Chłopaki od dawna piszą o wymiennych matrycach...
Chłopaki od dawna piszą o wymiennych matrycach...
EOS - conditio sine Kwanon...
Odświeżę ten wątek i dodam troszeczkę od siebie.
Spokojnie, ta technologia nawet jeśli jest możliwość wdrożenia jej do aparatów cyfrowych i nie było by przy tym większych komplikacji i tak nie zostanie zastosowana przez ładnych parę lat (jeżeli nie więcej) i to nie dlatego, że trzeba jakieś testy przeprowadzić ale dlatego że stara technologia musi się zwrócić.
Żeby nie było Ga-As jest dużo lepszy od krzemu, czemu go jeszcze nie ma?, proste, koszty wynalezienia krzemu jeszcze się nie zwróciły, tak jak samochody które nadal są napędzane paliwem kiedy spokojnie mogłyby już jeździć na energię elektryczną czy wodór. Niestety jest dużo więcej takich przykładów, człowiek sam się ograniczapamiętam jak ze dwadzieścia lat temu wieszczono upadek krzemu na rzecz Ga-As![]()
Nowa teoria spiskowa?
Nie wiem ile kosztowalo "wynalezienie krzemu" ale jak dla mnie to sa kompletne bzdury. Podaj kolejne przyklady takiego spisku.
Co do samochodow elektrycznych to wyscig producentow trwa, jednak caly czas powstaje problem magazynowania energii i wydajnosci J z litra obecnych akumulatorow.
A co ty sie zajmujesz technologia wytwarzania GaAs albo Si? Bo wypowiadzasz sie tak, jakbys na tym zeby zjadl. GaAs ma swoje zalety (duza ruchliwosc nosnikow, prosta przerwa energetyczna - co od razu predystynuje ten zwiazek do zastosowan optoelektronicznych etc) ale ma tez sporo wad. Przede wszystkim technologia wytwarzania struktur opartych na GaAs jest znacznie drozsza i mniej efektywna niz wykonanie tych samych struktur opartych na Si. Wynika to z wielu powodow. Podam ci 2 najwazniejsze:
1. Nanostruktury oparte na GaAs najczesciej wytwarza sie przy pomocy metod MBE albo MOCVD. Pierwsza z nich jest bardzo powolna (malo wydajna) i wymaga duzych nakladow srodkow - generalnie nie nadaje sie do masowej produkcji, ale ze wzgledu na niezwykla precyzje jest wykorzystywana akademicko i w research labach. Druga technologia jest szybsza i tylko ona daje mozliwosci produkcji masowej, ale niestety wciaz jest bardzo droga.
2. Si utlenione (SiO2) jest jednym z najlepszych izolatorow. SiO2 jest bardzo latwo zintegrowac z ukladami opartymi na Si. To powoduje, ze "same sie robia" wszelkiego rodzaju struktury typu MOS, MOSFET, CMOS itd... GaAs nie wytwarza stabilnej formy izolujacej.
Jest jeszcze kilka innych powodow, ktore w gruncie rzeczy sprowadzaja sie do tego, ze technologia wytwarzania ukladow scalonych opartych na GaAs jest o wiele drozsza od konkurencyjnej i sprawdzonej technologii opartej na Si. Z tego powodu technologie GaAs stosuje sie tylko tam, gdzie koszty nie graja decydujacej roli, np. w armii, w badaniach kosmosu etc... Do masowej produkcji potrzebna jest TANIA technologia i na tym glownie polega wyscig technologiczny wielkich korporacji.
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 19-05-2008 o 10:25
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Moja wypowiedź jest oparta na słowach pewnego profesora z Politechniki Wrocławskiej.Nowa teoria spiskowa?
Nie wiem ile kosztowalo "wynalezienie krzemu" ale jak dla mnie to sa kompletne bzdury. Podaj kolejne przyklady takiego spisku.
Studiuje na Wydziale Elektroniki Mikrosystemów i Fotoniki i coś tam o tym byłoA co ty sie zajmujesz technologia wytwarzania GaAs albo Si? Bo wypowiadzasz sie tak, jakbys na tym zeby zjadl.. Szczegółów nie pamiętam (jak koszty produkcji) ale jeżeli tak jest to tylko dlatego że nadal krzem jest głównie wykorzystywany w elektronice i inżynierowie opracowują jakby tu taniej produkować z krzemu a nie z Ga-As, gdyby teraz wszyscy przerzucili się na Ga-As to po niedługim czasie koszty produkcji też by zmalały.
MOS, MOSFET, CMOS itd...
Kochane tranzystorki :-?
Jatzzek sporo wiesz na ten temat, czyżby Polibuda:-D , czym sie zajmujesz ?
Jak to czym?Fizyka polprzewodnikow oczywiscie, bo inaczej bym sie tak nie wymadrzal
Nie Polibuda. Doktorat w Instytucie Fizyki PAN.
A to czekaj... a znasz moze Gele? On zrobil niedawno dr na Wydziale Elektroniki Mikrosystemów i Fotoniki we Wrocku wlasnie. Znamy sie bardzo dobrze.
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 19-05-2008 o 12:57
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Gele nie znam, skoro niedawno dr zrobił to tylko ćw. mógł prowadzić, wiesz może z czego ćw. prowadził ?
Fakt nie jestem super pilnym studentem, ale wydaje mi się że akurat to właśnie tak powiedział, aczkolwiek mogę się mylić.Oj, jestem pewien, że dość swobodnie zinterpretowałeś słowach zasłyszane na wykładzie
czyżby WEMiF’owiec:smile:WEMiF rządzi
Witam.
Może nie taki koniec, skoro ciągle próbują je rozwijać - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7342.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
sony juz wyprodukowal:
http://optyczne.pl/1026-nowość-Matry...I_od_Sony.html