Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Czy wolno publikowac (w internecie) zdjecia aut z salonu np. Porsche?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Np centra handlowe czy inne tego typu miejsca mają swój regulamin którego MUSISZ przestrzegać i zgadzasz się na niego wchodząc na teren prywatny...
    Innymi słowy - wolnoć Tomku w swoim domku. Jakoś tak parę lat temu w centrach handlowych, to prawie przeszukiwali, czy nie wchodzi się "na teren obiektu" z cyfrakiem. Ostatnio zaś zauważyłem przed wejściem napis w stylu: "Podoba Ci się nasz produkt, zrób mu zdjęcie!".
    EOS - conditio sine Kwanon...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ..
    nie ma żadnego prawa które zabroniłoby pokazać zdjęcia samochodu z numerem rejestracyjnym.. Przykład:

http://motoryzacja.interia.pl/hity_d...opadnie,981393
    http://motoryzacja.interia.pl/hity_d...-ci-leb,978752
    http://motoryzacja.interia.pl/wiadom...e-grozi,738197
    myślę że w takim kontekście jakby coś było na rzeczy to zanteresowani chyba by interweniowali..
    No to chyba nie był najlepszy przykład. Redakcja opublikowała zdjęcia czytelników. Do zdjęć dołączona była zgoda autorów fotografii na ich publikację. Wydaje mi się że w tym wypadku odpowiedzialność spada na autorów zdjęć gdyż redakcja nie musi wiedzieć, że fotografowali nie swoje auta.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekk1 Zobacz posta
    No to chyba nie był najlepszy przykład. Redakcja opublikowała zdjęcia czytelników. Do zdjęć dołączona była zgoda autorów fotografii na ich publikację. Wydaje mi się że w tym wypadku odpowiedzialność spada na autorów zdjęć gdyż redakcja nie musi wiedzieć, że fotografowali nie swoje auta.
    Nie musi wiedzieć, ale WIE, bo cytuje list, z którym to zdjęcie zostało nadesłane.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekk1 Zobacz posta
    No i co z tego? Przecież to na publikującym ciąży obowiązek posiadania wszystkich "kwitów" - skoro opublikowali a wątpię żeby mieli zgodę to znaczy że raczej nie ma możliwości pozwać kogoś za coś takiego..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Piszczal/nie masz racji. Np centra handlowe czy inne tego typu miejsca mają swój regulamin którego MUSISZ przestrzegać i zgadzasz się na niego wchodząc na teren prywatny...
    MZ Ty się mylisz.
    Owszem regulaminy są w takich miejscach, ale w najlepszym wypadku stanowią życzenie administratora lub wlaściciela, ale napewno nie zastępują prawa polskiego.
    A to nasze prawo daje mi wolność zachowywania dowolnego, nieprzekraczającego prawa polskiego.
    Dlatego nie musisz oddawać dużych plecaków do schowka przed wejściem do MediaMarketu, dlatego nie musisz poddawać się rewizji kolesia z ochrony, dlatego nie musisz wchodzić do sklepu w ochraniaczach na obuwie (nawet , dlatego że tak napisano w regulaminie), nie musisz też słuchać jak ci powie że zakaz fotografowania i że regulaminy....
    Regulamin może wiązać pracownika który jest tam zatrudniony, więc niech sobie ochroniarz nie fotografuje.
    A Ty masz prawo zastosować się do życzenia właściciela lub nie.
    Masz prawo ale nie obowiązek.
    Ostatnio edytowane przez piszczal ; 21-04-2008 o 10:48
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Domyślnie

piszczal/ już to kiedyś pisałem, napiszę jeszcze raz:
    byłem świadkiem, jak ekipa TVP która chciała się napić kawy nie została wpuszczona do galerii handlowej bo operator kamery nie chciał jej oddać do przechowania ochroniarzowi...

Każdy sklep jest własnością PRYWATNĄ i WŁAŚCICIEL sklepu czy osoba UPOWAŻNIONA przez niego ma prawo Ciebie nie wpuścić/wyrzucić z tego obiektu na wskutek łamanego regulaminu (to by było na tyle jeśli chodzi o podstawy prawne regulaminu)

Nie jestem prawnikiem, nie będę się sprzeczał, ale tak to na chłopski rozum wygląda.

Co do plecaków w MM to też nigdy go nie zostawiam ale pokazuje ochroniarzowi co tam mam i mnie wpuszcza bez problemu. Oczywiście, ochroniarz nie może Ciebie przeszukać, ale może dokonać aresztowania obywatelskiego i policja to zrobi po przyjeździe :]

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    No i co z tego? Przecież to na publikującym ciąży obowiązek posiadania wszystkich "kwitów"
    A to ciekawe

Wydaje mi się jednak, że jedyne kwity jakie musi mieć to zgodę autora zdjęcia

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Każdy sklep jest własnością PRYWATNĄ i WŁAŚCICIEL sklepu czy osoba UPOWAŻNIONA przez niego ma prawo Ciebie nie wpuścić/wyrzucić z tego obiektu na wskutek łamanego regulaminu (to by było na tyle jeśli chodzi o podstawy prawne regulaminu)
    ok, pozostańmy przy swoim, ja będę oportunistycznie nie zgadzał się na łamanie moich swobód obywatelskich i nadal będę wchodził do sklepu z aparatem na szyji i robił zdjęcia.
    Ty stosuj się do regulaminów.
    BTW nie zgadzam się na powrót zasad z Kafkowego Procesu, a tworzenie takich regulaminów zabraniających mi tego co jest dozwolone mi tym zalatuje.
    Sklep, ogólno dostępny nie może mnie nie wpuścić, jeśli nie zagrażam bezpieczeństwu, nie zachowuję się niezgodnie z prawem (ale nie z regulaminem co mnie obchodzi jakiś gdzieś wiszący regulamin))
    Nie może mnie też wyprosić. Nie daj się zwariować regulaminom.
    Owszem, nie przeczę, że jakiś tępy półgłowek w uniformie, może użyć wobec mnie jakiegoś niezgodnego z prawem argumentu siłowego, na który nie będę miał doraźnych kontrargumentów, nie znaczy to że na to się zgodzę.
    Sklep staje się własnością prywatną i niewpuszczającą klientów po godzinach jego publicznego otwarcia, lub w przypadku ewakuacji na przykład na skutek kataklizmu etc, wtedy masz prawny obowiazek stosowac się do zarzadzeń szefa akcji ewakuacyjnej, więc jeśli wtedy ci powie żeby wyjść to masz wyjść.
    Pozdrawiam
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    MZ Ty się mylisz.
    Owszem regulaminy są w takich miejscach, ale w najlepszym wypadku stanowią życzenie administratora lub wlaściciela, ale napewno nie zastępują prawa polskiego.
    A to nasze prawo daje mi wolność zachowywania dowolnego, nieprzekraczającego prawa polskiego.
    Dlatego nie musisz oddawać dużych plecaków do schowka przed wejściem do MediaMarketu, dlatego nie musisz poddawać się rewizji kolesia z ochrony, dlatego nie musisz wchodzić do sklepu w ochraniaczach na obuwie (nawet , dlatego że tak napisano w regulaminie), nie musisz też słuchać jak ci powie że zakaz fotografowania i że regulaminy....
    Regulamin może wiązać pracownika który jest tam zatrudniony, więc niech sobie ochroniarz nie fotografuje.
    A Ty masz prawo zastosować się do życzenia właściciela lub nie.
    Masz prawo ale nie obowiązek.
    Piszczał,

Powiedz, czy masz prawo wpuszczać do swojego własnego mieszkania osoby według własnego uznania? Pytanie oczywiście retoryczne. Ale czy, jeżeli zaczniesz w tym mieszkaniu sprzedawać jakieś towary, to czy stracisz to prawo? Nie, bo to w dalszym ciągu jest Twój prywatny lokal i sam możesz decydować kogo i na jakich warunkach do siebie wpuszczasz.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Piszczał,

Powiedz, czy masz prawo wpuszczać do swojego własnego mieszkania osoby według własnego uznania? Pytanie oczywiście retoryczne. Ale czy, jeżeli zaczniesz w tym mieszkaniu sprzedawać jakieś towary, to czy stracisz to prawo? Nie, bo to w dalszym ciągu jest Twój prywatny lokal i sam możesz decydować kogo i na jakich warunkach do siebie wpuszczasz.
    Nie możesz decydować kogo. Jeśli zaczynasz prowadzić działalność handlową i wydzielasz część lokalu aby w danych godzinach obsługiwać klientów, to przykro mi tracisz część swoich zapędów dyskryminatorskich, spróbuj nie wpuścić Żyda, Muzułmanina, urzędnika KS czy fotografa.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów