Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Czy wolno publikowac (w internecie) zdjecia aut z salonu np. Porsche?

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    jeśli foto auta jest z ulicy to można. Jeśli zrobione jest w salonie to nie.
    Prawo autorskie zezwala na rozpowszechnianie utworów powszechnie dostępnych na otwartych placach, ulicach itp. Wnętrze salonu juz nie jest miejscem otwartym. To tak w skrócie.
    To wejdź*na stronę Łukasza Nazdraczewa, w dział "advertising", są wnętrza salonu, wszystko jest i jakoś nikt się nie przyczepił.

Tablic nie trzeba wymazywać, chyba że ktoś ma wyraźne życzenie, lub gdy robisz sesję auta i chcesz żeby tablica nie przeszkadzała, to warto zdjąć razem z ramką.

Tyle.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Trzeba miec pozwolenie na publikacje zdjec salonowych aut.
    Co jest zrozumiale, ja np nie chcial bym aby slabo wykonane zdjecia byly antyreklama sprzedawaych przeze mnie aut. I tyle.

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

nie chodzi o dostępność tylko o to czy jest "pod dachem" w pomieszczeniu.
    np. na rozpowszechnianie fotek z wnętrza poczty czy stacji PKP też trzeba zgody.

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Wnętrze salonu samochodowego nie jest miejscem publicznym, choć teoretycznie jest ogólnodostepne, jest to teren prywatny i własciciel może zabronic robienia zdjęć, podobnie jest w centrach handlowych. Jeżeli robisz zdjęcie z ulicy, chodnika poza terenem prywatnym to prawo nie zabrania robienia zdjęć. Nie wiem jak w polsce ale no we Francji nie można publikować zdjęć wiezy Eifla nocą, bo oświetlenie tej wiezy jest znakiem zastrzeżonym, czy u nas są takie budynki to nie mam pojęcia. Nie raz czytało się na forach o przepychankach z ochroną marketów, z róznymi skutkami

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Wnętrze salonu samochodowego nie jest miejscem publicznym, choć teoretycznie jest ogólnodostepne, jest to teren prywatny i własciciel może zabronic robienia zdjęć, podobnie jest w centrach handlowych.
    A co z 'miejsce prywatne udostępnione publicznie'?

Nie jest tak, że jeżeli może w dane miejsce wejść każdy to można robić zdjęcia?
    Np. każdy wejdzie do biedronki, zaś nie każdy do Makro...
    Pozdrawiam,
    Michał

Coś już napisał

Domyślnie

A nie lepiej po prostu spytać się właściciela, czy pozwoli zrobić fotki (na własny, fotografującego użytek)? Najlepsze fotki podesłałbym mailem lub wydrukował i zaniósł

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy pod dachem, czy pod chmurką, nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Istotne jest, że jesteś na terenie prywatnym. I właściciel/najemca ma prawo dysponowania tą przestrzenią. Może zabronić fotografowania albo nie. Jego prawo. Może nawet wprowadzić obowiązek skakania na jednej nodze a jeśli Ci się ten obowiązek nie podoba - nie wchodzisz.

Natomiast fotografować z ulicy możesz do woli bo na ulicy nie mają zastosowania widzimisię właściciela lokalu.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 20-04-2008 o 16:02
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Czy pod dachem, czy pod chmurką, nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Istotne jest, że jesteś na terenie prywatnym. I właściciel/najemca ma prawo dysponowania tą przestrzenią.
    co do rozpowszechniania fotografii jest trochę inaczej. np. mogę bez pytania rozpowszechnić foto zrobione z Twojego trawnika, nawet gdy na foto jakaś prywatna rzecz (samochód, budynek).

o tym stanowi prawo autorskie.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Czy pod dachem, czy pod chmurką, nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Istotne jest, że jesteś na terenie prywatnym. I właściciel/najemca ma prawo dysponowania tą przestrzenią. Może zabronić fotografowania albo nie. Jego prawo. Może nawet wprowadzić obowiązek skakania na jednej nodze a jeśli Ci się ten obowiązek nie podoba - nie wchodzisz.
    nie może Ci zabronić fotografowania, nie może Ci nakazać skakania, może jedynie wyprosić Cię ze swojego terenu
    zabronić też na swoim terenie może czynności niezgodnych z prawem.
    Także nie w pełni masz rację, albo użyleś niefortunnego skrótu myślowego

pozdr
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Domyślnie

Piszczal/nie masz racji. Np centra handlowe czy inne tego typu miejsca mają swój regulamin którego MUSISZ przestrzegać i zgadzasz się na niego wchodząc na teren prywatny...
    Co do nazw dilerów itp, to kiedyś fociłem płonący Empik i podszedł do mnie ochroniarz tegoż i powiedział mi że nie mogę, zawołałem policjanta, i ten wytłumaczył Panu ochroniarzowi że mogę, póki nie jestem na ich terenie :]

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów