Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Czy wolno publikowac (w internecie) zdjecia aut z salonu np. Porsche?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    ok, pozostańmy przy swoim, ja będę oportunistycznie nie zgadzał się na łamanie moich swobód obywatelskich ......
    Sklep, ogólno dostępny nie może mnie nie wpuścić, jeśli nie zagrażam bezpieczeństwu, nie zachowuję się niezgodnie z prawem (ale nie z regulaminem co mnie obchodzi jakiś gdzieś wiszący regulamin))
    Nie może mnie też wyprosić. ....
    Pozdrawiam
    To nie tak.
    Swobody obywatelskie - owszem są - ale właściciel sklepu/kawiarni itp też jest obywatelem. I w związku z tym w SWOIM PRYWATNYM pomieszczeniu moze np. zabronić palenia lub fotografowania / uzywania lampy. (Mimo ze palenie tytoniu i robienie zdjęć w ogólnosci jest zgodne z prawem). Gdyby nie mógł to to własnie oznaczałoby ograniczanie jego swobód. Jesli Ci to nie odpowiada - masz mozliwość wybrania innego sklepu / knajpy. Właściciel może też wyznaczyć horrendalnie wysokie ceny - też możesz nie skorzystac
    Błyskając komuś w oczy, smrodząc papierosem - wpływasz na otoczenie - to nie tylko Twoja sprawa.
    Swoją drogą - tez bym zabronił focenia u mnie w markecie (gdybym go miał) - wg mnie moi klienci mogliby sie czuc niezręcznie pod obstrzałem fotografów w czasie wybierania majtek w promocji.

Domyślnie

piszczal/ jestem tylko ciekawy, czy gdybyś miał własny sklep/bar/cokolwiek to też byś tak do tego podchodził

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    piszczal/ jestem tylko ciekawy, czy gdybyś miał własny sklep/bar/cokolwiek to też byś tak do tego podchodził
    podobno pecunia non olet

zresztą nie jestem uprzedzony do nikogo, no może warczę czasem na Nikoniarzy
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Łukasz i Kolaj - Piszczal ma rację, jak jest sklep czy galeria handlowa otwarta dla normalnego handlu (publicznie dostepna) to już nie jest tak jakby to było mieszkanie czy dom.. co innego MAKRO czy coś w tym stylu gdzie nie każdy może wejśc i wyrabiając kartę wstępu zgadzasz się na konkretny regulamin
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Łukasz i Kolaj - Piszczal ma rację, jak jest sklep czy galeria handlowa otwarta dla normalnego handlu (publicznie dostepna) to już nie jest tak jakby to było mieszkanie czy dom.. co innego MAKRO czy coś w tym stylu gdzie nie każdy może wejśc i wyrabiając kartę wstępu zgadzasz się na konkretny regulamin
    Idźmy dalej tym tropem. Co powiesz na fotografowanie w kościołach? Są publicznie dostępne, nie podpisujesz żadnych regulaminów, nie kupujesz biletów. Czy ksiądz ma prawo zakazać fotografowania? Według przedstawionej przez Ciebie logiki - nie ma.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 25-04-2008 o 09:36
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Idźmy dalej tym tropem. Co powiesz na fotografowanie w kościołach? Są publicznie dostępne, nie podpisujesz żadnych regulaminów, nie kupujesz biletów. Czy ksiądz ma prawo zakazać fotografowania? Według przedstawionej przez Ciebie logiki - nie ma.
    nie bardzo mnie obchodzi czy jesteś wyznawcą religii Katolickiej czy nie, ale podoba mi się Twój sposób myślenia, wskazujący w pośredni sposób na spore podobieństwo katolicyzmu do handlu.. ale to OT więc nie ciągnijmy tematu

Nie mam pojęcia jak to jest w kościołach (budynki) czy są na mocy konkordatu wyjęte częściowo spod prawa czy nie, nie chodzę do kościołów, nie interesowałem się tą sprawą, może ktoś zna ustalenia Polska-Watykan w sprawie powyższej.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    nie bardzo mnie obchodzi czy jesteś wyznawcą religii Katolickiej czy nie, ale podoba mi się Twój sposób myślenia, wskazujący w pośredni sposób na spore podobieństwo katolicyzmu do handlu.. ale to OT więc nie ciągnijmy tematu
    Ale ja nie pisałem nic o kościele katolickim ani o żadnym innym. Nie odnosiłem się też do zestawienia religia/handel. To bez znaczenia. Nie mam zamiaru ranić czyichś uczuć religijnych.

Chodzi mi o obiekty publicznie dostępne i prawo do dysponowania nimi przez ich zarządców. Szczególnie w zakresie prawa do fotografowania. Czy ktoś z Was uważa, że księża zabraniając fotografowania w kościele łamią prawo?
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 25-04-2008 o 11:54
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Ale ja nie pisałem nic o kościele katolickim ani o żadnym innym. Nie odnosiłem się też do zestawienia religia/handel. To bez znaczenia. Nie mam zamiaru ranić czyichś uczuć religijnych.

Chodzi mi o obiekty publicznie dostępne i prawo do dysponowania nimi przez ich zarządców. Szczególnie w zakresie prawa do fotografowania. Czy ktoś z Was uważa, że księża zabraniając fotografowania w kościele łamią prawo?
    Widzisz.. w kościołach nie obowiązuje np. ustawa o handlu czy kodeks handlowy czy co tam jeszcze.. a w supermarketach czy innych sklepach tak.. natomiast kościoły nie są budynkami publicznie dostępnymi w takim samym rozumieniu jak np. sklepy (bo np. jeśli nie są zabytkami to nie muszą mieć instalacji przeciwpożarowej mimo że gromadzi się tam całkiem sporo ludzi itp.) i to jest różnica, dodatkowo odnośnie fotografowania i zezwoleń i zakazów poruszasz się w tym wypadku po gruncie tzw. "uczuć religijnych" i ich naruszania - co w sklepach i innych publicznych miejscach nie ma zastosowania..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wtrace sie z pytaniem, czytam i juz sam nie wiem bo raz tak, a raz inaczej :P Czy jesli robie fotki salonu samochodowego - przeszklonego, widac w srodku samochody, widac u gory wielki napis jaka to marka, nie widac dokladnie co to za salon - tzn nie widac nazwy dilera, stojac na parkingu przed tym salonem - niby to jest teren salonu. Wolno publikowac ?? Salon ma byc drugim planem, pierwszym ma byc moj samochod przed salonem.

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Wtrace sie z pytaniem, czytam i juz sam nie wiem bo raz tak, a raz inaczej :P Czy jesli robie fotki salonu samochodowego - przeszklonego, widac w srodku samochody, widac u gory wielki napis jaka to marka, nie widac dokladnie co to za salon - tzn nie widac nazwy dilera, stojac na parkingu przed tym salonem - niby to jest teren salonu. Wolno publikowac ?? Salon ma byc drugim planem, pierwszym ma byc moj samochod przed salonem.
    TAK, wolno

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów