Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Canon SX 100IS vs. S5 IS ??

alexcd
    Guest

Domyślnie Canon SX 100IS vs. S5 IS ??

Witam. Posiadam obecnie Canon IXUS 55. Generalnie rewelacja to nie jest, ale na imprezy czy do tego typu robienia zdjec super, bo wszedzie mozna go zabrac w kieszen i juz. Ale teraz chcialem jakos tak bardziej zainteresowac sie robieniem zdjec, tzn dobrej jakosci, czy cos fajniejszego niz zdjecia z imprez. Nie mam za duzo pieniedzy ale czytalem duzo na temat aparatow z mojego tytul i opinie sa tak rozne ilu jest uzytkownikow. Dlatego chcialem w jednym miejscu zapytac sie ktory apart jest godny uwagi, ktory bardziej mozna mi polecic ? S5IS fajnie wyglada, a SX nie ma wizjerka, ale te uwagi moje nie maja duzego znaczenia w wyborze, Chcialbym uzyskac profesjonalna porade od osob ktore sie na tym znaja i korzystali z tych aparatow?? Z góry bardzo dziekuje za pomoc. pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Zalety S5is nad SX100 to:
    - wizjer
    - obracany wyświetlacz,
    - stopka na lampe błyskową,
    - mozliwość uzywania akcesorów obiektywowych (tulejka, filtry, konwertery).

Zalet SX100 nad S5is nie potrafię sie doszukac....
    - chyba jedynie to, że mniejszy i lżejszy, ale kieszonkowego IXUSa już masz.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

alexcd
    Guest

Domyślnie

... i to wlasnie jest konkretna odpowiedz DZiekuje bardzo i czekam na inne opinie. A jezeli chodzi o jakos zdjec. Np chce robic zdjecia osob w normalny dzien, w sensie nie jest super slonce ale tez nie ma strasznych chmur jest tak srednio to pytanie jak moze wyjsc takie zdjecie ? aha i czy opcje manulanego ustawiania sa jakos tak proste w miare? w sensie czy ja jako amator jestem w stanie sie polapac ?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexcd Zobacz posta
    A jezeli chodzi o jakos zdjec. Np chce robic zdjecia osob w normalny dzien, w sensie nie jest super slonce ale tez nie ma strasznych chmur jest tak srednio to pytanie jak moze wyjsc takie zdjecie ?
    zanim Ci koledzy napiszą, to tymczasem poprzeglądaj sobie przykładowe zdjęcia:

http://web.canon.jp/imaging/dcp/pssx100is/index-e.html
    http://web.canon.jp/imaging/pss5is/index-e.html

http://www.dpreview.com/gallery/canonsx100is_samples/
    http://www.dpreview.com/gallery/canons5is_samples/
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

alexcd
    Guest

Domyślnie

Fajne fotki... kurcze nie wiem, albo mi sie zdaje ale sx100is jakies ma lepsze te zdjecia.. czy to tylko moje takie odczucie? Bo jakos ten s5is ma takie jakby nie ostre i takie jakby chropowate. moze mi sie zdaje dlatego pytam sie profesjonalistow ??

Coś już napisał
    Miasto
    Chicago, IL

Domyślnie

Ja bym wybral S5. Powod? Lepszy obiektyw (USM, 12x) obracane LCD, Moim zdaniem lepsze zdjecia i jeszcze jedno, SX100 bardzo dlugo laduje lampe blyskowa, jak masz slabe baterie to znim naladuje flash to juz ci sie odechce zdjecia robic. 4 baterie lepiej sobie radza niz 2. Jesli nie zlaezy ci na wielkosci (a raczej malosci) aparatu bierz S5 IS.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Na dprev fotki z sx100 przy ISO 80 wyglądają bdb., jakby lepiej niż z mojego S3IS. Jednak brak wizjera (nawet tak fatalnej jakości jak w Canonach) dyskwalifikuje wg mnie aparat. Ja używam tylko wizjera, a wyświetlacz mam na stałe odwrócony tyłem, nie potrzebny mi w zasadzie do niczego.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Zalety S5is nad SX100 to:
    - obracany wyświetlacz,
    - stopka na lampe błyskową,
    - mozliwość uzywania akcesorów obiektywowych (tulejka, filtry, konwertery).

Zalet SX100 nad S5is nie potrafię sie doszukac....
    - chyba jedynie to, że mniejszy i lżejszy, ale kieszonkowego IXUSa już masz.
    zanim kupilem mialem oba aparaty w reku
    wybralem sx100, dlaczego?
    obiektyw sie chowa do aparatu i zamyka, w s5is przykrywasz dekielek a mozna go zdjac nawet przez dotyk palca, bo nie jest na zatrzaskach tylko nasadzony!!!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Limanowa

Domyślnie Najwieksze wady - SX100SS S5IS

Zastanawiam sie nad kupnem jednego z tych dwoch modeli... o zaletach mozna przeczytac niemal wszedzie ale najbardziej chodzi mi o poznanie wad.
    niektorzy odradzaja sx'a np dlatego ze mozliwe jest przypadkowe wlaczenie aparatu i wysuniecie sie obiektywu(np w pokrowcu, czego gwarancja chyba nie obejmuje). w starszych modelach PS'a wystarczylo "wlaczyc" ikonke przegladania zdjec a obiektych przy przypadkowym wlaczeniu na bank sie nie wysunal. Jak do tej pory nie znalazlem nigdzie info czy jest mozliwosc unikniecia takiego zdarzenia (?). Co do S5'tki to wielu pisze m.in o spadajacej pokrywce na obiektyw. (czy tu tez istnieje mozliwosc przypadkowego wlaczenia aparatu?).

Prosze glownie o podanie typowych wad wynikajacych np z budowy sprzetu czy mozliwosci powstania jakichs awarii zaobserwowanych w wiekszej ilosci serii. (O jakosci pracy wiekszosc pisze w superlatywach).

Z gory dzieki,

seba1910
    Guest

Angry nie wiem co wybrac

witam jestem początkujący przeczytalem cale forum na temat jaki aparat moje wymagania to tozeby mial dobre AUTO no i tez chcialbym sie pobawic MANUAL fotki bede robic na imprezach i plener mam na uwadze takie modele i nie wiem ktory mam wybrac prosze o pomoc i z gory dziekuje. A650 IS , S5 IS , SX100 IS

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów