jak mi wyszly??

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

czyli rozumiem, ze bezposrednio z aparatu takie zdjecia maja wychodzic jak mi wyszly??
    Nie wiem i nie potrafię Ci udzielić odpowiedzi, bo nie mam nawyku oglądania zdjęć w skali 100%. Serio.

te co podlinkowałeś zapisałem na dysk, otworzyłem w PSE (otworzyły mi się w widoku ~16%), od razu resize do 800px, następnie UnSharpMask, save i masz to co widzisz.

Odzwyczaj się od oglądania zdjęc w skali 100%, a będziesz żył dłużej i szczęśliwiej... :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów