Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: COKIN a jakosc

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie COKIN a jakosc

witam,

Zastanawiam sie na systemem "P" cokina.
    Niestety mozna znalezc wiele na temat samego systemu ale nie pojawia sie informacja na temat jakosci.

Tu wiec moje pytanie: jak wypada jakosc w poronaniu z "normalnymi" filtrami, tzn. takimi wkrecanymi na obiektyw ???

Gdzies slyszalem, ze te filtry nie sa szklane tylko plastikowe ... czy to prawda ???

z gory dzieki za odpowiedzi!

pozdrawiam
    Albert
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    witam,

Tu wiec moje pytanie: jak wypada jakosc w poronaniu z "normalnymi" filtrami, tzn. takimi wkrecanymi na obiektyw ???

Gdzies slyszalem, ze te filtry nie sa szklane tylko plastikowe ... czy to prawda ???

z gory dzieki za odpowiedzi!

pozdrawiam
    Albert
    Zalezy do jakich filtrow chcesz porownac, zobacz chocby na ceny - to dosc wymowne.

Tak te filtry sa z tworzywa sztucznego i wymagaja ostroznosci przy poslugiwaniu sie nimi w terenie (a w zasadzie przy czyszczeniu) tak aby ich nie porysowac

Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    Zalezy do jakich filtrow chcesz porownac, zobacz chocby na ceny - to dosc wymowne.
    nie chodzi mi o jakies bajecznie drogie ... porownanie cokin (hitech, cokin) z wkrecanymi sredniej klasy (hama, hoya)

co do czyszczenia ... to czy standardowy zestaw do czyszczenia (mikrofaza + plyn (nie do naczyn oczywiscie) ) jest w stanie / moze uszkodzic filtr ?
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Te filtry ktore ja mam (szary x4, pomaranczowy i soczewka makro polowkowa) nie posiadaja powlok przeciwodblaskowych - juz to swiadczy o ich jakosci i wplywa na warynki uzywania. Co do czyszczenia - ja uzywam wode z mydlem, problem jest w "miekkosci" tego tworzywa i niebezpieczenstwie porysowania jakims ziarenkiem piasku czy grubszego pylu.

Dopiero zaczyna Awatar Wkryst
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

Sam posiadam ponad 20 filtrów, więc już troszkę z nimi pracowałem. Faktycznie nie mają powłok, a także niektóre są niewygodne w użyciu. Ale spokojnie można powiedzieć, że optycznie dają przyzwoite efekty - tak jak filtry średniej klasy. Oczywiście zapomnij o filtrach typu A (jakość drastycznie niższa).

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprawa jak dla mnie jest dość prosta - w tej cenie nie ma nic lepszego. Jakość optyczna jest przyzwoita, szczególnie że używam ich do krajobrazu gdzie przysłony mam ca. f.8-f.14.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Berlin

Domyślnie

chyba sie skusze ... wkurza mnie (a zone jeszcze bardziej ) to ciagle kupowanie filtrow, bo sie gwint zmienil ...

Panowie, jeszcze jedno (ad cokin):
    - jaki polarek ?
    - jaki szary ?
    - jaka polowke (oprocz ludki bols ) ?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

chyba sie skusze ... wkurza mnie (a zone jeszcze bardziej ) to ciagle kupowanie filtrow, bo sie gwint zmienil ...

- jaki polarek ?
    - jaki szary ?
    Akurat polar jak dla mnie jest na tyle wazny ze bym kupil "tradycyjny" najlepszy na jaki mnie stac (jestem zwolennikiem firmy B&W).

a szary - to spytam inaczej - a jaki potrzebujesz???
    polowka - szara polowka czy makro?

Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    a szary - to spytam inaczej - a jaki potrzebujesz???
    polowka - szara polowka czy makro?
    szary zwykla 4-ka , polowka tez szara.

co do tego polarka ... to jak jest z jakoscia ? mocno odstaje od "nakrecanego" ?
    mnie wlasnie dobija kupowanie drogich polarow ... chcialbym raz a dobrze.
    Czy jest jakis polar dla cokin'a ktory spelnia zadanie tak jak B&W czy tez heliopan ?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

- jaki polarek ?
    Wkręcany, B+W, Heliopan, co kto lubi ;-)

- jaki szary ?

Mam P120 i P121M Cokina i ND0.6 Hitecha z lagodnym przejsciem i to pokrywa wiekszosc moich potrzeb... Roznic jakosciowych specjalnie nie widze, Hitech sa troche dluzsze wiec teoretycznie (szczegolnie przy duzych obiektywach) daja wiecej mozliwosci ustawienia filtra w holderze no i sa generalnie uwazane za jakosciowo lepsze, ale to generalnie wszystko to samo ;-)

Przymierzam sie do Singh-Ray'a, ale aktualnie w B&H sa out of stock zdaje sie...

Generalnie Cokina uzywam tylko do szarych polowek i do niczego wiecej.... Reszte filtrow mam nakrecanych.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów