Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Promocja a "wykorzystanie do celów komercyjnych"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

chryste czy my dysktujemy o formie rozliczenia ? nie , mowa o jest o publikacji zdjec we wlasnym portfolio , wiec nie wiem z czego mam wyhamowac ... :/

a formalnie : skoro zdjecia na na pania XY a pani zaklada firma ABC , to sama niech sobie zrobi umowe w ktorej przekazuje prawa do publikacja z XY na ABC , wtedy ABC ponosi odpowiedzialnosc za zdjecia ( a w umowie mozna napisac ze zdjecia nie sa do uzytku komercyjnego a takim i w takim zakresie... )

generalnie , widac wszyscy wola robic z igly widly heh
    no comment...

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    chryste czy my dysktujemy o formie rozliczenia ? nie , mowa o jest o publikacji zdjec we wlasnym portfolio , wiec nie wiem z czego mam wyhamowac ... :/

a formalnie : skoro zdjecia na na pania XY a pani zaklada firma ABC , to sama niech sobie zrobi umowe w ktorej przekazuje prawa do publikacja z XY na ABC , wtedy ABC ponosi odpowiedzialnosc za zdjecia ( a w umowie mozna napisac ze zdjecia nie sa do uzytku komercyjnego a takim i w takim zakresie... )

generalnie , widac wszyscy wola robic z igly widly heh
    z tym, że Pani nie wykorzystuje zdjęć w swoim portfolio strikte, tylko w portfoli swojej firmy, a czy nazywa się ona Jan Kowalski nie ma znaczenia - stanowi inny byt i koniec. Zatem jeśli chce ktoś robić zdjęcia bez umowy, to droga wolna i sprawa prosta, jeśli z umową i nie ważne czy zlecenie, to trzeba troszkę konsekwencji i odrobiny znajomości prawa, a nie rzucanie stwierdzeń "bzdura do kwadratu", jak się samemu bzdury plecie. I skoro nie rozumiesz co się pisze, że odniesienie do rozliczenia jest tylko przykładem, to sorki - czytanie ze zrozumieniem.

i to samo napisałem co Ty powyżej z tym, że musi być uwzględniona strona modelki, bo ona jest stroną w poprzedniej umowie, chyba, że zawiera ona zapis o tym, że pełnie praw do zdjęć ma Pani Kowalska jako fotograf. No ale skoro umowa wymaga zgody na komercyjny użytek i przeniesienie praw obu stron, to sprawa jest oczywista.

.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie wiem czemu tylko upierasz sie ze publikacja w portfolio ( czy to bedzie pani kowalaska czy firma ktorej wlascicielem jest pani kowalska ) jest juz komercja.

bo wedlug tego "Komercyjny uzytek i/lub przenoszenie "prawa do zdjecia (ich uzytku)" na osoby trzecie wymaga zgody obydwoch stron...." , jest okreslone co jest ta komercja
    no comment...

Miasto
    Lublin

Domyślnie

yyyy.. to może zacznijmy od podstaw... PWN

upieram się? tylko interpretuje podstawy znaczenia słów i zasady funkcjonowania zapisów prawa..
    więc łopatologicznie może..
    jeśli umieszczasz zdjęcia na stronie firmy, która ze swojej natury jest nastawiona na zysk, a umieszczasz je w portfolio, które stanowi swego rodzaju promocję (reklamę, przykład możliwości, zakres usług itp.) a strona owa należy do tej firmy, a nie szarego Jasia Wędrowniczka, to jest to użytek komercyjny. niestety musisz się z tym pogodzić. I czy w portfolio, czy na stronie onet.pl, czy w gazecie, czy byle gdzie.. jeśli umieszczenie zdjęć jest ukierunkowane na działalność komercyjną (wróć do definicji) to w myśl prawa i umowy poprzedniej prawa autorskie wymagają pisemnej regulacji.

myślę, że problem polega nie na tym gdzie te zdjęcia będą, czy to portfolio, czy też zwykła galeria.. jeśli wykorzystujesz je w celu osiągnięcia zysku jest to użytek komercyjny.. i dobrym przykładem jest bilboard - zdjęcie autora jest wykorzystane w celu zwiększenia zysków firmy - czyli w celu komercyjnym, co nie zaprzecza stwierdzeniu, że sam autor też wykorzystał zdjęcie w celach komercyjnych poprzez odsprzedanie praw do niego firmie reklamującej się.

sory, ale dla mnie jest to proste i logiczne.. i nie ma tu wpływu na to znajomość prawa w szerszym zakresie, jako pracownika administracji publicznej :P

.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .

i jeszcze taki mały bonusik...

czym innym jest prawo do zdjęć i wykorzystania ich, a czym innym wykorzystanie wizerunku, co też może zostać i powinno wyregulowane umowami. niestety.. czekam zaraz na deszcz słów sprzeciwu ze strony "profesjonalistów" i od razu polecam LINK

.
    Ostatnio edytowane przez pawciolbn ; 15-04-2010 o 20:23 Powód: Automerged Doublepost
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ale sarkazm sobie daruj ;]

chwala bogu ze nie wszyscy sa az tacy doslowni w kwestii pojecie TFP , komercji itd ;]
    no comment...

Miasto
    Lublin

Domyślnie

myślę, że to nie kwestia "bycia dosłownym", ale tego, że każdy ma dowolność stosowania się do litery prawa i na swój sposób dbania o własny interes i interes klienta. nie do mnie należy nawracanie i ocenianie. w swojej wypowiedzi staram się odnieść do tego, co formalnie powinno obowiązywać fotografujących (nie tylko fotografów), a nie do tego jak dosłownie ktoś to ma traktować.. wolność Tomku w swoim domku..

.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów