Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Canon SX 100IS vs. S5 IS ??

Mieszany widok

alexcd
    Guest

Domyślnie Canon SX 100IS vs. S5 IS ??

Witam. Posiadam obecnie Canon IXUS 55. Generalnie rewelacja to nie jest, ale na imprezy czy do tego typu robienia zdjec super, bo wszedzie mozna go zabrac w kieszen i juz. Ale teraz chcialem jakos tak bardziej zainteresowac sie robieniem zdjec, tzn dobrej jakosci, czy cos fajniejszego niz zdjecia z imprez. Nie mam za duzo pieniedzy ale czytalem duzo na temat aparatow z mojego tytul i opinie sa tak rozne ilu jest uzytkownikow. Dlatego chcialem w jednym miejscu zapytac sie ktory apart jest godny uwagi, ktory bardziej mozna mi polecic ? S5IS fajnie wyglada, a SX nie ma wizjerka, ale te uwagi moje nie maja duzego znaczenia w wyborze, Chcialbym uzyskac profesjonalna porade od osob ktore sie na tym znaja i korzystali z tych aparatow?? Z góry bardzo dziekuje za pomoc. pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Zalety S5is nad SX100 to:
    - wizjer
    - obracany wyświetlacz,
    - stopka na lampe błyskową,
    - mozliwość uzywania akcesorów obiektywowych (tulejka, filtry, konwertery).

Zalet SX100 nad S5is nie potrafię sie doszukac....
    - chyba jedynie to, że mniejszy i lżejszy, ale kieszonkowego IXUSa już masz.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

alexcd
    Guest

Domyślnie

... i to wlasnie jest konkretna odpowiedz DZiekuje bardzo i czekam na inne opinie. A jezeli chodzi o jakos zdjec. Np chce robic zdjecia osob w normalny dzien, w sensie nie jest super slonce ale tez nie ma strasznych chmur jest tak srednio to pytanie jak moze wyjsc takie zdjecie ? aha i czy opcje manulanego ustawiania sa jakos tak proste w miare? w sensie czy ja jako amator jestem w stanie sie polapac ?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexcd Zobacz posta
    A jezeli chodzi o jakos zdjec. Np chce robic zdjecia osob w normalny dzien, w sensie nie jest super slonce ale tez nie ma strasznych chmur jest tak srednio to pytanie jak moze wyjsc takie zdjecie ?
    zanim Ci koledzy napiszą, to tymczasem poprzeglądaj sobie przykładowe zdjęcia:

http://web.canon.jp/imaging/dcp/pssx100is/index-e.html
    http://web.canon.jp/imaging/pss5is/index-e.html

http://www.dpreview.com/gallery/canonsx100is_samples/
    http://www.dpreview.com/gallery/canons5is_samples/
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

alexcd
    Guest

Domyślnie

Fajne fotki... kurcze nie wiem, albo mi sie zdaje ale sx100is jakies ma lepsze te zdjecia.. czy to tylko moje takie odczucie? Bo jakos ten s5is ma takie jakby nie ostre i takie jakby chropowate. moze mi sie zdaje dlatego pytam sie profesjonalistow ??

Coś już napisał Awatar Intense
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexcd Zobacz posta
    ... i to wlasnie jest konkretna odpowiedz DZiekuje bardzo i czekam na inne opinie. A jezeli chodzi o jakos zdjec. Np chce robic zdjecia osob w normalny dzien, w sensie nie jest super slonce ale tez nie ma strasznych chmur jest tak srednio to pytanie jak moze wyjsc takie zdjecie ? aha i czy opcje manulanego ustawiania sa jakos tak proste w miare? w sensie czy ja jako amator jestem w stanie sie polapac ?
    W S5 możliwości ręcznej ingerencji w trybach AV, TV i M są banalnie proste, stworzone "na miarę" dla mniej zaawansowanych użytkowników. Mam ten aparat od pół roku i jestem baaaardzo zadowolony. W starciu z SX, S5 wygrywa dla mnie przede wszystkim także obracanym LCD. Nic nie zastąpi tego gdy będziesz chciał fotografować z poziomu ziemi czy trzymając aparat np. wysoko nad głową, na koncercie/imprezie, ponad innymi ludźmi. To jest wielki atut.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Intense Zobacz posta
    ..Nic nie zastąpi tego gdy będziesz chciał fotografować z poziomu ziemi czy trzymając aparat np. wysoko nad głową..
    Albo z ukrycia:smile: jesli bedzie Cie interesowała fotografia portretowa, szczegolnie ludzi "w naturalnym środowisku" nie absorbując ich uwagi tym, że robisz im zdjęcie, to bardzo przydatna rzecz. Nie bedziesz musiał robić zdjęcia z "wyciągniętej ręki", tylko zaszyjesz sie gdzieś w jakimś dogodnym miejscu, aparat przy kolanach (najlepiej zasłonięty z odsłoniętym obiektywem), obracasz ekranik i bedziesz mógł fotografować sobie ludzi z drugiego końca ulicy (czasem jednak ten zoom sie przydaje;-))
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

ja żonce sx100 is kupiłem i jest bardzo zadowolona a i ja jestem w szoku, miałem kiedyś inną małpke i niebo a ziemia.
    canon

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Zalety S5is nad SX100 to:
    - obracany wyświetlacz,
    - stopka na lampe błyskową,
    - mozliwość uzywania akcesorów obiektywowych (tulejka, filtry, konwertery).

Zalet SX100 nad S5is nie potrafię sie doszukac....
    - chyba jedynie to, że mniejszy i lżejszy, ale kieszonkowego IXUSa już masz.
    zanim kupilem mialem oba aparaty w reku
    wybralem sx100, dlaczego?
    obiektyw sie chowa do aparatu i zamyka, w s5is przykrywasz dekielek a mozna go zdjac nawet przez dotyk palca, bo nie jest na zatrzaskach tylko nasadzony!!!

Coś już napisał
    Miasto
    Chicago, IL

Domyślnie

Ja bym wybral S5. Powod? Lepszy obiektyw (USM, 12x) obracane LCD, Moim zdaniem lepsze zdjecia i jeszcze jedno, SX100 bardzo dlugo laduje lampe blyskowa, jak masz slabe baterie to znim naladuje flash to juz ci sie odechce zdjecia robic. 4 baterie lepiej sobie radza niz 2. Jesli nie zlaezy ci na wielkosci (a raczej malosci) aparatu bierz S5 IS.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów