Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: wielkosc matrycy a obiektyw itp

Domyślnie wielkosc matrycy a obiektyw itp

Hej,
    szukałem na forum i nie ma żadnego postu podsumowującego kwestię przeliczników itd
    Chodzi mi o to, żeby ktoś w końcu podsumował: jesli mam 400d (czyli matryca aps-c) i tamrona 17-50 Di II (czyli dedykowany do apartaów cyfrowych) i teraz czy te 17-50 to jest faktycznie 17-50 czy trzeba to przeliczyć? Kiedy się przelicza? Co się stanie gdy podłącze ten obiektyw do pełnej klatki?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Oj kiepsko szukałeś, kiepsko... Z ogniskową nic się nie stanie, tylko na niepełnej klatce obiektywy mają takie pole widzenia, jak obiektywy o ogniskowej 1,6x większej na pełnej klatce Akurat obiektywu 17-50 do pełnej klatki nie podłączysz, a jeśli się uprzesz, to lustro najprawdopodobniej uderzy w obiektyw, a nawet jak nie uderzy, to bedziesz miał czarne brzegi. Tak mają wszystkie obiektywy przeznaczone tylko do niepełnej klatki.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Ogniskowa jest cechą obiektywu nie matrycy, czyli trzeba przeliczyć (przemnożyć), w Twoim przypadku, razy 1.6.
    To, że obiektyw jest dedykowany do cyfry informuje o tym, że obraz jaki daje, będzie za mały dla matryc większych niż aps-c.

Edit:
    Fret mnie uprzedził :-)

Domyślnie

no dobra a jesli mam np canona 100-300 EF i pelna klatka (np 5d) dziala na EF to da się podłączyć bez problemu rozumiem? to raz
    dwa, że wartość o jaką trzeba przemnożyć zależy od aparatu (i podane to jest w specyfikacji)?
    i dalej, jesli kupiłbym takiego samego tamrona ale nie DI II tylko samo DI (czyli nie przeznaczone do aparatów cyfrowych) to da się podłączyć bez łaski?
    a sam skrót DI II? producent pisze, że jest to przeznaczone do aparatów cyfrowych. Czy to równa się z nie pełną klatką czy raczej chodzi tu o analog/cyfra - chociaż w to wątpie.
    no i czy zaden abiektyw 17-50 nie pasuje czy akurat ten tamron?
    dzieki za odp.

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

w skrócie
    do każdej puszki z APS-C zapinasz każdy obiektyw EF i EFS
    do każdej puszki FF zapinasz tylko obiektywy EF

Domyślnie

i rozumiem ze takim "odpowiednikiem ef i efs'a jest di II i Di u tamrona?
    i do tego dochodzi jeszcze kwestia przelicznika ogniskowej w zaleznosci od modelu puszki?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez negatyw86 Zobacz posta
    i rozumiem ze takim "odpowiednikiem ef i efs'a jest di II i Di u tamrona?
    Jeśli chodzi o praktyczne zastosowanie to tak ale to nie jest dokładny odpowiednik. Obiektywy EF-S dodatkowo mają inny nieco bagnet uniemożliwiający wpięcie ich do puszek z EF. Mechanicznie nie da się. Tamrony DI II da się mechanicznie podpiąć pod puszkę z pełną klatką ale obiektyw będzie winietował jak cholera.

i do tego dochodzi jeszcze kwestia przelicznika ogniskowej w zaleznosci od modelu puszki?
    Znów w potocznym rozumieniu tak. Tyle, że to nie o samą ogniskową chodzi tylko o kąt widzenia. Ogniskowa po podpięciu do cropa nie zmienia się i tego czepiają się puryści

"Przelicznik ogniskowej" oznacza, że na puszce z cropem obiektyw o ogniskowej f będzie dawał kąt widzenia taki, jak obiektyw o ogniskowej f*przelicznik daje na pełnej klatce.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stratus Zobacz posta
    w skrócie
    do każdej puszki z APS-C zapinasz każdy obiektyw EF i EFS
    Wyjątki do EFS - D30 (NIE 30D, stare D30), D60, 10D.

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Mamy jeszcze APS-H do ktorego podpinamy tylko obiektywy EF.

Domyślnie

Właśnie szukałem takiego tematu. Podepnę się zatem, proszę o rozwianie moich wątpliwości :-)

Mam 350D i przymierzam się do kupna Canona EF 28-105 f/3,5-4,5 II USM

Czyli to oznacza, że ogniskowa pozostanie taka sama, ale obiektyw stanie się o wiele "węższy", tak? Jak mam to sobie dokładnie wyliczyć stosując ten przelicznik ogniskowej? Czy tylko to ulegnie zmianie, czy może jeszcze jakieś inne parametry? Po prostu interesuje mnie dokładnie co się stanie gdy podepnę do mojej 350D obiektyw o bagnecie EF :-)
    Ostatnio edytowane przez Bodzius ; 09-06-2008 o 18:26

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów