Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Promocja a "wykorzystanie do celów komercyjnych"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    ...Wyjaśnienie z ich strony jest takie, że nie sprzedają moich zdjęć i nie czerpią z nich żadnych korzyści majątkowych gdyż gaże otrzymują nie za foldery promocyjne czy publikacje zdjęć w mediach, a za swoje występy. ....
    Jasne :-D reklama nie ma prowadzic do sprzedaży reklamy (rewelacyjny pomysł mają ci faceci), ale do wzrostu sprzedaży reklamowanego produktu.

wytłumacz im, że jak ktoś wyprodukuje reklamówkę (np spot do TV) to jeszcze płaci za jego dystrybucję itd. Na reklamie się nie zarabia, za reklame się płaci, na każdym etapie.
    Nie sprzedaje się filmu reklamującego mercedesy, tylko same mercedesy.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strus_pedziwiatr Zobacz posta
    1-muzea + zdjęcia wewnątrz - chciałbym tylko wiedzieć, może ktoś się w tym orientuje - jaka jest podstawa prawna stosowania takich "ograniczeń" dla tzw. "pstrykaczy" - jeśli wolno robić bez flesza, to oczywiście tak robię. Ale dlaczego w jednych miejscach (np. Zamek Królewski w Warszawie, wnętrza na gdańskiej starówce - np. Dom Uphagena, ratusz lub Dwór Artusa) spokojnie dają robić zdjęcia, a winnych - wydawałoby się dość podobnych - już nie ma na to zgody?
    Nie ma od gornej podstawy prawnej sa to tylko i wyłacznie przepisy wewnetrzne w danym obiekcie (jak to określiłeś ich widzimisie)

Ja nie chcę robić oddzielnych sesji z lampami (choć gdybym nawet chciał to pewnie i tak mi nie pozwolą), ale po prostu nawet w celach komercyjnych, za stosowną opłatą wykonać legalnie swoje własne ujęcia, obarczone nawet pewnymi niedoskonałościami. Co moje to moje Ja chcę to zrobić tak jak mi się podoba i już.
    Nie dziw się, że skoro muzeum zarabia na zdjęciach swoich zbiorów to nie pozwala ich fotografować - mają do tego prawo.

Poza tym - płacę podatki i tym samym łożę na utrzymanie tych muzeów - to dlaczego jako obywatel tego kraju nie mogę mieć do tego dostępu podobnie jak personel takiego muzeum? Może to zbyt naiwne, ale dlaczego ktoś z mało istotnych powodów ma mnie ograniczać w dostępie do "dóbr kultury'?
    W ten sposób myśląc to przeciez nic nie stoi na przeszkodzie zebyś sobie zabrał taki eksponat do domu - one są własnością narodu, a nie twoją.
    Z twoich podatków m.in. są utrzymywane służby pilnujące aby tym eksponatom nic sie nie stało.

Nawet wszystkie "ograniczenia techniczne" można w wielu miejscach dostosować do "obecnych czasów" i na tym jeszcze spokojnie zarabiać, nie licząc tylko na dotacje z budżetu. No ale to już takie przedwakacyjne marzenia turystyczne
    vide muzeum powstania warszawskiego - właśnie ruszyła jego wirtualna cześć - wiele eksponatów można obejżeć w 3D - o takie dostosowanie ci chodziło?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Wyjaśnienie z ich strony jest takie, że nie sprzedają moich zdjęć i nie czerpią z nich żadnych korzyści majątkowych gdyż gaże otrzymują nie za foldery promocyjne czy publikacje zdjęć w mediach, a za swoje występy
    Przecież to oczywiste. "Foldery promocyjne i zdjęcia w mediach" są środkiem prowadzącym do celu: "występów", za które uzyskuje się korzyści materialne: "gaże otrzymują". Zwyczajny marketing, reklama, na które ponosi się koszty. Płacić trzeba!

Domyślnie Komercyjny uzytek zdjec?

Witajcie,

zajmuje sie fotografia juz od jakiegos czasu i zrobilam juz wiele sesji fotograficznych.

Wszystkie sesje na zasadzie TFP (Time for prints) z umowa.

W umowie jest napisane, ze zarowno modele jak i ja (fotograf) nie mozemy uzywac zdjec w celach komercyjnych.

Przyszlo mi cos takiego do glowy:

Za np. dwa lata zakladam firme fotograficzna i robie sobie stronke internetowa dla tej firmy, na ktorej bedzie cennik moich uslug no i moje glowne pytanie:

Czy na takiej stronce moge umiescic zdjecia z moich sesji TFP jako przyklad moich umiejetnosci?

Domyślnie

W umowie jest napisane, ze zarowno modele jak i ja (fotograf) nie mozemy uzywac zdjec w celach komercyjnych.
    A co to znaczy "komercyjnych" chyba wiemy ?
    GG: 538295
    SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolina1975 Zobacz posta
    Czy na takiej stronce moge umiescic zdjecia z moich sesji TFP jako przyklad moich umiejetnosci?
    To jest zastosowanie jak najbardziej komercyjne.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    To jest zastosowanie jak najbardziej komercyjne.
    ja sie nie zgadzam mimo wszystko, mi komercyjne wykorzytanie kojarzy sie inaczej, np wykorzystanie zdjecia w reklamie produktu, itp

jesli umieszczenie zdjec na stronie w galerii jest komercyjne to nigdzie ich nie mozna umieszczac, na Maxmodels tez nie bo to komercja... przyciaga fotografow i modelki,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ja sie nie zgadzam mimo wszystko, mi komercyjne wykorzytanie kojarzy sie inaczej, np wykorzystanie zdjecia w reklamie produktu, itp
    A czym jest strona firmowa jeśli nie wizytówką/reklamówką firmy???

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jesli umieszczenie zdjec na stronie w galerii jest komercyjne to nigdzie ich nie mozna umieszczac, na Maxmodels tez nie bo to komercja... przyciaga fotografow i modelki,
    Można IMHO, jeśli tak jest pisane w umowie - masz takie prawa jaką masz umowę.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

zakładasz niekomercyjnego bloga publikujesz w nim zdjęcia i hotlinkujesz zdjęcia do komercyjnej strony, nie oceniam etycznej strony zagadnienia ale może się okazać że prawnie będzie wszystko w porządku - warto zapytać jakiegoś uczonego pewnie były podobne sprawy.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

A czy nie prościej pogadać z ludźmi którym robiłeś zdjęcia - wiem z wieloma się nie da- i zrobić aneks do umowy.
    Z reguły w takim przypadku nikt się nie sprzeciwia - w aneksie może być to zgoda obopulna najlepiej z zaznaczeniem max wielkości zdjęcia.
    Czasem można wpisać adresy ale z tym możesz mieć problem ja byś chciał zmienić adres czy coś innego

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów