Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
ok, pozostańmy przy swoim, ja będę oportunistycznie nie zgadzał się na łamanie moich swobód obywatelskich ......
Sklep, ogólno dostępny nie może mnie nie wpuścić, jeśli nie zagrażam bezpieczeństwu, nie zachowuję się niezgodnie z prawem (ale nie z regulaminem co mnie obchodzi jakiś gdzieś wiszący regulamin))
Nie może mnie też wyprosić. ....
Pozdrawiam
To nie tak.
Swobody obywatelskie - owszem są - ale właściciel sklepu/kawiarni itp też jest obywatelem. I w związku z tym w SWOIM PRYWATNYM pomieszczeniu moze np. zabronić palenia lub fotografowania / uzywania lampy. (Mimo ze palenie tytoniu i robienie zdjęć w ogólnosci jest zgodne z prawem). Gdyby nie mógł to to własnie oznaczałoby ograniczanie jego swobód. Jesli Ci to nie odpowiada - masz mozliwość wybrania innego sklepu / knajpy. Właściciel może też wyznaczyć horrendalnie wysokie ceny - też możesz nie skorzystac
Błyskając komuś w oczy, smrodząc papierosem - wpływasz na otoczenie - to nie tylko Twoja sprawa.
Swoją drogą - tez bym zabronił focenia u mnie w markecie (gdybym go miał) - wg mnie moi klienci mogliby sie czuc niezręcznie pod obstrzałem fotografów w czasie wybierania majtek w promocji.