Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Na ile sie sprawdza IS w ogniskowej 200mm

Mieszany widok

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja też stoje przed wyborem jakiegoś tele do mojego 400d. Myslałem o 70-200, potem o 70-200 IS (choc tu troche cena mnie blokuje, znaczy chodzi raczej o fakt czy amatorsko warto dokladac te 1500 za IS?) ale w ostatnich dniach mocno zamieszal Tamron swoim 70-200 f/2.8 - tyle ze tu AF nie ma wlotu do USM canona, wiec raczej chyba obiektyw odpada. Jak myslicie? Warto dokladac 1500 do ISa? Nie jestem zadnym profesjonalista i obiektyw nie bedzie na siebie zarabial. Jezeli warto to prosilbym o konkretne przyklady - porownanie czasow/przyslon i konkretnych sytuacji - ze tu z ISem zrobie ostre zdjecie a bez niet (np. wspomniane tu koncerty - nidgy nie fotografowalem koncertow i nie wiem jakie moga byc odpowiednia parametry zeby zdjecie bylo ostre w tak ciemnym plenerze)... Ile EV daje w praktyce IS? Ale tak szczerze - z waszych doswiadczen.

Muzyk
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    Ja też stoje przed wyborem jakiegoś tele do mojego 400d. Myslałem o 70-200, potem o 70-200 IS (choc tu troche cena mnie blokuje, znaczy chodzi raczej o fakt czy amatorsko warto dokladac te 1500 za IS?) ale w ostatnich dniach mocno zamieszal Tamron swoim 70-200 f/2.8 - tyle ze tu AF nie ma wlotu do USM canona, wiec raczej chyba obiektyw odpada. Jak myslicie? Warto dokladac 1500 do ISa? Nie jestem zadnym profesjonalista i obiektyw nie bedzie na siebie zarabial. Jezeli warto to prosilbym o konkretne przyklady - porownanie czasow/przyslon i konkretnych sytuacji - ze tu z ISem zrobie ostre zdjecie a bez niet (np. wspomniane tu koncerty - nidgy nie fotografowalem koncertow i nie wiem jakie moga byc odpowiednia parametry zeby zdjecie bylo ostre w tak ciemnym plenerze)... Ile EV daje w praktyce IS? Ale tak szczerze - z waszych doswiadczen.
    Jak pisałem wcześniej, doszedłem do wniosku, że 1500 to jednak za dużo.
    (przy 2.8 jest to prawie 2000 więcej).
    Dlatego IS kupię w 24-105 - pewnie też dlatego, że nie ma porównania i nie wiem ile IS kosztuje.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Muzyk Zobacz posta
    Dlatego IS kupię w 24-105 - pewnie też dlatego, że nie ma porównania i nie wiem ile IS kosztuje.
    To akurat jest dla mnie dziwne. IS byłby dużo, dużo bardziej przydatny w dłuższym obiektywie, czyli 70-200.
    W krótszym, stawiałbym na większą jasność (ze względu choćby na GO).

Co do sprawdzania się IS-a w 70-200, to co tu jest do sprawdzania ?
    Przy większości zdjęć, które zrobiłem tym obiektywem, bez IS-a wogóle bym ich nie zrobił (rzadko targam ze sobą statyw profilaktycznie).
    Czasy rzędu 1/15 - 1/30 sek. przy 200 mm utrzymuje się standardowo, a zdarzało mi się uzyskiwać nieporuszone zdjęcia przy 1/5 sek.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Uprawnienia umieszczania postów