Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: COKIN a jakosc

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie COKIN a jakosc

witam,

Zastanawiam sie na systemem "P" cokina.
    Niestety mozna znalezc wiele na temat samego systemu ale nie pojawia sie informacja na temat jakosci.

Tu wiec moje pytanie: jak wypada jakosc w poronaniu z "normalnymi" filtrami, tzn. takimi wkrecanymi na obiektyw ???

Gdzies slyszalem, ze te filtry nie sa szklane tylko plastikowe ... czy to prawda ???

z gory dzieki za odpowiedzi!

pozdrawiam
    Albert
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    witam,

Tu wiec moje pytanie: jak wypada jakosc w poronaniu z "normalnymi" filtrami, tzn. takimi wkrecanymi na obiektyw ???

Gdzies slyszalem, ze te filtry nie sa szklane tylko plastikowe ... czy to prawda ???

z gory dzieki za odpowiedzi!

pozdrawiam
    Albert
    Zalezy do jakich filtrow chcesz porownac, zobacz chocby na ceny - to dosc wymowne.

Tak te filtry sa z tworzywa sztucznego i wymagaja ostroznosci przy poslugiwaniu sie nimi w terenie (a w zasadzie przy czyszczeniu) tak aby ich nie porysowac

Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    Zalezy do jakich filtrow chcesz porownac, zobacz chocby na ceny - to dosc wymowne.
    nie chodzi mi o jakies bajecznie drogie ... porownanie cokin (hitech, cokin) z wkrecanymi sredniej klasy (hama, hoya)

co do czyszczenia ... to czy standardowy zestaw do czyszczenia (mikrofaza + plyn (nie do naczyn oczywiscie) ) jest w stanie / moze uszkodzic filtr ?
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    Tak te filtry sa z tworzywa sztucznego i wymagaja ostroznosci przy poslugiwaniu sie nimi w terenie (a w zasadzie przy czyszczeniu) tak aby ich nie porysowac
    a ja własnie wyczytałem, że:
    Wszystkie filtry wkręcane COKIN, zostały zaprojektowane z zachowaniem tych samych standardów wysokiej jakości, co w przypadku filtrów kreatywnych. Pełna gama, tak zarówno Optiglass (szkło mineralne ), jak Optilight (szkło organiczne), obejmuje 4 rodziny filtrów:
    -UV
    -do fotografii czarno - bialej
    -techniczne
    -kreatywne
    Sam jestem zainteresowany tymi filtrami i chętnie dowiem się na ich temat więcej. Niemniej jednak im więcej o nich czytam tym bardziej dochodze do wniosku, że lepiej (jakościowo) będzie kupić tradycyjny filtr nakręcany (np. świetne filtry B+W)
    Ostatnio edytowane przez Loram ; 04-01-2006 o 08:47

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loram
    Sam jestem zainteresowany tymi filtrami i chętnie dowiem się na ich temat więcej. Niemniej jednak im więcej o nich czytam tym bardziej dochodze do wniosku, że lepiej (jakościowo) będzie kupić tradycyjny filtr nakręcany (np. świetne filtry B+W)
    Wniosek jak najbardziej trafny jesli chodzi o filtry wkrecane.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loram
    a ja własnie wyczytałem, że:
    Wszystkie filtry wkręcane COKIN, zostały zaprojektowane z zachowaniem tych samych standardów wysokiej jakości, co w przypadku filtrów kreatywnych. Pełna gama, tak zarówno Optiglass (szkło mineralne ), jak Optilight (szkło organiczne), obejmuje 4 rodziny filtrów:
    -UV
    -do fotografii czarno - bialej
    -techniczne
    -kreatywne
    tak jak powyzej - to dotyczy filtrow wkrecanych, ktore Cokin tez produkuje. chociaz ani nie sa specjalnie tanie ani nie wiadomo jak dobre jakosciowo

prostokatne filtry Cokina sa zywiczne.
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Te filtry ktore ja mam (szary x4, pomaranczowy i soczewka makro polowkowa) nie posiadaja powlok przeciwodblaskowych - juz to swiadczy o ich jakosci i wplywa na warynki uzywania. Co do czyszczenia - ja uzywam wode z mydlem, problem jest w "miekkosci" tego tworzywa i niebezpieczenstwie porysowania jakims ziarenkiem piasku czy grubszego pylu.

Dopiero zaczyna Awatar Wkryst
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

Sam posiadam ponad 20 filtrów, więc już troszkę z nimi pracowałem. Faktycznie nie mają powłok, a także niektóre są niewygodne w użyciu. Ale spokojnie można powiedzieć, że optycznie dają przyzwoite efekty - tak jak filtry średniej klasy. Oczywiście zapomnij o filtrach typu A (jakość drastycznie niższa).

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprawa jak dla mnie jest dość prosta - w tej cenie nie ma nic lepszego. Jakość optyczna jest przyzwoita, szczególnie że używam ich do krajobrazu gdzie przysłony mam ca. f.8-f.14.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Berlin

Domyślnie

chyba sie skusze ... wkurza mnie (a zone jeszcze bardziej ) to ciagle kupowanie filtrow, bo sie gwint zmienil ...

Panowie, jeszcze jedno (ad cokin):
    - jaki polarek ?
    - jaki szary ?
    - jaka polowke (oprocz ludki bols ) ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów